Frekuenca e ndikimeve të asteroideve në sistemin e brendshëm diellor është konstante gjatë 600 milion viteve të fundit


Duke përdorur një algoritëm të ri të zbulimit të kraterit, i cili numëron automatikisht krateret e ndikimit të dukshëm nga një imazh me rezolucion të lartë, një ekip studiuesish planetarë nga Shtetet e Bashkuara, Australia, Bregu i Fildishtë dhe Franca ka analizuar formimin e 521 kratereve të mëdha me ndikim në Mars. .

Ky imazh tregon një krater të trefishtë në Noachis Terra, Mars. Krateri më i madh është 45 km i gjerë dhe më i vogli 28 km. Ka gjithashtu shenja të kratereve të tjera të mëdha, të tilla si njolla të rrumbullakëta të sipërfaqes së fundosur që shihen lart djathtas dhe poshtë majtas. Ky imazh përbëhet nga të dhënat e mbledhura nga Mars Express i ESA-s duke përdorur kamerën e saj stereo me rezolucion të lartë (HRSC) më 6 gusht 2020. Ky imazh është krijuar duke përdorur të dhëna nga kanalet nadir dhe me ngjyra të HRSC. Kanali nadir është i rreshtuar pingul me sipërfaqen e Marsit, sikur shikon drejt e poshtë në sipërfaqe. Veriu është në të djathtë.

 “Pavarësisht studimeve të mëparshme që sugjeronin rritje në frekuencën e përplasjeve të asteroideve, hulumtimi ynë kishte zbuluar se ato nuk ndryshonin fare për shumë miliona vjet,” tha autori kryesor Dr. Anthony Lagain, një studiues me Qendrën e Shkencës dhe Teknologjisë Hapësinore në  universitetin Curtin.

“Numërimi i kratereve të ndikimit në një sipërfaqe planetare ishte mënyra e vetme për të datuar me saktësi ngjarjet gjeologjike, si kanionet, lumenjtë dhe vullkanet, dhe për të parashikuar se kur dhe sa të mëdha do të ishin përplasjet e ardhshme.”

“Në Tokë, erozioni i tektonikës së pllakave fshin historinë e planetit tonë,” tha ai.

“Studimi i trupave planetarë të Sistemit tonë Diellor që ende ruajnë historinë e tyre të hershme gjeologjike, siç është Marsi, na ndihmon të kuptojmë evolucionin e planetit tonë.”

Algoritmi i ri i zbulimit të kraterit i dha ekipit një kuptim të plotë të formimit të kratereve të ndikimit, duke përfshirë madhësinë dhe sasinë e tyre, si dhe kohën dhe shpeshtësinë e përplasjeve të asteroideve që i shkaktuan ato.

“Studimet e kaluara kishin sugjeruar se kishte një rritje në kohën dhe shpeshtësinë e përplasjeve të asteroideve për shkak të prodhimit të mbeturinave,” tha Dr. Lagain.

“Kur trupat e mëdhenj përplasen me njëri-tjetrin, ato thyhen në copa ose mbeturina, të cilat mendohet se kanë një efekt në krijimin e kratereve të goditjes”.

“Studimi ynë tregon se nuk ka gjasa që mbeturinat të kenë rezultuar në ndonjë ndryshim në formimin e kratereve të ndikimit në sipërfaqet planetare.”

“Algoritmi ynë mund të përshtatet gjithashtu për të punuar në sipërfaqe të tjera planetare, duke përfshirë Hënën,” shtoi bashkëautori Profesor Gretchen Benedix, një studiues në Qendrën e Shkencës dhe Teknologjisë Hapësinore në Universitetin Curtin, Institutin e Shkencave Planetare dhe Departamentin e Tokës. dhe Shkenca Planetare në Muzeun Australian Perëndimor.

“Formimi i mijëra kraterave hënor tani mund të datohet automatikisht dhe frekuenca e formimit të tyre të analizohet me një rezolucion më të lartë për të hetuar evolucionin e tyre.”

“Kjo do të na sigurojë informacion të vlefshëm që mund të ketë zbatime praktike në të ardhmen në ruajtjen e natyrës dhe bujqësisë, si zbulimi i zjarreve dhe klasifikimi i përdorimit të tokës.”

Rezultatet u publikuan në revistën Earth and Planetary Science Letters .

About Post Author