Feri Arifi-Serbët Dhe Kroatët


SËRBËT DHE KROATËT

Parapregaditjet e Rusis për ta bërë Serbin e madhe kështu filloj për ti zhbër fiset.

Si e grabiten sllavo-ruset edhe Kroacinë më 1902, si vend i dalmateve me (shqiptarë) këta i tjetersuan dhe u ndrruan identitet në kroat në emer të kishës Italjane!

Këshu pra sërbo-ruset i quanin dalmatet, më vonë u thanë si të pa komb.

“Jovan Skerlić, ai botuoj në gusht të vitit 1902, artikullin si politikan i gazetës serbe:

Nikola Stojanoviq,

Koalicioni kroato-sërb.

Një pjesë e tekstit të atij manifestimi të Serbisë së Madhe mund ta lexoni:

1.Kroatët nuk kanë gjuhë të veçantë,

2.Nuk kanë bashkësi zakonesh,

3. Nuk kanë unitet të qëndrueshëm të jetës,

4.Me e rëndësishmja, është ajo e ndërgjegjësimit për përkatësinë e ndërsjellë që Kroatët nuk janë as fis e as një kombësi e veçantë.

Ata janë në tranzicion nga fisi në komb,

por pa shpresë për të formuar ndonjëherë një komb të veçantë … Kroatët zakonisht kanë një epërsi kulturore ndaj serbëve. Ata nuk kanë ndonjë të veçantë nga pikëpamjet e tyre për botën (si në fe, zakone, edukatë, etj.), e asnjë art kombëtar e as letërsi… Kroatët, pra, nuk janë dhe nuk mund të jenë një komb i veçantë, ata janë në rrugën e tyre për t’u bërë Kombësi serbe … Kjo luftë duhet të çohet në hetimin tonë apo të tyre, palët duhet të pajtohenë. Se ata a do të jenë kroatë nga pakica e tyre, pozicioni i tyre gjeografik, fakti që ata jetojnë kudo të përzier me serbët dhe procesi i evolucionit të përgjithshëm, sipas të cilit ideja e Serbisë do të thotë përparim”.

Po kush ishte Jovan Skerliqi që shkruante për kroatet dhe kush e paguante këto njerz për te shkruar shiheni biografin e tij të shkurtër:

“Jovan Skerliq, lindi më 8 gusht 1877, nga babai Millosh, nga Shumadia, me origjinë nga Mali i Zi, paraardhësit e të cilit ishin nga rrethina e Nikshiqit, pasi u shpërngulën, ata ndaluan në fund të shekullit të 18-të në fshatin Lipovcu, afër Topolës.” a ishte vllah dha sa e pagunte Rusia.

About Post Author