Feri Arifi:Zekiria Shukri Ilazi Debëlldeh


Feri Arifi
Zikria, është nga fshati Debëlldeh, pas dëbimit nga forcat serbe nga fshati i tij i lindjes në vitin 1999, Zekria, se bashku me babë Shukriun, strehohen në Tanushë në shtëpinë time, por gjatë bisedava në oden e mysafirve. Unë vetem se isha i kyqur në kët ushtri, kur bisedohej për luften, e vrejta se Zekris, po i lëvizë shpirti nga vendi.Të rralla janë rastet si Zekriu, kur jeta njerëzore ende pa e përmbyllur atë jeten e moshës së pjekurisë në momentin që vet nuk mund të vendosë, ky në kohën shtatëmbëdhjetvjeçare i vendosur si burrë i burrave i pjekur më vendosmeri, atëher kur bëhet kalimi nga një fazë e asaj kohe nga mosha 17 vjeçe, duke kaluar në tjetrën, nga ajo adoleshenca e rinisë në moshën e pjekurisë, ky djal ky trim , vendosi ti hy luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, kjo ndodh rrallë herë kur jeta e tij falet nga goja një ideali, UÇK-së çfarë është ajo atdhedashuria e këtij prsonaliteti. Edhe pse ky i vendosur për të shkuar në këtë ushtri, unë në jetën time nuk kam parë dhe dëgjuuar kurr së një baba siç është Shukri Ilazi, më gjakftoft dhe me vedie të plot ti thuhet djalit se po po duhet të shkohet e atdheu të mbrohet dhe ti urohet rrugë e mbarë pa e qitur as edhe të vetmen pik loti. Edhe pse djali tij ishte në kalimin e kufiri të moshës se re në atë të pjekurisë, lirisht mund të quhet si kalim i adoleshences në kalimin e pjekurisë. I tillë është jetëshkrimi i Ushtarit më të ri 17 vjeçar në Luftën e Pashtrikut, ku pas betejave të shumta të tijë Zeka, ende sot nuk ka një punë të shtetit dhe kurrë nuk ju degjua zeri i tij i njomë, pra ky është personazhi që i bëni tetëmbëdhjetë vjet pas mbarimit Luftës.
Respekt për jetë e mot për këtë Ushtarë të UÇK-së.

About Post Author