Gëzim Llojdia-Jupiteri mund të ketë 600 hëna


Jupiteri mund të ketë 600 hëna

Gëzim Llojdia

1.

Paul Scott Anderson shkruan se :Astronomët në Kanada thonë se kanë gjetur prova për 45 hëna të vogla të vogla që rrotullohen rreth Jupiterit dhe se planeti mund të ketë gjithsej 600 hëna të tilla.Si bota më e madhe në sistemin tonë diellor, Jupiteri shpesh quhet “mbreti i planeteve “. Mbretëria e saj përmban të paktën 79 hëna të njohur , e dyta pas Saturnit me 82 . Tani, një studim i ri nga Universiteti i British Columbia në Kanada sugjeron që mund të ketë shumë hënë Joviane që presin të zbulohen. Nëse këta astronomë kanë të drejtë, Jupiteri mund të ketë deri në 600 hëna, që vërtiten rreth tij! Këto hëna shtesë në pritje për tu gjetur janë të sigurt se do të jenë shumë të vogla, me madhësi rreth 800 metra (jardë) në madhësi, thonë këta astronomë.Gjetjet do të paraqiten praktikisht më 25 shtator, 2020, në Kongresin e Shkencës Europlanet 2020 , por ndërkohë, ju mund të lexoni versionin para-shtypur të letrës së re për arXiv, që do të botohet në The Planetary Science Journal , dhe atje është gjithashtu një abstrakt në faqen e internetit të ESC 2020.

Ky lajm interesant u raportua nga Universiteti i British Columbia në 14 Shtator, 2020, si dhe nga Govert Schilling në SkyandTelescope.org më 8 Shtator, 2020.

Atëherë, si arritën këta studiues në përfundimin e tyre për 600 hëna për Jupiterin?

2.

Edëard Ashton, Mattheë Beaudoin dhe Brett Gladman në Universitetin e British Columbia ekzaminuan imazhet arkivore të Jupiterit, të marra me kamerën 340 megapikselë MegaPrime në Teleskopin Kanada-Francë-Haëaii në Mauna Kea në Haëaii.

60 imazhet e studiuara janë marrë të gjitha më 8 shtator 2010, brenda një periudhe prej tre orësh. Në mënyrë që të merren parasysh mënyrat e ndryshme të hënave të vogla mund të lëvizin nëpër një fushë shikimi, ekipi bashkoi dixhitalisht të gjitha imazhet në jo më pak se 126 mënyra të ndryshme. Përpjekjet e tyre dhanë rezultat.

Ata gjetën 52 hëna të reja të mundshme.

Objektet kishin diametra deri 800 metra (2,600 metra), duke u shfaqur në imazhe me madhësi deri në 25,7. Nga ato 52, shtatë dolën të jenë hëna tashmë të njohura që janë në orbita të parregullta, duke lënë gjithsej 45 zbulime të reja. Hënat e sapo pikasura gjithashtu duket se janë hëna retrogradë , që do të thotë se ata rrotullohen rreth Jupiterit “prapa” në lidhje me rotacionin e Jupiterit. Kjo është pak më ndryshe nga lëvizja e dukshme retrogradë , ku një planet, i tillë si Mërkuri, duket se ndryshon drejtimin e tij duke lëvizur nëpër qiell siç shihet nga Toka – por jo në të vërtetë, natyrisht – për shkak të pozicioneve relative të planetit dhe Toka dhe si lëvizin ata rreth diellit.

Eshtë mirë që ekipi gjeti kaq shumë hëna (të pakonfirmuar) të reja, por si mund të hidhen nga ato zbulime në 600 hëna?

Përgjigja është se ky kërkim u krye vetëm në një shkallë katrore të hapësirës përreth Jupiterit. Duke ekstrapoluar pjesën tjetër të rajonit përreth planetit, studiuesit vlerësojnë se Jupiteri mund të ketë gjithsej 600 hëna.

Scott Sheppard në Institutin e Shkencës Carnegie kishte vlerësuar më parë se numri i hënave më të mëdha se një kilometër (.6 milje) në madhësi ishte rreth 100. Lidhur me studimin e ri, Sheppard i tha ;

Ne përdorëm një teknikë të ngjashme zhvendosjeje dhe pirgje për zbulimet tona të hënës së Jupiterit që u njoftuan në 2018. Në punimin tonë, ne gjithashtu përmendëm zbulime që nuk mund t’i konfirmonim si hëna, sepse nuk i vëzhgonim ato për muajt dhe vitet e nevojshme por përcaktojnë orbitat e tyre.

3.

Tani për tani, megjithatë, ato 45 hëna të reja nuk janë konfirmuar zyrtarisht, pasi orbitat e tyre nuk janë përcaktuar ende saktësisht. Sheppard tha:

Duhet shumë kohë e madhe e teleskopit për të marrë orbita të besueshme për këto hëna shumë të vogla dhe të shumta, kështu që dikush duhet të vendosë nëse kjo është e vlefshme shkencërisht.

Fakti që Jupiteri tashmë ka 79 hëna të njohur është mjaft i pabesueshëm, kur mendojmë se si Toka ka vetëm një. Por gjigandët e gazit dhe akullit janë shumë më të mëdhenj dhe kanë tërheqje më të fortë gravitacionale, kështu që me të vërtetë nuk është për t’u habitur që ata kanë shumë më shumë hëna se sa kanë planetët më të vegjël shkëmbor. Qindra hëna për Jupiterin mund të jenë më shumë sesa imagjinoni ju ose unë, por shkrimtarët e trillimeve shkencore e kanë hetuar këtë mundësi për vite me rradhë.Fatkeqësisht, për momentin, nuk ka vëzhgime të planifikuara vijuese për t’u përpjekur të konfirmojmë këto hënë të reja. Ashton tha:Do të ishte mirë t’i konfirmoni ato, por nuk ka asnjë mënyrë t’i gjurmoni ato pa filluar nga e para.

4.

Observatori i ardhshëm Vera C. Rubin mund të jetë në gjendje të ndihmojë në gjetjen e tyre përsëri. Sipas Ashton:Ata pastaj do të lidhen përsëri, kështu që vëzhgimet tona përfundimisht do të përfshihen.Këto objekte të imëta janë mjaft të mëdha sa të konsiderohen hëna – sipas shkencëtarëve. Dhe çfarë lidhje me unazat e Jupiterit? Ashtu si unazat e Saturnit, Uranit dhe Neptunit, ato përbëhen kryesisht nga grimca shumë më të vogla se kaq, më shumë si kokrra rëre apo edhe pluhur. Do të ishte plotësisht jopraktike të mendosh për secilën prej atyre njollave si një “hënë”, padyshim, pra ku është prerja e madhësisë?Përgjigja është se Bashkimi Astronomik Ndërkombëtar nuk konsideron asnjë objekt shkëmbor më të vogël se një kilometër (.6 mi) të jetë një hënë. Ashton tha:Përfundimisht një zbret në grimcat e unazës, dhe një lloj ndërprerjeje do të jetë i dobishëm.

Gjithashtu u raportua javën e kaluar se hënat e Jupiterit duket se janë më të ngrohta nga sa pritej . Shumica e nxehtësisë (në brendësi të këtyre botëve) mendohej se vinte nga tërheqja e gravitetit të Jupiterit në brendësinë e hënave, duke krijuar ngrohtësi shtesë. Por tani duket se hënat mund të ngrohin më shumë në vend të kësaj. Kjo vlen për katër hënat e mëdha Galie Europa , Io , Callisto dhe Ganymede .

Saturni aktualisht ka 82 hënë të njohur . Dhe ka të ngjarë që studimet e ardhshme të zbulojnë dhjetëra ose qindra të tjerë edhe në sistemin Saturnian. Po Urani dhe Neptuni? Do të jetë shumë interesante të shohim nëse parashikimi i studiuesve për Jupiterin qëndron lart, dhe sa më shumë prej këtyre botëve të vogla do të gjenden, brenda jetës sonë, duke orbituar planetët më të mëdhenj në sistemin tonë diellor.Përfundimi: Astronomët në Kanada kanë gjetur prova për 45 hënë të reja që rrotullohen rreth Jupiterit dhe thonë se planeti mund të ketë deri në 600.

5.

Paul Scott Anderson ka pasur një pasion për eksplorimin e hapësirës që filloi kur ai ishte fëmijë kur shikoi Kozmosin e Carl Sagan. Ndërsa ishte në shkollë ai ishte i njohur për pasionin e tij për eksplorimin e hapësirës dhe astronominë. Ai filloi blogun e tij The Meridiani Journal në 2005, i cili ishte një kronikë e eksplorimit planetar. Në vitin 2015, blogu u riemërua si Planetaria. Ndërsa interesohet për të gjitha aspektet e eksplorimit të hapësirës, ​​pasioni i tij kryesor është shkenca planetare. Në vitin 2011, ai filloi të shkruajë për hapësirën mbi një bazë të pavarur, dhe tani aktualisht shkruan për AmericaSpace dhe Futurism (pjesë e Vocal). Ai gjithashtu ka shkruar për Universe Today dhe SpaceFlight Insider, dhe gjithashtu është botuar në The Mars Quarterly dhe ka bërë shkrime shtesë për aplikacionin e mirënjohur iOS Exoplanet për iPhone dhe iPad.

Përshkrimi i fotografisë nuk është i disponueshëm.

6MyEndy Sonja, Violeta Kadriu dhe 4 të tjerë

About Post Author