Formimi i reve befasues dhe i rrallë ‘Levanter’ i filmuar mbi Gjibraltar


Peizazhi unik i Gjibraltarit siguroi kushte ideale për fenomenin.Pamjet e jashtëzakonshme të Met Office tregojnë retë që rrjedhin si ujë mbi Shkëmbin e Gjibraltarit.Fenomeni i pazakontë meteorologjik u regjistrua mbi Gjibraltar – një territor britanik përtej detit i vendosur në majën jugore të Gadishullit Iberik – më 24 gusht.

Pamjet e kalimit të kohës (të shikuar më poshtë), tregojnë retë e valëzuara që rrjedhin si ujë mbi majën e Shkëmbit 426 metra të lartë të Gjibraltarit – sikur një makinë gjigante tymi po drejtohej drejt tij.

Sipas Met Office, ky formacion i veçantë i reve njihet si “Levanter” në zonën lokale, por mbase njihet më mirë si një “re baner” në terma të përgjithshëm.

Retë e tilla krijohen kur erërat e forta fryjnë ajër të lagësht kundër një kodre ose mali, duke e detyruar ajrin lart drejt majës, pas së cilës ftohet, duke bërë që avulli i ujit të kondensohet në re.

Në këtë rast të veçantë, era mund të shihet duke i larguar retë e sapoformuara.

Fenomeni që rezulton është të paktën spektakolar.

About Post Author