Feri Arifi:Kështu thotë Avdyl Idrizi i fshatit Buzavik-Viti


Fshati Buzavik i Vitisë me histori të bujshme nga parahistoria, kështu thot Avdyl Idrizi, 71 vjeçar më një emision Tv. Avdyli, ka mund të mbajë mend fjalet e të moshuarve në të kaluaren, kur shqiptarët ishin shqiptar ortodoks, dhe banonin në kto troje para Perandoris Osmane më 1389 në fshatin Buzavik, të cilet jetuan deri më 1914 në Serbinë e parë. Bile thot Avdyli: këtu kishte tri kisha Autoqefale, ku edhe vendet i di se me kan treguar të vjetrit i cili është me një mendje me te paster se çdo njeri dhe historian edhe pse i shtyerë në moshe, por këto kisha me ardhjen e serbve më 1918 humben se ishin shqiptare i shkatrruan serbët e ashtuquajtur.

Sepse pas vitit 1918 deri më 1938 Serbia fshatin Buzovik e mbushi me kolon që as nuk u dihej prejardhja e tyre, disa thonin nga Mali Zi, jemi e disa nga …. Serbia, për të cilet në Serbi nuk kishte serbë. Po nga ishin këta banorë nuk e dimë. Pastaj Avdyli, thot nga kurë erdhem më 1955 në kët fshat pi Lubishte i blemë tokat tona të Kosovës, unë shkova tri klasë në shkollë serbisht, se nuk kishte shqip, kemi hjek shumë thot plaku i urtë dhe mendje ndritur deri, në luftën e Kosovës më 1999 ku ne ikem e dolem në Maqedoni atje qendruam tre muaj pa dy dit. Kurë u kthyem kishin djeg 14 shtëpi dhe kishin plaçkitur shumë kafshë. Po ndasht thot me zemeren e madhe masi po jetojm sot të lirë e erdhi Liria.