Feri Arifi:Libër me vlera kombëtare i pari në maqedoni dhe kosovë


Feri Arifi:Libër me vlera kombëtare i pari në maqedoni dhe kosovë
“Antropogjeografia e fshatrave të Malit të Zi të Shkupit dhe të Moravës së Epërme me autorë Feri Arifi, Botuar 2021, faqe 447”.
Liber ky i pari qe u thot sllaveve ju nuk jeni të tillë dhe që nisë me shënimet për fshatrat që flasin sllavisht e qe kan prejardhje shqiptare.

Libri “Gjeografia e Republikës së Maqedonisë-për vitin II të gjimnazit të reformuar”i botuar në Shkup.
Fyrjet nuk kanë të ndalur: Sipas autorëve sllav “Prej shqiptarëve ekzistojnë fise që e llogaritin vetën autoktonë.
Kryesisht ata janë popullsi maqedonase, por në kohën e pushtetit osman e kanë pranuar fenë islame dhe gradualisht janë bërë shqiptarë, në mes tyre ka edhe ndonjë fis turk, që ka ardhur nga Turqia ka dhe romë dhe çerkezë.”157
Sipas këtij libri të shkollës së mesme, nëse shqiptarët kanë qenë maqedonas, pra ku i kanë varret maqedonasit, dhe kush dinë të tregojë, apo të shkruaj se ka pasur në histori popull maqedonas. Maqedoni ka qenë toka, rajoni gjeografik, vendi, mali e jo populli. Populli i këtij vendi ishin Ilirë-dardanët, trakët, vllahët, cincarët dhe epirotët të gjith shqiptarë. Dy kryeminstra të Maqedonisë e vertetojnë këtë Zoran Zaevi, thot se gjyshrit e mi thot ishin ilir, po edhe Lupqe Georgiev,e thotë se Shkupi ishte i Dardanisë, e Maqedonia Poshtë e Ilirisë, ku jemi në shqiptarët. Pra, këtë problem e ka zgjidhur Straboni në shekullin e Parë. Pra, bëjmë pyetje, a ishte Panovi, gjallë në shekullin I, le të tregojë, o mos të shkruajnë fjalë të paqena, nëse ky është trak të deklarohet se është shqiptar me shokët e tij. Panovit, dhe të tjerëve autorë nuk i duket pak ajo që thonë se shqiptarët janë maqedonas, ata e bëjnë edhe këtë: “Shqiptarët e Maqedonisë e kanë prejardhjen nga çerkezët, romët dhe turqit.”158
A e din Panovi, se Çerkezët për herë të parë në Ballkan kanë ardhur më 1864, si njerëz të ikur nga Rusia, në mbështetje të turqve ata të gjithë ikën për dy e tri vjet në Turqi e Siri deri në Egjipt. Por, Panovi dhe të tjerët autorë thonë se:
“Shqiptarët në Maqedoni kanë ardhur në periudha të ndryshme kohore, duke nisur nga viti 1780.”159
Kjo është politika sllavo ruse, që shqiptarët, sipas autorëve të paguar, erdhën si myslimanë nga Shqipëria Veriut, më 1780, por me Elaboratin e Çubrilloviqit, e të tjerëve u është urdhëruar kështu të thuhet dhe ata shkruan në njëmijë libra për t’i dëbuar shqiptarët në Turqi, më 1912 dhe më vonë. Kështu edhe më e keqja e kësaj është se Panovi dhe të tjerët autorë e përmendin dhunën: “Shqiptarët kanë migruar në Maqedoni, duke i maltretuar fizikisht banorët vendorë, duke i vjedhur, duke i kidnapuar e duke i vrarë maqedonasit vendas.” Panovi thotë: se për këtë shqiptarët i ka ndihmuar qeveria turke.”160
Panovi, dhe të tjerët harron se, familjet ortodokse në Maqedoni ishin vëllezër të gjakut dhe gjuhës me myslimanët shqiptarë, në Maqedoni meqë jemi këtu, AND-ja e tregon më së miri përkatësinë e këtij populli dhe fshatrat e saj “serbe” ose “bullgare”, e sot maqedonase, pra u bëjmë thirrje të gjejnë një të vrarë deri më 1900 nga shqiptarët myslimanë

About Post Author