Gezim Llojdia-Për pesë vjet, astronomët kanë kërkuar për një planet të nëntë të largët dhe misterioz


Gezim Llojdia

Për pesë vjet, pra deri diku aty nga viti 2020, astronomët kanë kërkuar për një planet të nëntë të largët dhe misterioz ,që mund të jetë rreth orbitës së Diellit tonë.

…I quajtur:” Planet Nine” , planeti i nëntë ishte parashikuar nga shkencëtarët të ekzistonte bazuar në llogaritjet matematikore , por bota hipotetike nuk e ka vërejtur kurrë.

2.

Kjo do të thotë,që bota jonë mund të jetë gati të ndryshojë.

Një ekip studiuesish kanë dalë me një metodë të re për të kërkuar objekte të largëta që fshihen në cepat më të errët të hapësirës.Dhe ata besojnë se mund të na ndihmojë të gjejmë Planetin Nëntë, të humbur prej kohësh.

3.

Shkencëtarët paraqitën metodën e re në takimin vjetor të Divizionit të Shkencave Planetare të Shoqërisë Astronomike Amerikane ne vitin 2020.

4.

NJË PLANET I NËNTË?

Planeti 9 u “zbulua” në 2015 mbi bazën e provave matematikore nga shkencëtarët e : “California Institute for Technology”.

…Provat sugjerojnë se një planet me madhësi sa Neptuni, përtej Plutonit, orbiton Diellin tonë në një elipsë shumë të zgjatur.

Planeti, kështu shkon hipoteza, ka një masë rreth 10 herë më të madhe se ajo e Tokës dhe dhe orbiton rreth 20 herë më larg Diellit si Neptuni, planeti i tetë dhe më i largët nga Dielli.

5.

Planetit i 9-të mund t’i duhen mes 10,000 dhe 20,000 vjet Toka për të përfunduar një orbitë rreth Diellit, sipas NASA.

“Nëse Planet 9-të është atje, do të jetë tepër i zbehtë” , tha aso kohe në një deklaratë Malena Rice , një astronom në Yale dhe një nga studiuesit e punës së re.

6.

Ndërsa ekziston vetëm në teori, zbulimi i drejtpërdrejtë i një planeti të nëntë do të ishte zbulimi i parë i një planeti të ri që rrotullohet rreth Diellit në 200 vjet.

Planeti i 9-të është tepër i largët nga Dielli, që do të thotë se është gjithashtu tepër i errët.

Drita e diellit e reflektuar nga sipërfaqja e saj do të ishte aq e zbehtë sa, që nëse ekziston , është gati e pamundur të zbulohet me metodat tradicionale.

Kur prezantuan studimin e tyre astronomët Rice dhe kolegu Gregory Laughlin sugjerua një teknikë të re të quajtur :”zhvendosja dhe grumbullimi”,që mund të hedhë dritë mbi Planetin 9 – dhe të gjitha objektet e tjera që potencialisht fshihen në hapësirën tonë kozmike.

Zhvendosja dhe vendosja e punimeve duke mbledhur dritë nga mijëra imazhe të kapura nga teleskopët hapësinorë për të identifikuar rrugët e zbehta orbitale të objekteve të largëta.

Teknika së pari ‘zhvendos’ imazhet e marra nga një teleskop, njëlloj si të lëvizësh një aparat fotografik ndërsa je duke bërë fotografi, dhe më pas grumbullon imazhe së bashku për të kombinuar dritën e zbehtë të kapur në to.

Duke vepruar kështu, imazhet mund të zbulojnë rrugën orbitale të një objekti të largët ,që lëviz në hapësirë.

7.

Studiuesit testuan metodën në tre objekte trans-Neptuniane, ose planetë xhuxh, në sistemin e jashtëm diellor. Këto objekte tashmë të zbuluara rrotullohen rreth Diellit në një distancë më të largët se planeti Neptun.

Prej vitit,2020 ata kanë filluar kërkimin nëpër rajone të errëta, të pashkelura të sistemit të jashtëm diellor.

Për një farë kohe ata kanë zbuluar 17 objekte të mundshme .

Kjo është një shumë e fqinjëve të rinj.

“Nëse edhe një prej këtyre objekteve kandidate është i vërtetë, kjo do të na ndihmonte të kuptonim dinamikën e sistemit të jashtëm diellor dhe vetitë e mundshme të Planetit Nëntë”.

“Do të ishte bukur nëse është atje.”

Përshkrimi i fotografisë nuk është i disponueshëm.

3Mitro Qeparoi, Hasan Huta dhe 1 tjetër

1 ndarje

Ndaj

About Post Author