Gëzim Llojdia:Dy fjalë për Albanian e Kolumbisë e mori emrin në vitin 1937 nga Albania e jonë


Gëzim Llojdia

1.

Ekziston një tjetër emër Albania, në rruzullin tonë të pa emër. Kuriozë mësova se ai vend është 746 km nga kryeqendra e sa,j Bogota .

Emri Calabacito u ndryshua në vitin 1937 nga një komisar i La Guajira i quajtur :Eduardo Londoño Villegas, i cili e quajti atë sipas emrit të gruas së tij Alba ose siç sugjeron versioni tjetër sipas vendit në Ballkan , Shqipëria(Albania), që njihet edhe sot e gjithë ditën. Me këtë dëshmon variant i dytë mund të jetë i besueshëm , për shkak të emrit të bukur Albania vendit të shqiponjave që gjendej në Ballkan thotë Ëikipedia.

Bashkia e e saj është e vendosur në gadishullin Guajira , Kolumbia veriore që paraqet një terren kryesisht banesë dhe të thatë nga hapat e Serranía del Perijá në lindje dhe Sierra Nevada de Santa Marta në perëndim, brenda pellgut të lumit Ranchería.Albania (e njohur më parë si Calabacito nga pema spanjolle e vogël Calabash ) është një qytet dhe komunë e Departamentit Kolumbian të La Guajira . Është komuna më e re e këtij Departamenti së bashku me qytetin Uribia dhe të tjerë, të krijuar më 19 mars 2000. Fqinjët e e saj dhe vendtakimi ekskluziv për punëtorët e minierave të qymyrit Cerrejón dhe familjet e tyre, të quajtur Mushaisa. Bashkia kufizon në veri me komunën e Maicaos ; në lindje me Republikën Bolivariane të Venezuelës dhe Maicao; në jug me komunat Hatonuevo , në perëndim me komunat Hatonuevo dhe Riohacha . Selia e komunës ndodhet në 72 ° 56 ‘në lindje 98 ° 08’ në veri. Komuna ka një sipërfaqe totale prej 425 km². Që nga maji 2001, qeveria kolumbiane autorizoi një korridor urbanistik midis Shqipërisë dhe lokalitetit të Cuestecitas prej rreth 95 km² që i përkiste zonës së minierave. Komuna ka një nga depozitat më të mëdha të qymyrit në Kolumbi. Po të lexosh Markesin do gjesh emrin e komunave që gjendne në perëndim të saj.

2.

Më parë se të quhej Albania ,emri i parë njohur në gjuhën e folur si :”Calabazos” Crescentia cujete (Kungull uji). Fshati i Calabacito u themelua në fillim të shekullit të 19 dhe u banua për herë të parë nga grupe indigjene që u përkisnin Cocinas , Cariachiles dhe Ëayuu të cilët, për shkak të traditave të tyre nomade braktisën zonën. Ajo u ri popullua më vonë nga skllevërit e dikurshëm afrikanë ose pasardhësit e tyre ,që ndoshta ikin nga vendbanimet e Moreno, Tabaco ose Barrancas .Këto banorët e parë ishin zezakët apo mulattos dhe ndoshta erdhi edhe nga një zgjidhje e njohur si ” Soldado ” në fillim të shekullit të ‘20, viti 1903 ikin nga persekutimi politik apo luftës civile në të cilën Kolumbia u përfshi në mes viteve 1899 dhe 1902 .Vendbanuesit e parë me sa duket po kërkonin të krijonin prodhimin bujqësor. Zona ishte e populluar kryesisht nga Crescentia cujete (pemë Calabash).Politikisht dhe administrativisht, ishte përgjatë vendbanimeve të Manantial, Cuestecitas dhe Los Remedios nën mandatin e Provincës së Santa Marta deri në vitin 1911 kur ai u bë pjesë e komisarit Special të La Guajira. Emri i Calabacito u ndryshua në vitin 1937 nga një komisar i La Guajira i quajtur Eduardo Londoño Villegas, i cili e quajti atë sipas emrit të gruas së tij Alba ose siç sugjeron versioni tjetër sipas vendit në Ballkan , Shqipëria që njihet edhe sot e gjithë ditën.Gjatë diktaturës ushtarake të gjeneralit Gustavo Rojas Pinilla , u aneksua zyrtarisht nga Dekreti 1824 i vitit 1954 për Komisarin Special të La Guajira i integruar nga Uribia dhe fshati Maicao . Përgjatë Albanisë , fshatrat e Cuestecitas dhe Manantial u përfshinë gjithashtu përmes Dekretit Ekzekutiv 807. Me ligjin 105 të 12 dhjetorit 1960, qeveria e Kolumbisë krijoi Intendencën Kombëtare të La Guajira, legalizuar me dekretin 1824 me aktin legjislativ 1 të 28 dhjetorit të po atij viti duke e bërë departamentin La Guajira. Akti legjislativ u zbatua zyrtarisht më 1 korrik 1965 .Albania u bë një komunë më 27 mars 2000, me Urdhëresën 001 të miratuar nga Departamenti i Departamentit të La Guajira , i paraqitur nga deputeti Alvaro Gustavo Rosado . Kryebashkiaku i parë ishte Adela Enrique Pinto , i caktuar më 29 mars 2000. Në vitin 2001, popullsia ishte rreth 8,637 banorë me 3,535 prej tyre që jetonin në selinë e komunës. Kishte 707 shtëpi dhe rreth 807 familje. Zona është një territor tradicional i ndikimit të fisi indigjen Ëayuu .Në regjistrimin e vitit 2005, 67% e njerëzve në komunë jetonin në shtëpi, 19% në apartamente dhe 13% në një studio apo dhomë me qira. 6.1% e tyre kishin një ekonomi të bazuar në shtëpi. 72% e popullsisë kishte shërbim të energjisë elektrike, 43% kishin shërbime kanalizime, 66% kishin shërbime ujësjellësish, 27% kishin shërbime të gazit natyror dhe 24% kishin telefon shtëpiak. Popullsia në aspektin e gjinisë përbëhet nga 51% e meshkujve dhe 49% e femrave, duke paraqitur një popullsi relativisht të re. Albania ka edhe himnin e saj .Ja disa rreshta të tij:

Princesha e zezë përpara botës në Guajirën time më të madhe/Toka vëllazërore e imja është populli im bekimi i Perëndisë/Toka vëllazërore e imja është bekimi juaj tokësor i Perëndisë /Oh Albania thesar dhe ëndërr!Është Guajira ime e gjuhëve dhe veshje/Është Kolumbia, Karaibet dhe dashuria/atdheun tim të dyerve të hapura/dhuro zemrat tuaja ngrohtësinë e nënës/është vreshti i Perëndisë në tokë/Albania ime e pavdekshme është e bekuar….Në radhë të përgjithshme ,Albania e Kolumbisë ,në veçanti lexoni tregimet e Markezit. Ndonëse kem një emër ,gjeografikisht sa larg. Emri ynë Albania është marrë në vitin 1937 nga një komisar i Guajira për ta përshtatur te fshati kolumbian,fshati dikur thirrej me emrin e kungullit të ujit.