Feri Arifi:Shpella e Gernçarit pellazgo-ilire pa dyshim mijavjeçare


Feri Arifi:SHpella e Gernçarit pellazgo-ilire pa dyshim mijavjeçare

Gjurmët më të hershme të dokumen-tuara në territorin e Kosovës në Moravën e Vitisë ka mjaft që i takojnë kohës së gurit. Edhe pse është shkruar sipërfaqsishtë për kët shpellë kjo as 96% nuk është zbuluarë!

Për kët ka shkruar i vetmi Prof. Dr. Qazim Namani, dhe Prof. Hesat Kamberi, të cilet i përshëndës, Por, gjegjësisht e them me vedije dhe pa të vetmen hamendje se këtu ka indikacione se edhe mund të ketë pasur vendbanime shpellore po edhe ato fshatrat që kan humbur pas vitit 1457 siç, është Priboi, dhe Stublla. Vendbanime këto fare pranë vendburimit të lumit Letnicës.

Në kët shpëll nëse hyhet edhe më fellë ka dhe eshtra gjigante të njerzve të Pellazgo- ilirs, dhe Etruske ku jan gjetur edhe Mumje që janë derguar në Beograt dhe janë heshtur hulumtimet, ketu ka dhe shumë tuma, afer shpelles që janë të vorrosur afer varreve serbet, që i kan uzurpur më 1927, mu tek tumat që të humbinë gjurmet, për lashtësin tonë Shqiptare të Vitisë.

About Post Author