Gëzim Llojdia-Origjina e një rryme misterioze, që rrethon rrugën e qumështit


Gëzim Llojdia
1.Michelle Starr shkruan:Ashtu si Jormungandr që rrethon Tokën, ashtu është e gjithë galaktika e rrethuar. Një rrjedhë e madhe gazi me shpejtësi të lartë është duke mbështjellë pjesën më të madhe të rrugës rreth Rrugës së Qumështit, në një distancë prej rreth 200,000 vjet dritë.Ne e dimë nga vjen, pak a shumë shkruhet . Është lidhur mjaft përfundimisht me Retë e Mëdha dhe të Vogla Magelanike, galaktikat xhuxh që orbitojnë dhe ËRFUNDIMISHT do të kanibalizohen nga Rruga e Qumështit. Kjo i jep gjarprit kozmik emrin e saj – Rryma Magellanic.Sidoqoftë, edhe pse kimikisht Rryma Magellanic përputhet me Retë Magellanic, ekziston një aspekt që i ka çuditur astronomët për dekada – masa e tij. Ka deri në rreth një miliard masa diellore me vlerë të gazit në atë rrjedhë dhe modelet nuk mund të shpjegojnë pse dy galaktikat satelitore po humbnin aq shumë.
2.
“Kjo është arsyeja pse,” shpjegoi astronomja Elena D’Onghia e Universitetit të Ëisconsin-Madison, “ne dolëm me një zgjidhje të re që është e shkëlqyeshme në shpjegimin e masës së rrjedhës.”Sipas modelit të tyre të ri, gazi nuk vjen nga vetë Retë Magellanic. Përkundrazi, është tërhequr nga halojet e tyre galaktike – re gjigande gazi dhe plazma që mbështjellin shumicën e galaktikave.

Vallja e reve Magellanic dhe Rruga e Qumështit është një interesante, me dy galaktikat satelitore që rrotullohen rreth njëri-tjetrit, dhe pastaj së bashku rrotullohen rreth Rrugës së Qumështit më të madhe. Ky bashkëveprim kompleks po shtremberon të tre galaktikat dhe Rruga e Qumështit mendohet se po prish retë magellanike .Më parë, mendohej se përçarja e baticës nga Rruga e Qumështit nxori Rrjedhën Magellanike ndërsa dy galaktikat xhuxh hynë në sferën e ndikimit gravitacional të Rrugës së Qumështit. Por ky model mund të përbënte vetëm rreth 10 përqind të masës së vëzhguar të rrjedhës.
3.
“Rryma është një enigmë 50-vjeçare”, tha astronomi Andreë Fox i Institutit Shkencor të Teleskopit Hapësinor. “Asnjëherë nuk kemi pasur një shpjegim të mirë se nga ka ardhur. Ajo që është me të vërtetë emocionuese është se po mbyllim një shpjegim tani.”
Ajo që ka të re këtu është kërkimi i fundit që sugjeron se Retë Magellanike janë janë mjaftë massive për të pasur haloet e tyre.Ekipi, i udhëhequr nga astronomi Scott Lucchini i Universitetit të Ëisconsin-Madison, zhvilloi simulimet e tyre të reve të Magelanit që tërhiqen në orbitë rreth Rrugës së Qumështit.
Ata llogaritën që haloja e gazit të ngrohtë rreth reve të Magelanit – e quajtur Korona Magellanike – do të kishte ndryshuar në mënyrë dramatike mënyrën e formimit të Rrjedhës Magellanike.Sipas simulimeve të tyre, formimi ishte një proces me dy faza. Faza e parë u zhvillua shumë kohë para se Retë Magellanike të kapeshin nga Rruga e Qumështit, por kur ata ishin ende rreth orbitës së njëri-tjetrit. Reja e Madhe Magellanike vodhi një tufë të tërë materiali nga Reja e Vogël Magellanike, duke humbur vetë një sasi të vogël të gazit.Ky proces zgjati rreth 5.7 miliardë vjet, duke rezultuar në një aureolë me gaz rreth 3 miliardë masa diellore me gaz që mbështjelli dy galaktikat ndërsa u kapën nga Rruga e Qumështit. Në këtë pikë, forcat gravitacionale mbollën farën për Rrjedhën Magellanic, me halo që siguronte rreth 10 deri në 20 përqind të masës së tij përfundimtare.

Në fazën e dytë, pasi të dy galaktikat u kapën në orbitën e Rrugës së Qumështit, bashkëveprimet me gravitetin e galaktikës sonë dhe vet aureolën galaktike tërhoqën rreth një të pestën e masës së Koronës Magellanike për të krijuar pjesën tjetër të rrjedhës.
Sipas simulimeve të ekipit, kjo sekuencë me dy faza të ngjarjeve riprodhon strukturën dhe masën e Rrjedhës Magellanic, duke përfshirë degën e rrjedhës së quajtur Krahu Drejtues që orbiton përpara dy galaktikave xhuxh.
Ende nuk kemi zbuluar Magellanic Corona direkt, por modeli i ekipit ofron paketën e veglave për ta bërë këtë.
Reja e gazit duhet të përmbajë gjendje shumë të jonizuara të karbonit dhe silicit. Duke përdorur Teleskopin Hapësinor Hubble, ne mund të shikojmë kuazarët e largët përmes Koronës Magellanic dhe të analizojmë dritën e tyre për të parë nëse udhëtonte nëpër re të konsiderueshme të këtyre materialeve gjatë rrugës për në Sistemin Diellor.
“Vështrimet e kuazarit të sfondit ofrojnë shansin për zbulime të paqarta të Kurorës Magellanike, sepse ato janë të pandotura nga materiali ndëryjor i Ri i Magellanit” ,shkruajnë studiuesit në letrën e tyre.Kërkimi është botuar në Nature 

About Post Author