Gezim Llojdia:Pse ateistët dhe besimtarët kanë busulla të ndryshme morale?


Gezim Llojdia

1.

Fakti:Laura Geggel sjell një shkrim mbi :Busullat morale të ateistëve dhe besimtarëve janë të ndryshme në disa mënyra kryesore, zbulon një studim i ri,shkruan ajo.

disa aspekte, busulla morale ishte tepër e ngjashme midis dy grupeve: ata të dy vlerësuan shumë drejtësinë dhe mbrojnë mirëqenien e njerëzve në nevojë, për shembull dhe të dy e mbështetën shumë lirinë, por jo shtypjen. Sidoqoftë, grupet u ndryshuan kur bëhej fjalë për çështjet e kohezionit të grupeve, të tilla si vlerësimi i besnikërisë dhe respektimi i autoritetit gjeti studimi.

…Ky hulumtim tregon se në kundërshtim me perceptimin e publikut, ateistët kanë një busull moral, por krahasuar me besimtarët, “busulla e tyre është e kalibruar ndryshe”, ndoshta për shkak të faktorëve të tillë si mënyra se si janë ngritur dhe nëse ata janë mendimtarë shumë analitikë, studiuesi Tomas Ståhl, asistent profesor i psikologjisë në Universitetin e Illinois në Çikago, tha për Live Science.

2.

Eshtë një pyetje e zakonshme përfshirë edhe midis ateisteve dhe të tjerë, nëse jobesimtarët kanë edhe një busull morale.

…Një sondazh i Pew Research Center i vitit 2019 zbuloi se 44% e amerikanëve (krahasuar me 26% të kanadezëve) mendojnë se një besim në Zot është i nevojshëm për të qenë moral. Një studim i vitit 2011 në Journal of Personality and social psychology i krahasueshëm me mosbesimin ndaj përdhunuesve”, tha ai.

Për të hetuar nëse ateistët kanë një busull moral dhe për të parë se si krahasohet me busullën e besimtarëve, Ståhl bëri katër sondazhe:

Dy të parat përfshinin një total prej 429 amerikanë në platformën në internet të Turkut në Amazon, ndërsa dy anketat e dyta përfshinin një total prej 4,193 njerëzve nga SH.B.A. (një vend relativisht fetar) dhe Suedia (një vend kryesisht jofetar).

Pjesëmarrësit iu përgjigjën pyetjeve të panumërta në lidhje me historitë e tyre personale, besimet fetare, orientimet politike dhe pikëpamjet morale.

Një pjesë e sondazhit të quajtur :”Pyetësori i Bazave Morale” ishte veçanërisht i dobishëm, pasi pyeti rreth pesë vlerave qendrore morale. Pyetjet mbi dy prej vlerave – kujdesi dhe drejtësia – vlerësuan qëndrimet e njerëzve ndaj mbrojtjes së individëve të prekshëm dhe trajtimin e njerëzve në mënyrë të drejtë.

3.

“Pothuajse të gjithë”, ateistët dhe besimtarët, shënuan tteguesin lart në këto dy vlera, duke treguar se ata vlerësonin mbrojtjen e të pambrojturve dhe të qenit i drejtë ndaj të tjerëve dhe ata i panë këto vlera si çështje morale, tha Ståhl. Sidoqoftë, ai gjeti ndryshime midis besimtarëve dhe mosbesimtarëve në tre vlerat e tjera: -autoriteti (duke respektuar figurat e autoritetit, të tilla si policia, prindërit dhe mësuesit),

besnikëria (të qenit besnik ndaj grupit të dikujt, të tillë si një vend – mos djegia e flamurit të një vendi, për shembull) dhe shenjtëria (duke mos bërë asgjë që perceptohet si degraduese, zakonisht në një kuptim seksual, siç është të qenit i devotshëm).

“Këto tri vlera mendohet se i shërbejnë kohezionit të grupit, duke e mbajtur grupin të bashkuar,” shpjegoi Ståhl. “Kur bëhet fjalë për vlerat detyruese, ekziston një ndryshim dramatik [midis grupeve]. Njerëzit fetarë vlerësojnë shumë më shumë nga ata – ata i konsiderojnë [ata] si shumë më të rëndësishëm për të qenë të moralshëm në krahasim me mosbesimtarët.”

Në të kundërt, “ateistët në të vërtetë nuk i mendojnë [këto tre vlera] si të rëndësishme për moralin në të njëjtën shkallë”, tha ai.

Gjetja u mbajt edhe kur Ståhl kontrollonte për orientimin politik, vuri në dukje ai.

Këto zbulime janë në përputhje me hulumtimet e mëparshme, tha Kimberly Rios, një profesor i asociuar i psikologjisë në Universitetin e Ohajos, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Hulumtimi i ri dhe i mëparshëm, disa prej të cilave u kryen nga Rios, tregon se stereotipet që ateistët nuk kanë një busull moral janë gjeneralizime të tepërta,megjithatë, ajo gjithashtu tregoi që këto stereotipa “nuk vërtetohen nga ndryshimet aktuale midis besimtarëve fetarë dhe jo-besimtarëve”, tha Rios për Live Science në një email.

…”Megjithëse jo-besimtarët u kushtojnë më pak rëndësi vlerave morale të bazuara në grupe sesa besimtarët, nuk ka asnjë provë të bazuar në masat e përdorura në këto studime se jobesimtarët janë më amoralë sesa besimtarët.”

Për shembull, të dy grupet rezultuan të ulëta në amoralitet, duke mos u pajtuar me deklarata të tilla si “Unë jam i gatshëm të jem joetik nëse besoj se do të më ndihmojë të kem sukses”. (Sondazhi nuk adresoi nëse këto grupe ndryshonin në të vërtetë në sjelljet e tyre joetike.)

4.

…”Busullat e besimtarëve” dhe mosbesimtarëve ishin të njëjtë dhe të ndryshëm në disa mënyra të tjera, treguan sondazhet e reja. Për shembull, të dy grupet miratuan shumë lirinë mbi shtypjen, duke rënë dakord me deklarata të tilla si “Shoqëria funksionon më mirë kur lejon individët të marrin përgjegjësi për jetën e tyre pa u thënë atyre se çfarë të bëjnë”. Të dy grupet thanë se ata e shihnin mendimin racional – duke besuar në pretendime të bazuara në prova dhe duke qenë skeptikë ndaj pretendimeve që nuk kishin prova – si një çështje morale, tha Ståhl.

Ky zbulim është “intrigues”, tha Rios. Ka një nocion në shumë shoqëri perëndimore që besimi fetar dhe mendimi racional, shkencor janë të papajtueshëm, tha ajo. “Megjithatë, konstatimi se besimtarët fetarë nuk e shohin mendimin racional si më pak një çështje morale sesa jo-besimtarët sugjerojnë që ky nocion i konfliktit mund të mbivlerësohet,” tha Rios.

Për t’u theksuar, disa fe inkurajojnë aspekte të të menduarit racional. Për shembull, kisha katolike ka argumentuar se logjika dhe racionaliteti mund të jenë të dobishëm, për shembull kur Shën Thomas Aquinas shkroi prova, të njohura si Pesë mënyrat , që argumentonin ekzistencën e Zotit në Mesjetë, mendimtarët hebrenj filluan të përqafonin procesin racioanl të mendimit të filozofëve klasike grekn dhe ata e zbatuan atë kur analizuan tekstet fetare.

Në një ndryshim, Ståhl zbuloi se ateistët kishin më shumë gjasa sesa besimtarët të bazonin gjykimet e tyre mbi atë që është apo nuk është moral bazuar në pasojat e veprimeve të tyre. Për shembull, në problemin hipotetik të karroces , një person duhet të vendosë nëse do të lejojë një karrocë të arratisur të vrasë pesë njerëz të mbërthyer në pistën përpara tij, ose nëse do të tërheqë një çelës për të devijuar trenin, por të vrasë një person të mbërthyer në alternativ .

“Në atë situatë, jobesimtarët janë më të prirur të thonë” rrokullisni [çelësin] dhe vrisni një person më shumë se pesë “, sepse ata po vlerësojnë dëmin relativ,” i tha Ståhl “Live Science”. “Ndërsa besimtarët janë më të zymtë në lidhje me këtë sepse ata ndjehen sikur po vrasin dikë në mënyrë aktive dhe ata nuk duhet të vrasin. Pra, ata janë më pak të kënaqur me ato llogaritje.”

Pse ndryshimet?

Studimet ende nuk kanë treguar mjaftueshëm pse ateistët dhe teistët kanë kalibruar ndryshe busulla morale, por Ståhl gjeti disa korrelacione (megjithëse korrelacioni nuk është i barabartë me shkakësinë). Në sondazh, ai pyeti pjesëmarrësit nëse ishin rritur fetarisht dhe vëzhgonin njerëz të rëndësishëm në komunitetin e tyre që merreshin me veprimtari fetare (do të thotë se do të kushtonte për jetën e tyre të mendonin se besimet e tyre fetare ishin të rreme); nëse ata e shihnin botën si një vend të rrezikshëm (dhe me gjasë e gjetën Zotin si një forcë mbrojtëse); dhe nëse ata ishin mendimtare analitike, një tipar që gjendet më shpesh tek ateistët sesa besimtarët.

“Ne zbulojmë se, siç pritej, ato gjëra kanë të bëjnë me atë nëse je një besimtar apo jo,” tha Ståhl. “Ne gjithashtu zbulojmë se këto variabla parashikojnë vlerat tuaja morale”. Kështu, për shembull, nëse nuk rritesh i rrethuar nga njerëz fetarë dhe aktivitete të lidhura me to, ka më pak të ngjarë të mbështesësh çështje të kohezionit në grup. Në mënyrë të ngjashme, perceptimi i botës si më pak i rrezikshëm dhe të qenit një mendimtar analitik parashikon gjithashtu ateizmin.

Gjetjet u përsëritën në të katër sondazhet, si në Shtetet e Bashkuara dhe Suedinë. Duke shkuar përpara, të dy, Ståhl dhe Rios thanë se studimi i ardhshëm duhet të shqyrtojë nëse këto modele qëndrojnë në vendet jo-perëndimore, për shembull në Kinë, një vend kryesisht i pa fe, por shumë i orientuar drejt grupeve dhe në vendet kryesisht myslimane, të tilla si Emiratet e Bashkuara Arabe , ku ateizmi është zyrtarisht i ndaluar.