Gezim Llojdia-Misteret e pashpjegueshme 10 historitë kryesore të arkeologjisë të 2022Gezim Llojdia

 
Arkeologjia (nga greq. αρχαίος, arheos = i lashtë dhe λόγος, logos = fjalë, ose mësim) është shkenca që studion qytetërimet dhe kulturat njerëzore të së kaluarës, dhe lidhjet e tyre me mjedisin rrethues, nëpërmjet mbledhjes, dokumentimit dhe shqyrtimit të gjurmëve lëndore që kanë mbetur…

1.
A e di vërtet Uri Geller se ku ta gjejë Arkën e Besëlidhjes? Le të shpalosim rendtjen e TK Randall:
Këtu bëjmë një vështrim prapa në misteret dhe zbulimet më të njohura historike nga dymbëdhjetë muajt e fundit.
Nga Zahi Hawass që pretendonte se kishte gjetur vendndodhjen e varrit të Mbretëreshës Nefertiti deri te zbulimi i një unaze të lashtë ari që përshkruan imazhin e Jezusit, 2022 ka qenë sigurisht një vit interesant për arkeologjinë.

10. Gjendet një grumbull monedhash ari dhe argjendi pas tempullit egjiptian – Arkeologët egjiptianë kanë njoftuar zbulimin e një sasie të konsiderueshme thesari në qytetin Esna.Një grumbull monedhash ari dhe argjendi u gjet prapa tempullit egjiptian.Arkeologët egjiptianë kanë njoftuar zbulimin e një sasie të konsiderueshme thesari në qytetin Esna.
Sipas një njoftimi për shtyp nga Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve të Egjiptit, puna për gërmimin e vendit – i cili ndodhet në pjesën e pasme të një tempulli në qytetin Esna në brigjet e lumit Nil – filloi vitin e kaluar.Thesari përbëhet nga monedha ari dhe argjendi nga periudha të ndryshme gjatë gjithë epokës islame – një periudhë prej rreth 600 vjetësh, që përfshin rreth 610 – 1258 pas Krishtit

Ndër thesaret e gjetura në vend ishin 286 monedha argjendi që mbanin emrat e mbretërve të ndryshëm nga e gjithë kjo periudhë , si dhe monedhat e huaja që datojnë në kohën e mbretit Levon II të Armenisë.
U zbuluan gjithashtu artefakte prej bronzi që datojnë nga epoka osmane.

Dr. Mustafa Waziri, Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit për Arkeologji, ishte i prirur të theksonte rëndësinë e zbulimit dhe tregoi se mund të ketë akoma më shumë për t’u gjetur.Përpjekjet për të kërkuar thesare shtesë në vend janë në vazhdim.

9. Zbulohet kompleksi i madh megalitik në Spanjë – Arkeologët kanë njoftuar zbulimin e më shumë se 500 gurëve në këmbë në Huelva të Spanjës.Kompleksi i madh megalitik u zbulua në Spanjë.
 Arkeologët kanë njoftuar zbulimin e më shumë se 500 gurëve në këmbë në Huelva të Spanjës.
Gjetja magjepsëse, e cila mendohet të jetë një nga komplekset më të mëdha megalitike në Evropë, shtrihet në një sipërfaqe prej rreth 1500 hektarësh që më parë ishte caktuar për një plantacion avokadoje.

Nëse një studim nuk do të ishte kryer paraprakisht, gurët mund të mos ishin zbuluar kurrë.U identifikuan disa lloje të ndryshme gurësh megalitikë, duke përfshirë gurë në këmbë, dolmen, rrethime guri, tuma dhe cista.

Megjithatë, gurët në këmbë ishin më të shumtët me 526 të numëruar në përgjithësi.
“Ky është koleksioni më i madh dhe më i larmishëm i gurëve në këmbë të grupuar së bashku në gadishullin Iberik,” tha drejtori i projektit Jose Antonio Linares i Universitetit Huelva.

Gurët ishin të gjithë në një gjendje të jashtëzakonshme të ruajtjes për moshën e tyre, vunë në dukje studiuesit.

“Gjetja e rreshtimeve dhe dolmenëve në një vend nuk është shumë e zakonshme,” tha bashkëdrejtoresha e projektit Primitiva Bueno. “Këtu gjen gjithçka së bashku – rreshtime, kromlech dhe dolmen.”

“Kjo është shumë e habitshme.”

8. Zahi Hawass pretendon se ka gjetur varrin e mbretëreshës Nefertiti – Egjiptologu i famshëm pohon se ai ka zgjidhur misterin mijëravjeçar të vendndodhjes së Nefertitit.Zahi Hawass pretendon se ka gjetur varrin e mbretëreshës Nefertiti.
 Egjiptologu i famshëm pohon se ai ka zgjidhur misterin mijëravjeçar të vendndodhjes së Nefertitit.
E famshme për bukurinë e saj, mbretëresha Nefertiti ishte një figurë e shquar në dinastinë e 18-të të Egjiptit të lashtë dhe mbretëroi për vite me bashkëshortin e saj – Faraonin Akhenaten.Kur vdiq, disa ekspertë besojnë se ajo mund të ketë vazhduar të sundojë për një kohë nën emrin Neferneferuaten përpara se Tutankhameni i ri të merrte pushtetin.

Gjatë viteve ka pasur shumë përpjekje për të gjetur varrin e mbretëreshës Nefertiti, por deri më tani arkeologët nuk kanë qenë në gjendje të përcaktojnë përfundimisht vendndodhjen e mbetjeve të saj.

Në vitin 2015, Nicholas Reeves tregoi se mund të kishte një dhomë të fshehur prapa mureve të varrit të Tutankhamenit, në të cilën mund të gjendej mumia e Nefertitit, gjë që në atë kohë çoi në një interes të ri për kërkimin.

Megjithatë, mjerisht, skanimet e varrit dukej se e kundërshtonin praninë e një dhome të tillë.
Tashmë egjiptologu i famshëm dhe ish-ministri i Shtetit për Çështjet e Antikiteteve Zahi Hawass ka rindezur debatin edhe një herë duke pretenduar se ai në fakt ka zbuluar vendndodhjen e mbretëreshës Nefertiti dhe synon të zbulojë gjithçka që di në vjeshtë.

Pretendimi i tij besohet se përqendrohet rreth dy mumieve të panjohura të gjetura në varrin KV21 në Luginën e Mbretërve. Të dyja janë eshtrat e grave – ndoshta një nënë dhe një vajzë – të cilat datojnë në periudhën e duhur kohore, por deri më tani një identifikim përfundimtar ka mbetur i pakapshëm.

Megjithatë, Hawass tani duket se beson se një nga këto mumie është me të vërtetë Mbretëresha Nefertiti.

“Në tetor do të jemi në gjendje të njoftojmë zbulimin e mumjes së Ankhesenamun, gruas së Tutankhamun dhe nënës së saj, Nefertiti,” tha ai për The Independent .

Nëse ai është në gjendje ta vërtetojë këtë përtej çdo dyshimi, do të jetë vërtet një zbulim.Do të duhet të presim deri në tetor, megjithatë, për të zbuluar saktësisht se çfarë ka mësuar.

7. Unaza e lashtë prej ari e gjetur në një anije të mbytur mund të përshkruaj Jezusin – E zbuluar nga Autoriteti i Antikiteteve të Izraelit në dhjetor, unaza tregon një djalë bari që mban një dele.
6. Varri i lidhur me Mbretin Arthur do të gërmohet – Arkeologët po përgatiten të eksplorojnë se çfarë ndodhet brenda një varri 5000-vjeçar të njohur si guri i Arturit. Varri i lidhur me Mbretin Arthur pritet të gërmohet.Arkeologët po përgatiten të eksplorojnë atë që ndodhet brenda një varri 5000-vjeçar të njohur si guri i Arturit.E vendosur në Herefordshire rurale, kjo strukturë e lashtë guri përbëhet nga nëntë gurë të drejtë, të cilët mbështesin një “gur guri” më të madh që besohet se peshon më shumë se 25 tonë.

Poshtë mendohet të jetë një lloj dhome varrimi, megjithatë deri më sot asnjë dëshmi e mbetjeve nuk është zbuluar ndonjëherë në vend, duke ngritur pikëpyetje se kush ose çfarë ishte varrosur dikur brenda.

Megjithatë, tani arkeologët nga Universiteti i Mançesterit po bëhen gati të gërmojnë vendin në një përpjekje për të përcaktuar njëherë e përgjithmonë saktësisht se çfarë qëndron poshtë gurit.

“Guri i Arthurit është një nga monumentet më domethënëse të epokës së gurit në vend,” tha Ginny Slade nga English Heritage. “Kjo i jep një shans të rrallë dhe emocionues publikut për të parë arkeologjinë në veprim.”
Thuhet se guri mban shenjat e luftës së Mbretit Arthur me një dragua dhe gjithashtu shërbeu si frymëzim pas tryezës së gurit në Luani, Shtriga dhe Garderoba .Vetë Arturi mbetet i zhytur në mister, me shumicën e historianëve që bien dakord se ai ka shumë të ngjarë të ishte një figurë mitologjike.Megjithatë, historitë e bëmave të tij kanë frymëzuar tregime të panumërta mbretërish, dragonjsh dhe magjistarësh, duke përfshirë shumë përshtatje televizive, libra dhe filma të ditëve moderne.Do të jetë shumë interesante të shihet se çfarë, nëse ka ndonjë gjë, qëndron poshtë gurit që mban emrin e tij.

5. Struktura të panjohura më parë të gjetura pranë Machu Picchu – Dronët e pajisur me LIDAR kanë bërë një zbulim të ri në Parkun Kombëtar Machu Picchu.
Dronët e pajisur me LIDAR kanë bërë një zbulim të ri në Parkun Kombëtar Machu Picchu.
E ndërtuar lart në malet e Andeve nga qytetërimi Inkas mbi 500 vjet më parë, Machu Picchu mbetet një nga atraksionet më magjepsëse dhe më të njohura për vizitorët në të gjithë Perunë.

Vendi – si dhe Parku Kombëtar përreth Machu Picchu – mbetet gjithashtu një objektiv kryesor për eksplorimin arkeologjik, me zbulime të reja që ende bëhen rregullisht.

Një zbulim i tillë u bë kohët e fundit nga një ekip arkeologësh nga Universiteti i Varshavës në Poloni, të cilët përdorën dronët e pajisur me LIDAR (Zbulimi dhe Gatimi i Dritës) për të hetuar zonën përreth kompleksit Incan të Chachabamba – një qendër ceremoniale me fokus në ujë. .
Të dhënat që ata mblodhën treguan praninë e dymbëdhjetë strukturave të panjohura më parë që ishin ngritur në një model rrethor dhe drejtkëndor rreth periferisë së kompleksit.Tani besohet se këto kanë qenë dikur banesat e atyre që drejtonin vendin.

“Ka indikacione se ishin kryesisht gratë që kujdeseshin për kompleksin,” tha Dominika Sieczkowska nga Qendra Kërkimore Ande e Universitetit të Varshavës.

“Siç sugjerohet nga objektet e zbuluara gjatë gërmimeve të mëparshme nga një ekip polako-peruan.”

Do të jetë interesante të shihet se çfarë tjetër, nëse ka diçka tjetër, zbulojnë skanimet e LIDAR për zonën.

4. A është një filxhan i ekspozuar në një katedrale spanjolle Graali aktual i Shenjtë? – Disa studiues besojnë se relikti i shumëkërkuar ndodhet në të vërtetë në Katedralen e Valencias të Spanjës.

A ka qenë Graali i Shenjtë në pamje të qartë gjatë gjithë kohës? Disa studiues besojnë se relikti i shumëkërkuar ndodhet në të vërtetë në Katedralen e Valencias të Spanjës.
Kërkimi për vendndodhjen e kupës është tani aq legjendar sa është bërë sinonim i kërkimit për çdo gjë të vlefshme apo revolucionare, megjithatë deri më sot vendndodhja e saj mbetet e pakapshme, me historianët që nuk mund të bien dakord as nëse ajo ekzistonte fare.

Megjithatë, vitet e fundit, disa historianë janë rritur të besojnë se një kupë e lashtë, e cila aktualisht qëndron e ekspozuar në Katedralen e Valencias të Spanjës, mund të jetë pikërisht gjëja që ata kanë kërkuar.

Legjenda tregon se Graali i Shenjtë përbëhet nga dy pjesë – një filxhan i bërë nga guri agat në kafe të kuqërremtë dhe një relikuar ari i gdhendur mbi të cilin qëndron kupa.
Kuratori Jose Verdeguer, i cili është aq i ditur sa çdokush mund të jetë mbi këtë temë, sugjeron se Graali mund të jetë marrë kur Shën Marku u largua nga Jeruzalemi gjatë pushtimit romak të vitit 70 të es.

Pasi u vendos në Romë, argumenton ai, Graali u kalua midis Papëve të ndryshëm përpara se të përfundonte në Valencia diku në shekullin e 15-të.

Megjithatë, siç qëndrojnë gjërat, është pothuajse e pamundur të dihet me siguri nëse ndonjë nga këto është e vërtetë.

3. Gjendet ‘shtrati sirenë’ në vendin e varrosjes 2100-vjeçare në Greqi – Arkeologët kanë zbuluar skeletin e një gruaje që ishte varrosur në një shtrat të stolisur me imazhe sirenash.
Arkeologët kanë zbuluar skeletin e një gruaje që ishte varrosur në një shtrat të stolisur me imazhe sirenash.Vendi magjepsës i varrosjes, i cili u zbulua pranë qytetit të Kozanit në Greqinë veriore, daton 2100 vjet më parë në shekullin e parë para Krishtit dhe përmban një sërë objektesh intriguese.

Gruaja – cilado qoftë ajo – duhet të ketë qenë e një rëndësie të caktuar pasi u varros në një shtrat bronzi që shfaq imazhin e një zogu me një gjarpër në gojë (mendohet se përfaqëson perëndinë greke Apollon) si dhe shtiza shtrati të stolisur me përshkrime të sirenat.

U gjetën gjethe ari që sugjeronin se gruaja ishte varrosur e veshur me një kurorë, siç ishin fijet e arta që tregojnë një formë qëndisjeje.
Artefakte duke përfshirë katër enë balte dhe një enë qelqi u gjetën gjithashtu të varrosura pranë saj.

Arkeologët tani po punojnë për të përcaktuar më shumë rreth gruas, si shkaku i vdekjes dhe sa vjeç ishte kur vdiq.

Deri më tani, e vetmja gjë që mund të konstatohet nga varrimi është se ajo ka shumë të ngjarë të vinte nga një prejardhje e pasur.

2.Gjenden në Australi mbetjet e një ‘thunderbird’ 3 metra të gjatë – Paleontologët kanë zbuluar atë që mendohet të jetë kocka e këmbëve të specieve më të mëdha të shpendëve që ka jetuar ndonjëherë.
Në Australi gjenden mbetjet e një ‘thunderbird’ 3 metra të gjatë.
 Paleontologët kanë zbuluar ato që mendohet të jenë kockat e këmbëve të specieve më të mëdha të shpendëve që kanë jetuar ndonjëherë.Ndërsa sot struci është zogu më i madh që ecën në Tokë, në të kaluarën e largët ekzistonin gjigantë zogjsh që për nga madhësia ishin më afër dinosaurëve të mëdhenj teropodë sesa çdo gjëje të gjallë sot.

Tani paleontologët që punojnë në Australi kanë zbuluar se çfarë mendohet se janë mbetjet fosile të zogut më të madh që ka ekzistuar ndonjëherë – një krijesë e njohur si bubullima e Stirtonit (ose Dromornis stirtoni ).

Kjo bishë parahistorike, e cila endej në Tokë miliona vjet më parë, ishte si një struc mbi steroid – qëndronte në një lartësi deri në 3 metra dhe peshonte 500 kg.

Çuditërisht, paraardhësit e tij më të afërt të gjallë sot janë rosat dhe pulat.
Ky zbulim i fundit fosil, i cili u zbulua në Rezervën Alcoota në veri-lindje të Alice Springs, do t’i ndihmojë ekspertët të mësojnë më shumë rreth madhësisë së vërtetë të këtyre gjigantëve prehistorikë.

Është madje e mundur që më shumë nga skeleti të jetë varrosur aty pranë, vetëm në pritje për t’u gjetur.

“Ne morëm vetëm pjesët e poshtme të këmbëve, sepse deri aty sa gërmuam,” tha paleontologu Adam Yates për Science Alert .

“Ekziston çdo pritshmëri që një pjesë e madhe e pjesës tjetër të skeletit – nëse jo i gjithë skeletit – mund të shtrihet në gërmimin e ardhshëm ndërsa ne gërmojmë më tej në bregun nga vijnë këmbët.”

1. Uri Geller thotë se e di se ku është Arka e Besëlidhjes – Përkulësi izraelit i lugës nuk është i panjohur për të bërë pretendime ‘atje’, siç dëshmohet nga ky shembull më i fundit.
Mentalisti izraelit i thotë tabloidit në Mbretërinë e Bashkuar se kur të zbulojë vendndodhjen e Arkës, ajo do të krijojë një “tërmet arkeologjik dhe teologjik”.Mentalisti izraelit synon të zbulojë vendndodhjen e Arkës së Besëlidhjes, raporton tabloidi britanik Daily Star .
The Star publikoi intrigën më të fundit të Geller-it si kopertinë të së dielës nën titullin “Uri Geller dhe tempulli i lugëve”.
Sipas Star , Geller postoi në Twitter se ai e dinte se ku ishte Arka dhe kur të publikonte informacionin, do të ishte “një cunami historik që shkatërron tokë dhe një tërmet arkeologjik dhe teologjik”.
Psikiku, i cili bëri emër duke përkulur lugët me mendjen në televizor, thotë se ka pasur një vizion të relikes së lashtë fetare dhe shpreson të fillojë të gërmojë për të më vonë gjatë vitit.
Mistiku, 75 vjeç, u tha ndjekësve në Twitter: “Unë e di se ku është Arka e Besëlidhjes, do ta gjej që të shënojë fjalët e mia.
“Do të jetë një cunami historik që shkatërron tokë dhe një tërmet arkeologjik dhe teologjik.”
Ai shtoi: “Po, të dashur miqtë e mi, kundërshtimi do të jetë i madh, por ne po flasim për një artikull që është i shenjtë dhe asgjë nuk do të vijë në rrugën e tij për t’u çliruar dhe për të tronditur botën në një realitet historik biblik”.
EKSKLUZIVE Psikiku Uri Geller ka marrë një miratim nga CIA, e mban fjalën ngushtë për punën e tij me ta, ndërsa ai zbulon se agjencia e inteligjencës amerikane ende përdor psikikë edhe sot e kësaj dite. Uri Geller me të vërtetë ka fuqi të veçanta, sipas CIA-s.
Agjencia amerikane e inteligjencës analizoi mendjen e psiqit të lugës në eksperimente të kontrolluara dhe arriti në përfundimin se ai kishte demonstruar aftësinë e tij perceptuese paranormale në një mënyrë bindëse dhe të paqartë.
Në faqen e saj të internetit, CIA pranoi testimin e Geller – i cili pretendon se e kishte përdorur mendjen e tij për të përkulur takëm, për të lëvizur anijet, për të ndikuar në ndeshjet e futbollit dhe për të fituar zgjedhje – së bashku me psikikë të tjerë.
Ata kishin prodhuar mjaft ‘gjetje të sakta për të sfiduar rastësinë’, tha agjencia këtë javë.
Megjithatë, ajo tha se fenomeni ishte shumë i pabesueshëm, jokonsistent dhe sporadik për të qenë i dobishëm për qëllime të inteligjencës’ dhe kishte anuluar operacionin e koduar me emrin Stargate Project.