Fotoja e parë e Tokës nga hapësira, 76 vjet më parë


Fotoja e parë e Tokës nga hapësira, 76 vjet më parë

Eleanor Imster

 

Fotografia e parë e Tokës nga hapësira

A ishit gjallë përpara se të shihnim Tokën nga hapësira? Nëse po, ju keni lindur më ose para 24 tetorit 1946. Kjo ishte kur një grup ushtarësh dhe shkencëtarësh në shkretëtirën e Nju Meksikës lëshuan një raketë V-2 – që mbante një kamerë filmike 35 mm – në një lartësi 65 milje ( 105 km) mbi sipërfaqen e Tokës. NASA e përcakton skajin e hapësirës si 50 milje (80 km) mbi sipërfaqe. Pas disa minutash, kamera ra përsëri në Tokë dhe u shkatërrua nga përplasja. Por filmi mbijetoi.

Rijetoni ditën e rëndësishme

Revista Air & Space tregon historinë e kësaj ngjarje të madhe në historinë e hapësirës:

Duke kapur një kornizë të re çdo sekondë e gjysmë, kamera me raketë ngjitej drejt e më pas ra përsëri në Tokë disa minuta më vonë, duke u përplasur në tokë me shpejtësi 500 këmbë për sekondë. Vetë kamera u thye, por filmi, i mbrojtur në një kasetë çeliku, ishte i padëmtuar.

Fred Rulli ishte një burrë 19-vjeçar i rekrutuar i caktuar në ekipin e rikuperimit që shkoi me makinë në shkretëtirë për të marrë filmin nga ato pamjet e hershme V-2. Kur shkencëtarët e gjetën kasetën në gjendje të mirë, ai kujton: “Ata ishin në ekstazë, po hidheshin lart e poshtë si fëmijë”. Më vonë, përsëri në vendin e lëshimit, “kur ata projektuan për herë të parë [fotot] në ekran, shkencëtarët thjesht u çmendën”.

Përpara vitit 1946, fotografitë më të larta të bëra ndonjëherë të sipërfaqes së Tokës ishin nga tullumbace Explorer II, e cila ishte ngjitur 13.7 milje në 1935, aq e lartë sa për të dalluar lakimin e Tokës. Kamerat V-2 arritën më shumë se pesë herë atë lartësi, ku treguan qartë planetin të vendosur kundër errësirës së hapësirës. Kur kornizat e filmit u qepën së bashku, Clyde Holliday, inxhinieri që zhvilloi kamerën, shkroi në National Geographic në vitin 1950, fotot V-2 treguan për herë të parë “si do t’u dukej Toka jonë për vizitorët nga një planet tjetër që vijnë në një anije kozmike.”

Një tjetër imazh i hershëm nga hapësira

Përfundimi: Më 24 tetor 1946, një aparat filmi në bordin e një rakete V-2 kapi foton e parë të Tokës nga hapësira e jashtme.

About Post Author