FERI ARIFI-Mos u mundoni kjo është rrena e madhe e Betejes se Fushë Kosovës


SHKROJ FERI ARIFI 2015
Simo Milutinoviq
Sarajlija
Mos u mundoni kjo është rrena e madhe e Betejes se Fushë Kosovës.
Nga sot gazetat shqiptare duhet mbushen me kët shkrim
BETEJA FUSHË KOSOVËS ËSHTË MIT I SERBISË DHE RUSISË
7 Tetor 1827 DITA E PAR E SERBIS NË MALIN E ZI
Në këtë ditë, Simo Milutinoviq Sarajlija, mbërriti në Cetinje i cili ishte i paftuar, ( Këtë siç e karakterizoi shoku i tij më i mirë Vuk Karaxhiq). Para kësaj, ai kaloi disa ditë në një shpellë në Lovqen, pa ushqim dhe shkroi “Tragjedin e Fush Kosovës” ( e cila sot tingëllon e njohur, për serbët pra ju nga sot e kuptuat, kush fantazoi më 1827 për Fush Kosovën -Obilićn?). Ai Sarajlia i paguar nga ruset gjeti një bari nga i cili i dërgoi një letër Shën Pjetrit I , kështu që Pjetri I,e lejoi të vinte në CTINJE.
Përkthim nga org.
I lus gazetat, politikajt, historianët, akademitë, komunat që të hapet një zyre për historin shqiptare diku bë Kosovë ose Shqipri që ti dërgojn shënimët.

About Post Author