Feraset Pezaku Vladi:Elena Gjika, princesha e dinastisë shqiptare Gjika


Elena Gjika, princesha e dinastisë shqiptare Gjika

e prejardhur nga Përmeti, lindi në Bukuresht të Rumanisë më 22 janar 1828. E diplomuar në Berlin për letërsinë e vjetër greke ishte njëra nga dhjetë gratë më të fuqishme intelektuale të botës së asaj kohe.

Veprat e saj u shkruajtën në gjuhë të ndryshme të botës dhe njiheshin me emrin Dora d’Istria.

Ishte përkrahse e flaktë e Rilindjes Kombëtare Shqiptare dhe mbajti lidhje të ngushta me veprimtar

të shquar të kohës.

☆☆☆

UNAZA E QYTETËRIMIT

DORA D’ISTRIA-ELENA GJIKA

(Nga libri “Kuja e laureshës”)

Nga jugu me kaltërsi detesh e blerimesh,

Në veri ku malet përfalen me retë

Emri yt flakëron horizonte perëndimesh,

Rreze e artë e diellit për jetë.

Je pema me lule e pranverës së Naimit

Kënga me fustanellë që zbret ujëvarë,

Tufa me rreze të ndritura t’agimit

Në vargun e stolive, një margaritar.

I deshe kullat e bardha shqiptare

Në zemër pate lavdinë historike,

Nderove sofrat e zemrave bujare

U bëre tingull i lahutës kreshnike.

Mjegulla e viteve mbi supe t’ka rënë

Vepra jote krenare troket,

Në netët e gjata me yje e hënë

Zanë legjendash nëpër oda ke mbet.

Për çështjen kombëtare shqiptare luftove,

Për vendin tënd të origjinës princërore,

Nga shkreptima e ëndrrës së tokës u zgjove

Të thirrën rrënjët e tua arbërore.

Virtytet dhe zakonet shqiptare etnike

Të hapnin dyert e froneve të kohës,

Në deje i kishe, princesha fisnike

Flamur krenarie kancelarive t’Evropës.

I deshe këngët e mujit dhe Halilit

Në eposet heroike nëpër vite larg,

Nderove të rënët me fjalët e bilbilit

Mbi varrin e Marko Boçarit bajrak.

Luaneshë e dijes me penën ndriçove

Të priste Homeri “Iliadën” të përktheje,

Me Hektorin dhe Akilin u ule e bisedove

Sa shumë tradhëtinë e KALIT e urreje.

Të priste Evropa, për agimet ligjëroje

Rilindja, De Rada, tribunë e Kalabrisë,

Vjenës, Parisit, Berlinit i tregoje

DIELLI dhe LIRIA janë yjet e Shqipërisë.

Monument veprës tënde i skalite

Me dorën e mendjen e ndritur pishtar,

Mbi kulla e kështjella atë e ngrite

Me dafina kurorë e rreze dielli lar’.

Ambasadore e zjarrtë e popujve për liri

Shqipe flakadane përherë në fluturim,

E deshe Evropën me një peizazh të ri

Me unazë qytetërimi, Lindje-Perëndim.

Emblemë diturie dhe dritës shpërndar

Ovacion simfonie jeta jote,

Një yll i ndezur në qiellin shqiptar

“Nderi i Kombit”, me titull nëpër mote.

@feraset pezaku vladi

22/01/2016

About Post Author