Feri Arifi:Gjurmim pa ekspert


GJURMIM PA EKSPERT
MAZGITI- Gazimestani
Sot më 11.08.2018 vizituamë Tyrben ne fushë Kosovë në fshatin Mazgit.
Beteja e Kosovës është Rrena madhe e Serbis e vitit 1389.
Kjo betej është nyje kyç për historinë e popullit shqiptar. Ishte përherë rrenë e historisë dhe e popullit sllav e ndertuar nga Simo Sarajlia, nga viti 1827.
Tyrbje kjo më dy gurë të baltes se pjekur që trgojn atë vjetersine e kësaj Tyrbe si dëshmi, po çka është me interesant deri më 1662 kur për here të par erdhi Evlia Qelebiu, identifikoj varrin e Sulltan Muratit, të vrarë.!!!!!!! Po si e identifikoj.
Në epikën heroike të kësaj beteje të Fushë Kosovës, e cila fushbeteja është një rezervat i pashtershëm për të gjurmuar dhe për të mos gjetur asnjë element të rrëfimeve të vitit 1389.
Nëse flasim drejt jo me hile dhe anash.
Në epikën heroike të betejes së Fushë Kosovës, e cila është një rezervat i pashtershëm për të gjurmuar dhe për të mos gjetur asnjë element të rrëfimeve të asaj lufte që thuhet se u zhvillua në vitin 1389.
Mirëpo sipas pamjes dhe hulumtimeve nuk janë fakte të mjaftueshme për luften e zhvilluar në këtë vend e cila vjetrsia e varrit Sulltan Muratit, është i zbuluar nga viti 1662 kur erdhen Turbedaria nga ………,” për ta ruajtur varrin, pa njeri dhe pa eshtra po më organe gje qe kjo nuk të bën ndonjë pershtypjen te një varri të një Sulltani .
Mirëpo siç thuhet nga cicironi së varri i Sulltan Muratit, këtu nuk ka ështra por është nji varr pa eshtra. Cicironi thot: Në varr janë organet e mbrendshme të Sulltan Muratit, po ku janë!
Për të treguar për një njeri siç ishte i madhrishmi sulltan Murati duhet patur deshmi, që organet e mbrendshme janë këtu po në kët varr e që nuk egzistojnë. Po edhe sikur te ishin ato organe nuk duhet të thuhet ashtu. Ndoshta cicironi është i porositur nga të thot ashtu, ndoshta janë vetem fjalë të cicronit.
1. Zekirja Hoxhollari, lindur më 1991 në Prizren dhe i punsuarë në kët tyrbe.
Mirëpo “po nga atëher kur erdhi familja Turbedara nga Buhara i Izbegistanit, enkas për ta ruajtur varrin e këtij Sulltani më 1662, do të thot 280 vite pas therrjes me thik të Mbretit Sulltan Muratit, ku ende kjo familje sot e ruan kët objekt dhe është pergjegjes për kët shtëpi tyrbe.
1.Snie Tyrbedari, Gjankoviqi, mosha e saj është 68 vjeçe, e martuar nga Novi Pazari, për Tyrbedaret e Izbegistanit e cila thot se kjo tyrbe sot ka të punsuar 3 rojtar nate, dhe 1 pastruse femer, 1 pastrus mashkull, 2 ciciron ose perkthys, dhe Tyrbedarin kryesori qe mbykqyr kët objekt. Do të thot janë 8 përsona të punsuar në këtë Tyrbe dhe rroga mesatare e tyre është 300 euro më 2018.
Shtrohet pytja i kujt është Gazimestani:
2.Lapidari i askujt në Gazimestan i ndërtuar në kohen kur vriteshin e priteshin shqiptarët më 1953 në kohen e vlugut Rankoviçjan dhe i ngritur lart me të holla të Kosovës që punonin hangari, për Serbin dhe një bust mermeri i ngritur dhe i shkruar me shkronja kishtare siç na tha një police roje që ishte serbe i cili na i kërkoj leternjoftimet.
Vrejta: Pse bash në këtë vend duke i par pozicionet në të gjitha anët u kan desh që të behet ajo lufta e vitit 1389, në atë vend ku ekspertlt duhet te japin një sçarim për vendndndhjen. Ky vend nuk ishte as vend kishtar as qytet as minjer e as fush, por as gryk qe te pritet në pritë një ushtri e madhe siç ishte ajo e Sulltan Muratit, ky është një vend shumë i pavler në shiqimin e njerzve, pse ndodhi konflikti bash këtu askush nuk e di është pa vlersim.
Mirëpo pas kësaj vizite në Tyrben siç quhet e Sulltan Muratit, që siç thonë u therr me thik nga Millosh Kopiliq, një shqiptari një pronar tokash dhe luftar, po pse bash në fushë Mazgit u vorros Sulltani i vetem ku mbeten të tjeret. Pytje qe donë përgjigjëje. Ku janë varret e këtyre Princave të Car Llazarit dhe Millosh Kopiliqit, më 1389 ku mbeti i varri i vet Millosh Kopiliqit, dhe Car Llazri, pse humben varret e tyre interesant.
Po supozoj se të gjitha faktet 100% sipas meje, se fushbeteja ësht Binça e Vitisë e jo Gazimestani.