Feri Arifi:Pse u quajt bullgaria Prusia kjo temë ja vlenë të debatohet në gazeta!


Feri Arifi

Pse u quajt bullgaria Prusia kjo temë ja vlenë të debatohet në gazeta!
Principatat e bullgare se sotme fitun një luftë kundër Serbisë, Po kush janë ato principata dhe e përvetësuan territorin osman të Rumelisë të gjith e dimë kush ishte Rumelia lindore deri më 1885, duke shpallur një shtet të pavarur më 5 tetor 1908. Pas pavarësisë, Bullgaria u militarizua gjithnjë e më tepër dhe shpesh quhej “Prusia Ballkanike”. Pse titulli shkrimit quhej Prusi, kush janë.
Eh nga viti 1912 deri më 1918, Bullgaria e sotme u përfshi në tre konflikte të njëpasnjëshme, të luftave në Ilirik, si Lufta e Parë Botërore. Dhe pastj asaj humbjes katastrofike në Luftën e Dytë, por Bullgaria në komunizem që fitoj e me humbjen e gjermanisë nga dhuna ju bashku Rusisë. Me qe me vonë linden mosmarrëveshjet mes Bullgarisë dhe Maqedonisë që Tito e njohi si vend sllav e ishte vendi i Dardanisë së Veriut të cilat lidhen me historinë dhe gjuhën. Bullgaria kërkon nga Maqedonia e sotshme të njohë rrënjët bullgare atë gjuhën dhe historinë e saj, nga ato thrakët, krejt kjo ka mosmarrëveshja midis dy palëve kundrejt harreses se shqiptarve që ishin thrak, e cila ka të bëjë me çështje kulturore dhe me gjuhën e kombësinë e heroit Goce Delqevit që ishte thrak shqiptarë me tirqi e gjurdinë

About Post Author