Feri Arifi:Zhiti-Moravë e  Epërme


Feri Arifi:Zhiti-Moravë e  Epërme

SOT PAS NJË ECJE JO SHUMË ME PROF. RUZHDI IBRAHIMIN, VIZITUAM KALANË E NJEJT ME NJË PLAN MË ATË TË GËRNÇARIT- HISTORI KJO SHQIPTARE NGA LASHTSIA

Kalaja që unë mund ta quaj ashtu, siç duket pasi nga ky ven shihen të gjitha kalatë e Moravës së Epërme dhe me një sipërfaqe e planë që i ngjan kalasë së Gërçarit, qe ju vet flisni e shkruni se janë fotot e njejta, kjo një kala tipike ilire, te ciles është vështirë ti përcaktosh shekujt e hershem, e cila ka nevojë për t’u gjurmuar, sepse ndërtimi saj pak se vrehet me bazamentet ayre gurve të imtë ose janë bartur ata gurët e mdhej për ndertimin e shtëpive, sepse vendi është i përshtatshëm dhe shumë i lehtë për punë. Kjo kala sipas mej është kalaja me më e pa gjurmuar deri me tani dhe e pa ditur deri më sot në Morovë të Epërme, si kala kjo ishte e ndertuar para mira viteve për vezhgimin e kalave tjera në mes të fshatrave të këti vendi. Meqenëse është një kala jashtëzakonisht interesante, për tu gjurmuar nga ekspertet tonë e të huaj, që lidhet me lashtësinë e Dardanisë.