Gëzim Llojdia:Pse Kometa 104P/Kowal me energji negative dhe  asteroidi (7482)  me energji pozitive udhëtojnë  sëbashku në janar 2022?


Pse Kometa 104P/Kowal me energji negative dhe  asteroidi (7482)  me energji pozitive udhëtojnë  në 18 janar 2022?

Gëzim Llojdia

1.

Disa burime shkencore sjellin të njëjtin lajm.

…Tre kometa dhe  shi meteorë e asteroide, do të duken në qiellin e muajit janar 2022.

…Nga 3 kometa njëra prej tyre “Kometa 104P/Koëal do të jetë më e ndritshme më 18 janar. Sa larg do të jetë kometa nga toka?

 Kjo pyetje shqetëson të gjithë. Për sigurinë tonë ,ndërsa do të jetë vetëm 0,65 AU larg planetit tonë. Dhe për ta parë të duhet një teleskop  duke kërkuar në yjësinë Cetus.

…Distanca e kometës 104P/Koëal  nga Toka është aktualisht 100,568,662 kilometra, ekuivalente me 0,672260 Njësi Astronomike .

…Dritës i duhen 5 minuta e 35,4609 sekonda për të udhëtuar nga kometa 104P/Koëal  dhe për të mbërritur tek ne.

Vlera e distancës së raportuar mund të jetë disi e pasaktë në kohën e afrimit më të afërt për objektet që kalojnë jashtëzakonisht afër Tokës. Vlera e distancës 104P/Koëal 2 nga Toka është gjithashtu e disponueshme si një vlerë e përditësuar në kohë reale në pozicionin e drejtpërdrejtë dhe gjurmuesin e të dhënave . Midis janarit 2013 dhe dhjetorit 2100, afrimi më i afërt i Kometës 104P/Koëal  me Tokën ndodh më 17 nëntor 2060 të mërkurën në një distancë prej 0,070698 Njësive Astronomike, ose 10,576,270 kilometra.

2.

Zbulimi.Charles T. Koëal (Observatori Palomar, Kaliforni, SHBA) e zbuloi këtë kometë në pllaka fotografike të ekspozuara me teleskopin Schmidt 122 cm më 27,më 28 dhe 29 janar 1979. Pllakat e ekspozuara për galaktikat xhuxh. Kometa më pas u vlerësua si magnitudë 17. Kishte një kondensim të lehtë brenda komës difuze, por asnjë bisht nuk ishte i dukshëm.

3.

BG Marsden (Zyra Qendrore për Telegramet Astronomike) tashmë dyshonte se kjo kometë lëvizte në një orbitë me periudhë të shkurtër pas marrjes së pozicioneve të sakta më 31 janar. Pasi T. Seki (Observatori Kochi, Japoni) mori një pozicion të saktë më 1 shkurt, ai publikoi një orbitë me periudhë të shkurtër me një periudhë të vlerësuar prej 10.3 vjetësh. Deri në fund të shkurtit, pozicionet e mëtejshme të sakta nga Seki i mundësuan Marsden të rishikonte periudhën në 7.05 vjet. Kometa u pa për herë të fundit më 28 mars dhe Marsden e rishikoi më tej periudhën në 6.51 vjet, por harku i shkurtër i vëzhgimit e bëri këtë paksa të pasigurt.

Megjithëse shkëlqimi i kometës nuk pritej të kalonte magnitudën 15 gjatë shfaqjes 1997-1998, vëzhgimet gjatë nëntorit 1997 tashmë e zbuluan atë mbi një magnitudë më të ndritshme se sa pritej. Vëzhguesit shpesh e gjetën kometën afër magnitudës 13.5 gjatë gjithë dhjetorit dhe nga mesi i janarit ajo ishte rritur në rreth 13. Diametri i komës mbeti gjithmonë i vogël nga nëntori deri në janar, me vlerësime që varionin nga 0.8 në 1.6 minuta hark.

4.

Në fillim të dhjetorit të vitit 2003, GË Kronk zbuloi se një zbulim i kometës i pabotuar më parë i bërë nga Reverend Leo Boethin në janar të vitit 1973 ishte një vëzhgim parazbulues i kometës 104P. Boethin (Bangued, Filipine) e gjeti kometën me reflektorin e tij Njutonian 8 inç rreth orës 4 të mëngjesit me kohën lokale më 12 janar 1973 (11 janar UT). Ai e vlerësoi magnitudën si 9.5 dhe mati diametrin e komës si 7 minuta hark. Ai e vëzhgoi kometën të nesërmen në mëngjes dhe përsëri vuri në dukje magnitudën si 9.5. Ai tha se koma atëherë ishte 8 minuta hark dhe shfaqi një bërthamë yjore. Boethin e pa kometën për herë të fundit më 13 janar , por tha se shkëlqimi ishte zbehur në magnitudën 13.0 – afër kufirit të teleskopit të tij. Kometa iu raportua Byrosë Qendrore për Telegramet Astronomike me letër. Në momentin që mbërriti, Hëna i bëri të pamundur vëzhgimet dhe kometa nuk u pa kurrë pas vëzhgimit përfundimtar të Boethin.

Kronk zbuloi se kometa 104P ishte brenda 2 minutave të harkut nga kometa e Boethin dhe po lëvizte në të njëjtin drejtim, me të njëjtën shpejtësi lëvizjeje. Ai ia raportoi këtë informacion Byrosë Qendrore dhe vuri në dukje se kometa ndoshta po shuhej nga një shpërthim.

BG Marsden zbuloi se ishte në gjendje të lidhë pozicionet vizuale të Boethin me ato të 104P dhe gjeti datën e perihelionit si 4 gusht 1972. Ai ra dakord me skenarin që kometa kishte pësuar një shpërthim. Njoftimi është publikuar në NJAB . Ai ia raportoi këtë informacion Byrosë Qendrore dhe vuri në dukje se kometa ndoshta po shuhej nga një shpërthim. BG Marsden zbuloi se ishte në gjendje të lidhë pozicionet vizuale të Boethin me ato të 104P dhe gjeti datën e perihelionit si 4 gusht 1972. Ai ra dakord me skenarin që kometa kishte pësuar një shpërthim. Njoftimi është publikuar në NJAB.Qarkorja nr 8255 (11 dhjetor 2003).

5.

 Kazuo Kinoshita ka ekzaminuar evolucionin orbital të kësaj komete për periudhën 1946 deri në 2022. Ai zbuloi se orbita kishte pësuar shumë pak ndryshim nga viti 1946 deri në një afrim prej 0,9827 AU nga Jupiteri më 1996 më 15 janar. Ky takim zvogëloi distancën perihelion50 nga 1. AU në 1.40 AU dhe zvogëloi periudhën orbitale nga 6.38 vjet në 6.18 vjet. 

…Kjo kometë do të sjelli energji negative për tokën. Mirëpo për fatin e mirë po në këtë ditë udhëton larg tokës  një asteroid  me energji pozitive si të gjithë asteroidet,që do ta zbusi  në masën 50%, energjinë negative të kometës .Bëhet fjalë për asteroidin (7482) 1994 PC1  që astronomët e kapën gjatë një fluturimi pranë Tokës në vitin 1997. Shkëmbi hapësinor shfaqet si një gjurmë për shkak të lëvizjes së tij shumë të shpejtë të dukshme. Ky asteroid i madh me gurë do të kalojë në mënyrë të sigurt Tokën më 18 janar 2022. Madhësia e tij e vlerësuar është rreth 3,280 këmbë (rreth 1 km ose .6 milje), rreth 2 1/2 herë më e lartë se lartësia e Empire State Building . Siç mund ta shihni nga etiketa e këtij asteroidi – (7482) 1994 PC1 – është i njohur që nga viti 1994..

About Post Author