Galaktikat Andromeda dhe Rruga e Qumështit po bashkohen


Ka filluar bashkimi i Rrugës së Qumështit dhe Andromedës

Galaktika e Andromedës  , galaktika spirale më e afërt me Rrugën tonë të Qumështit, nuk është e dukshme në qiellin tonë të natës, nëse nuk e kërkoni. Nën  qijet e errët, megjithatë, ju mund ta shihni atë pa ndihmë optike, por vetëm si një copëz drite  mezi e dukshmePor një ditë, në një të ardhme të largët, Andromeda do të jetë e ndritshme në qiellin tonë, duke u bërë gjithnjë e më e madhe … ndërsa na afrohet gjithnjë e më shumë. Dhe megjithëse dy galaktikat janë ende 2.5 milionë  vite dritë  larg njëra  tjetrës, bashkimi përfundimtar i dy galaktikave tona, në fakt, tashmë ka filluar.

Shtrirja e madhe e halove galaktike

Galaktika Andromeda aktualisht po garon drejt Rrugës sonë të Qumështit me një shpejtësi prej rreth 70 milje (113 km) në sekondë. Me këtë në mendje, bashkimi ynë do të ndodhë pesë miliardë vjet nga tani. Por, në gusht 2020, Astrophysical Journal tpublikoi  kërkime të reja duke zbuluar se përplasja midis galaktikave tona tashmë është duke u zhvilluar.

Lajmi për galaktikën Andromeda erdhi nga   projekti AMIGA , i cili përdor  teleskopin hapsinor Habble  për të parë rrethinat në hapësirën e thellë të galaktikës Andromeda. AMIGA do të thotë Harta e Përthithjes së Gazit të Jonizuar në Andromeda. NASA quajti atë :

… studimi më gjithëpërfshirës i një halo që rrethon një galaktikë.

Galaktika Andromeda, Rruga jonë e Qumështit dhe galaktikat e tjera janë të gjitha të mbështjella në një zarf të madh – të quajtur  halo galaktika – e cila përbëhet nga gaz, pluhur dhe yje endacakë. Halos e galaktikave janë të zbehta, aq të zbehta, në fakt, saqë zbulimi i tyre nuk është një punë e lehtë. Këta astronomë matën madhësinë e aureolës së galaktikës Andromeda duke parë se sa ajo thithte dritën nga kuazarët e sfondit. Ata u befasuan kur zbuluan se haloja e galaktikës Andromeda shtrihet shumë, shumë më larg përtej kufijve të saj të dukshëm.

Në të vërtetë, ajo shtrihet deri në gjysmën e distancës deri në Rrugën tonë të Qumështit (1.3 milionë vite dritë) dhe edhe më larg në drejtime të tjera (deri në 2 milionë vite dritë).

A po prekin akoma halos?

Pra, a do të thotë kjo që aureolët e galaktikave Andromeda dhe Rruga e Qumështit po prekin?

Rezulton se, nga pika jonë e favorshme brenda Rrugës së Qumështit, ne nuk mund të masim lehtësisht karakteristikat e aureolës së galaktikës sonë. Megjithatë, për shkak se të dy galaktikat janë kaq të ngjashme në madhësi dhe pamje, shkencëtarët supozojnë se haloja e Rrugës së Qumështit do të ishte gjithashtu e ngjashme.

Me fjalë të tjera, janë halot e zbehta të galaktikave që me të vërtetë duket se kanë filluar të prekin njëra-tjetrën. Kështu, në një mënyrë të folur, përplasja midis dy galaktikave tona tashmë ka filluar.

Duke vizualizuar aureolën e Andromedës në qiellin tonë

Pra, si do të duket bashkimi i Andromedës?

NASA publikoi imazhet e mëposhtme në vitin 2012 . Ato janë koncepte të artistëve për atë që dikush në Tokë mund të shohë ndërsa galaktika e Andromedës vërshon drejt nesh.

Përshkrimet e mëposhtme bazohen në matjet e përpikta të teleskopit hapësinor Hubble të lëvizjes së galaktikës Andromeda, me modelimin kompjuterik të përplasjes së pashmangshme midis dy galaktikave. Gjithashtu, një seri studimesh të botuara në vitin 2012 treguan se – në vend që të hedhim një vështrim nga njëra-tjetra, siç bëjnë ndonjëherë galaktikat e bashkimit – galaktika jonë e Rrugës së Qumështit dhe galaktika e Andromedës në fakt do të bashkohen për të formuar një galaktikë të vetme të madhe  eliptike e ose në formë futbolli .

Roeland van der Marel një astronom në Institutin Shkencor të Teleskopit Hapësinor, në shkurt 2022:

Nëse bëhet fjalë për një përplasje të plotë kokë më kokë ose më shumë një goditje me shikim, nuk ndikon vërtet në rezultatin përfundimtar.

Dhe kjo është një galaktikë e re, gjigante eliptike

Një tjetër video e bashkimit të Andromedës

Megjithatë, galaktikat Rruga e Qumështit dhe Andromeda nuk do të jenë të vetmet e përfshira në këtë bashkim. Siç tregohet në videon më poshtë, galaktika tjetër e madhe në  grupin tonë local të galaktikave, domethënë M33, i njohur si  galaktika Trianulum do të luajë gjithashtu një rol.

Në videon e mëposhtme, ju do të njihni galaktikën Triangulum si objektin më të vogël pranë galaktikave Andromeda dhe Rruga e Qumështit. Megjithëse galaktika Triangulum ka të ngjarë të mos bashkohet me bashkimin, megjithatë, në një moment mund të godasë Rrugën tonë të Qumështit ndërsa është e përfshirë në një vallëzim të madh kozmik me dy galaktikat më të mëdha.

Çfarë ndodh me yjet dhe planetët kur bashkohen galaktikat?

Në të gjithë universin,galaktikat po perplasen   me njëra-tjetrën. Astronomët vëzhgojnë përplasjet galaktike – ose pasojat e tyre – me ndihmën e teleskopëve të fuqishëm. Në disa mënyra, kur ndodh një bashkim galaktik, të dy galaktikat janë si fantazma; ata thjesht kalojnë përmes njëri-tjetrit. Kjo për shkak se yjet brenda galaktikave ndahen nga distanca kaq të mëdha. Kështu, vetë yjet zakonisht nuk përplasen kur bashkohen galaktikat.

Thënë kështu, yjet si në galaktikën Andromeda ashtu edhe në Rrugën tonë të Qumështit do të preken nga bashkimi. Galaktika Andromeda përmban rreth një trilion yje. Ndërkohë, Rruga e Qumështit ka rreth 300 miliardë yje. Yjet nga të dyja galaktikat do të hidhen në orbita të reja rreth qendrës së sapobashkuar galaktike. Për shembull, sipas shkencëtarëve të përfshirë në studimet e 2012:

Ka të ngjarë që dielli të hidhet në një rajon të ri të galaktikës sonë…

E megjithatë, ata thanë,

… Toka dhe sistemi ynë diellor nuk janë në rrezik për t’u shkatërruar.

A do ta shohë njerëzimi bashkimin e Andromedës?

Pra, si për jetën në Tokë? A do t’i mbijetojë bashkimit jeta tokësore? Epo, dielli përfundimisht do të bëhet një  gjigand i kuq në rreth 7.5 miliardë vjet, kur do të rritet në madhësi dhe do të konsumojë Tokën. Por edhe para kësaj, shkëlqimi ose shkëlqimi i brendshëm i diellit do të rritet. Kjo do të ndodhë, në fund të fundit, në një afat kohor prej rreth katër miliardë vjetësh.

Ndërsa rrezatimi diellor që arrin në Tokë rritet, temperatura e sipërfaqes së Tokës do të rritet. Ne mund të pësojmë një efekt serë të arratisur, i ngjashëm me atë që po ndodh tani në planetin fqinj, Venusin. Pra, ka një ndryshim të mirë që jeta tokësore nuk do të jetë rreth e rrotull kur të përfundojë bashkimi.

Por deri në atë kohë, ndoshta disa banorë tokësorë do të jenë bërë hapësinorë. Ndoshta do të jemi larguar nga Toka, madje edhe nga sistemi ynë diellor. Mund të kemi ende pamjen e Andromedës që përplaset në Rrugën e Qumështit, vetëm nga një këndvështrim pak më ndryshe.

Përfundimi: Bashkimi i Rrugës së Qumështit dhe Andromedës tashmë ka filluar. Dy galaktikat spirale do të formojnë një galaktikë gjigante eliptike në 5 miliardë vjet.

Deborah Byrd/Theresa Ëiegert

About Post Author