Gëzim Llojdia:Dëshmi arkeologjike  sugjerojnë se pemët e ullirit dhe fikut janë kultivuar  7000 vjet më parë


Dëshmi arkeologjike  sugjerojnë se pemët e ullirit dhe fikut janë kultivuar  7000 vjet më parë

Gëzim Llojdia

1.

Të dhënat flasin për luginën e Jordanit ku u kryen gërmimet dhe u suall dëshmia. Arkeologët duke gërmuar në  vendin kalkolitik  të Tel Tsaf në Luginën e Jordanit, Izrael, kanë zbuluar një nga shembujt më të hershëm të kultivimit të pemëve frutore në mbarë botën, duke demonstruar se kopshtaria e  ullirit (Olea europea)  dhe  fikut të zakonshëm (Ficus carica) praktikohej 7000. vite më parë.

…Sot, ulliri  shkruan punimi në  revistën Scientific Reports, konsiderohet pema frutore më e spikatur dhe ndoshta më e rëndësishme ekonomikisht e pellgut të Mesdheut.Kultivimi bëri që shpërndarja e tij të zgjerohej në zona përtej habitateve të tij natyrore.

“Vendi i 8-të/fillimi i mijëvjeçarit të 7-të i Tel Tsaf është i rëndësishëm jo vetëm për shkak të madhësisë së tij të madhe, por edhe për shkak të pranisë së kapanoneve të magazinimit në një shkallë të pazbuluar më parë në Lindjen e Afërt Proto-historike,” tha Dr. Dafna Langgut dhe profesori i Universitetit Hebraik, Yosef Garfinkel.

“Kultura materiale e zonës është jashtëzakonisht e pasur në krahasim me vendet bashkëkohore në rajon.”

Grumbullimi i qymyrit të Tel Tsaf ofron dëshmitë më të hershme të kultivimit të ullirit jashtë shpërndarjes së tij natyrore.

Kjo zonë gjithashtu ofron dëshmi për kultivimin e hershëm të fikut të zakonshëm, që të dy datojnë 7000 vjet më parë.

“Pemët, edhe kur digjen në qymyr, mund të identifikohen nga struktura e tyre anatomike,” tha Dr. Langgut.

“Druri ishte “plastika” e botës antike. Përdorej për ndërtim, për prodhimin e veglave dhe mobiljeve dhe si burim energjie.”

“Kjo është arsyeja pse identifikimi i mbetjeve të pemëve të gjetura në vendet arkeologjike, të tilla si qymyri nga vatrat, është një çelës për të kuptuar se çfarë lloje pemësh rriteshin në mjedisin natyror në atë kohë dhe kur njerëzit filluan të kultivonin pemë frutore.”

…Po çfarë është  Tel Tsafi?

“Tel Tsaf ishte një fshat i madh parahistorik në mes të luginës së Jordanit, në jug të Beit She’an, i banuar midis 7,200 dhe 6,700 vjet më parë,” tha profesor Garfinkel.

“Shtëpi të mëdha me oborre u zbuluan në vend, secila me disa hambarë për ruajtjen e të korrave.”

“Kapacitetet e ruajtjes ishin deri në 20 herë më të mëdha se konsumi i kalorive të çdo familjeje të vetme, kështu që qartësisht këto ishin memorie për ruajtjen e pasurisë së madhe.”

“Pasuria e fshatit u shfaq në prodhimin e qeramikës së përpunuar, të pikturuar me mjeshtëri të jashtëzakonshme.”

“Përveç kësaj, ne gjetëm artikuj të sjellë nga larg: qeramikë të kulturës Ubaid nga Mesopotamia, obsidian nga Anatolia, një  fëndyell bakri  nga Kaukazi dhe më shumë.Studiuesit supozojnë se hortikultura e krijuar kontribuoi në kontrata dhe institucione sociale më të përpunuara pasi vaji i ullirit, ullinjtë e tryezës dhe fiqtë e thatë ishin shumë të përshtatshëm për tregtinë dhe taksat në distanca të gjata.

“Zbutja e pemëve frutore është një proces që zgjat shumë vite, dhe për këtë arsye i përshtatet një shoqërie të bollshme, sesa një shoqërie që lufton për të mbijetuar,” tha Dr. Langgut.

“Pemët japin fryte vetëm 3-4 vjet pas mbjelljes. Meqenëse pemët me pemë frutore kërkojnë një investim të konsiderueshëm fillestar dhe më pas jetojnë për një kohë të gjatë, ato kanë një rëndësi të madhe ekonomike dhe sociale për sa i përket zotërimit të tokës dhe lënies së saj në trashëgim brezave të ardhshëm – procedura që sugjerojnë fillimet e një shoqërie komplekse.

“Për më tepër, është shumë e mundur që banorët e Tel Tsaf të tregtonin produkte me prejardhje nga pemët frutore, si ullinj, vaj ulliri dhe fiq të thatë, të cilët kanë një jetëgjatësi të gjatë.”

“Produkte të tilla mund të kenë mundësuar tregtinë në distanca të gjata që çuan në akumulimin e pasurisë materiale, dhe ndoshta edhe taksimin – hapat fillestarë në kthimin e vendasve në një shoqëri me një hierarki socio-ekonomike të mbështetur nga një sistem administrativ.”

2.

Fiku është fruti i ngrënshëm i Ficus carica , një specie pemësh të vogla në familjen e bimëve të lulëzuar Moraceae .Vendas   në  Mesdhe  dhe Azinë Perëndimore,  është kultivuar që nga kohërat e lashta dhe tani është rritur gjerësisht në të gjithë botën, si për frutat e saj dhe si një  bimë zbukuruese  .  Ficus carica është  lloji i specieve  të gjinisë Ficus  , që përmban mbi 800 lloje bimore tropikale dhe subtropikale.Një bimë fiku është një pemë e vogël gjetherënëse  ose shkurre e madhe që rritet deri në 7–10 m (23–33 ft) e lartë, me lëvore të bardhë të lëmuar. Gjethet të mëdha kanë tre deri në pesë  lobe  të thella . Fruti i tij   është në formë loti, 3-5 cm (1-2 in) i gjatë, me një lëkurë të gjelbër që mund të piqet drejt vjollcës ose kafesë, dhe mish i ëmbël i kuqërremtë, që përmban shumë fara krokante.Lëngu i qumështit i pjesëve të gjelbra është një  irritues  për lëkurën e njeriut. Në hemisferën veriore, fiqtë e freskët janë në sezon nga fundi i verës deri në fillim të vjeshtës. Ato tolerojnë ngricat e moderuara sezonale dhe mund të rriten edhe në klimat kontinentale të verës së nxehtë.Fiqtë mund të hahen të freskët ose të tharë, ose të përpunohen në reçel, role, biskota dhe lloje të tjera ëmbëlsirash. Meqenëse frutat e pjekura nuk transportohen dhe nuk mbahen mirë, shumica e prodhimit tregtar është në forma të thara dhe të përpunuara. Fiku i papërpunuar përmban afërsisht 80% ujë dhe 20%  karbohidrate  , me përmbajtje të papërfillshme proteinash, yndyrash dhe mikroelementesh. Ato janë një burim i moderuar i  fibrave dietike .Në vitin 2018, prodhimi botëror i fiqve të papërpunuar ishte 1.14 milion ton, i kryesuar nga Turqia  dhe vendet e Afrikës Veriore ( Egjypti,Maroku,Algjeria  ) si prodhuesit më të mëdhenj, duke zënë së bashku 64% të totalit

3.

Fjala fig , e regjistruar për herë të parë në anglisht në shekullin e 13-të, rrjedh nga frëngjishtja (e vjetër) figue , vetë nga oksitanishtja (provansale) figa , nga romanca *fica , nga latinishtja klasike ficus (fik ose fik).  Italishtja ka fico , që rrjedh drejtpërdrejt nga latinishtja ficus . Emri i kaprifikut , Ficus caprificus Risso, rrjedh si nga latinishtja kapro ( bibillygoat) dhe nga anglishtja fig . 

4.

Ficus carica është një  peme gjinodieoe  , gjetherenese  ose shkurre  e madhe që rritet deri në 7–10 m (23–33 ft) e lartë, me lëvore të bardhë të lëmuar . Gjethet e saj aromatike janë 12-25 cm ( 4+1 ⁄ 2 -10 in) të gjatë dhe 10-18 cm (4-7 in) të gjerë, dhe janë me lobe të thella (tre ose pesë lobe).Fruti i fikut zhvillohet si një strukturë e zbrazët, me mish të quajtur syconium  , e cila është e veshur nga brenda me lule të shumta njëseksuale . Lulet e vogla lulëzojnë brenda kësaj strukture si filxhan. Edhe pse zakonisht quhet një frut, syconium është botanikisht një infructescence , një lloj  fruti i shumfishtë  . Lulet e vogla të fikut dhe më vonë frutat e vegjël me një farë (të vërtetë) rreshtojnë sipërfaqen e brendshme të tij. Një hapje e vogël ose ostiole, e dukshme në mes të frutave, është një kalim i ngushtë që lejon grerëzën e specializuar të fikut, të hyjë në tufë lulesh dhe të pjalmojë lulet pas së ciles çdo vezëe fekonduar.(një për lule, në  vezoren  e saj ) zhvillohet në një farë. Në maturim, këto ‘fara’ (në fakt fruta me një farë) rreshtohen në brendësi të çdo fiku. 

Kërcelli i pjekur i ngrënshëm i sikoniumit  zhvillohet në një frut të  rremë mishor që sjell frutat e shumta me një farë, të cilat teknikisht janë pipëza  .  I gjithë fruti i fikut është 3–5 cm (1–2 in) i gjatë, me një lëkurë të gjelbër që ndonjëherë piqet në ngjyrë vjollce ose kafe. Ficus carica ka lëng qumështi, të prodhuar nga qelizat  laticifer.Lëngu i pjesëve   të gjelbra është një irritues  për lëkurën e njeriut. 

5.

 Fiku i ngrënshëm është një nga bimët e para që u kultivua nga njerëzit. Nëntë fiq  nënfosile  të një lloji partenokarpik (dhe për rrjedhojë steril) që datojnë rreth viteve 9400–9200 pes u gjetën në fshatin e hershëm  neolitik Gilgal 1  , 13 km në veri të Jerikos). Gjetja i paraprin zbutjes së  grurit,elbit  dhe bishtajoreve, dhe kështu mund të jetë shembulli i parë i njohur i bujqësisë. Propozohet që ky lloj steril por i dëshirueshëm të mbillet dhe të kultivohej qëllimisht, një mijë vjet përpara se të korrat e ardhshme të zbuten (gruri dhe thekra ). 

Fiku ishte i përhapur në  Greqinë e lashtë dhe kultivimi i tyre u përshkrua nga Arsitoteli dhe Teofrasti . Aristoteli vuri në dukje se si në gjinitë e kafshëve, fiqtë kanë individë të dy llojeve, një (fiku i kultivuar) që jep fryte dhe një (kaprifiku i egër) që ndihmon tjetrin të japë fryt. Më tej, Aristoteli regjistroi se frutat e fikut të egër përmbajnë psene ( këto fillojnë jetën si larva, dhe psen e rritur ndan “lëkurën” e saj (pupa) dhe fluturon nga fiku për të gjetur dhe futur një fik të kultivuar, duke e shpëtuar atë nga rënia. Theophrastus vërejti se ashtu si  hurma kanë lule mashkullore dhe femërore dhe se fermerët (nga lindja) ndihmojnë duke shpërndarë “pluhurin” nga mashkulli te femra, dhe ashtu si peshku mashkull lëshon melkun e tij mbi vezët e femrës, kështu fermerët grekë lidhin fiqtë e egër me pemët e kultivuara. Megjithatë, ata nuk thonë drejtpërdrejt se fiqtë riprodhohen seksualisht. 

Fiqtë ishin gjithashtu një burim i zakonshëm ushqimor për  romakët.Katoni Plakë   , në shek. 160 pes  De Agri Cultura , rendit disa lloje fiku të rritur në kohën kur ai shkroi manualin e tij: Mariskan, Afrikan, Herkulan, Saguntin dhe Tellanin e Zi ( De agri cultura , kap. 8). Frutat përdoreshin, ndër të tjera, për të majmur patat për prodhimin e një pararendësi të foje gras . Perandori i parë i Romës ,Augustus   , besohej se ishte helmuar me fiq nga kopshti i tij i lyer me helm nga gruaja e tij LiviaPër këtë arsye, ose ndoshta për shkak të ekspertizës së saj hortikulturore, një shumëllojshmëri fiku e njohur si Liviana u kultivua në kopshtet romake.

Ai u kultivua nga Afganistani në Portogali , i rritur gjithashtu në  në kodrat Kumaon  të Indisë. Nga shekulli i 15-të e tutje, ajo u rrit në zona duke përfshirë Evropën Veriore dhe  Botën e Re. Në shekullin e 16-të, kardinali Reginald Pole prezantoi pemët e fikut në Pallatin Lambeth  në Londër. 

Në 1769, misionarët spanjollë sollën fiqtë e parë në Kaliforni.  i Kultivari Kadota është edhe më i vjetër, duke u përmendur nga natyralisti romak Plini  Plak në shekullin e I pes ku  Plini regjistroi tridhjetë lloje fiku.

About Post Author