Gëzim Llojdia:Si ishte Vincent van Gog dhe miqësia e tronditur me Paul Gauguin


Gëzim Llojdia

1.

Piktori gjenial Vincent van Gog, sot ka arritur majat e artit  edhe pse pas vdekjes pas kaq shumë vitesh,pikturat e tij kushtojnë miliona USD.Mirëpo Dave Roos tregon një histori të piktorit  intensive dhe të trazuar midis mjeshtrat e post impresionizmit Paul Gauguin dhe Vincent van Gog, që  zgjatën vetëm 63 ditë dhe përfunduan në një nga aktet më të çuditshme në historinë e artit –A thua zgjidhej cdo trazim me akte dhune në trupin e tij?Piktori meorigjinë holandeze Van Gog duke prerë brutalisht veshin e tij. Por ndërsa miqësia u bë e fortë dhe e mbushur, ajo filloi me shpresat më të ndritshme.

2.

Në tetor të vitit 1888, Gauguin 40-vjeçar mbërriti në qytetin e përgjumur francez të Arles pas muajve ftesash këmbëngulëse nga van Gog, atëherë 35 vjeç. Van Gogh me origjinë holandeze, pak i njohur jashtë qarqeve pariziane të avangardës, ëndërroi duke e shndërruar Arles në komunë të një artisti dhe besonte se Gauguin, një artist më i vjetër dhe më i vendosur, ishte i destinuar të ishte drejtuesi i saj.

Për van Gogh, ardhja e shumëpritur e mentorit të tij ishte një shenjë se vizioni i tij po vinte përfundimisht i vërtetë, por Gauguin kishte motivime të ndryshme. Tregtari i artit Gauguin në Paris ishte vëllai i Vincent, Theo van Gogh dhe Theo i kishte premtuar Gauguin 150 franga në muaj nëse ai zhvendosej në Arles.

 Larg të bërit “peshkop” i kolektivit të një artisti në rritje, siç e kishte parashikuar van Gogh, Gauguin e pa Arles si një mënyrë për të copëtuar së bashku para të mjaftueshme për t’u rikthyer në ishullin kombëtar të Martinique, burimi i tij i vërtetë i frymëzimit.

 “Marrëdhënia ishte e dënuar që nga fillimi”, thotë Bradley Collins, një historian i artit në Shkollën e Dizajnit Parsons dhe autor i Van Gog dhe Gauguin: Argumentet elektrike dhe ëndrrat utopiane. Një herë në Arles, Gauguin e bëri të qartë se ai nuk e bëri shumë kujdes për qytetin – ai e quajti atë “vrima më e pisët në Jug” – dhe njoftoi synimet e tij që të ktheheshin përfundimisht në Karaibe.

“Me ato fjalë, ai shkatërroi plotësisht fantazinë e Van Gog të Gauguin duke shërbyer si drejtuesi i kolektivit të një artisti të ri,” thotë Collins. “Van Gog u bë një lloj bombe kohore pasi ai ishte gjithmonë i shqetësuar, që Gauguin do të largohej.

 Miqësia kishte një nënkuptim konkurrues.Me këtë hije të varur nga marrëdhënia e tyre,  vijon autorja,artistët u vendosën në një shtëpi të vogël qoshe në qendër të Arles të pavdekësuar nga van Gogh në “Shtëpia e Verdhë (1888). Van Gog ishte duke kaluar një verë jashtëzakonisht produktive, gjatë së cilës ai prodhoi disa nga kryeveprat e tij më të qëndrueshme, duke përfshirë “Akoma Jetën: Vazo me 15 Luledielli (1888) dhe” Natë Ylli Mbi Rhone (1888). Megjithëse Gauguin ishte menduar të ishte mentori dhe van Gogh studenti, Collins thotë se ekzistonte edhe një nënkuptim konkurrues.

…Për shembull, Gauguin zgjodhi të pikturojë disa nga të njëjtat tema si van Gogh. Si përgjigje ndaj “Kafesë e Natës në Vendin Lamartine në Arles” (1888), Gauguin pikturoi “Café Night në Arles, Madame Ginoux” (1888), për të cilën Collins beson se është një karikaturë e origjinalit. Të dy ata pikturuan gjithashtu portrete të njëri-tjetrit, më i famshmi ishte “Piktori i Lulediellit” i Gauguin (1888) që kapi van Gogh të zhytur plotësisht në punën e tij, me sy me kapuç dhe me një shikim të zbrazët. Kur Van Gog e pa atë, ai raportohet të ketë komentuar, “Unë jam mirë, mirëpo unë jam çmendur”.Artistët kishin personalitete të kundërta.

Në revistat personale të Gauguin, shkruar shumë vite më vonë, artisti i moshuar nga natyra ” i çuditshëm” i personaliteteve të tij të kundërta  kundrejt van Gog. Për një gjë, Gauguin ishte një punëtor i ngadaltë dhe metodik, ndërsa van Gog shpesh goditi pikturat së bashku në disa orë. Kishte edhe çështje të organizimit dhe pastërtisë.

…”Kudo dhe në çdo gjë unë gjeta një çrregullim që më tronditi”, shkroi Gauguin. “Kutia e ngjyrave [Van Gogh] nuk mund të përmbante të gjitha ato tuba, të mbushur me njerëz të ngushtë dhe asnjëherë të mbyllur. Përkundër gjithë këtij çrregullimi, kjo rrëmujë, diçka shkëlqeu nga kanavacat e tij dhe nga fjalimet e tij. “

…Collins thotë se Gauguin dukej se kishte një respekt të thellë për punën e van Gogh. Artisti më i vjetër u entuziazmua me serinë e parë të lulediellit të Van Gog kur u shfaq në Paris, dhe megjithëse nuk u pajtua me stilin e trashë të pikturimit të Van Gog të Van Gogh, ai nuk mund të mohonte fuqinë e tij. Por është gjithashtu e qartë se Gauguin nuk do të kishte treguar Van Gogh kaq shumë ndryshime, ose të sillet me sjelljen e çuditshme të artistit holandez, pa ndikimin e Theo.

3.

Nga ana e tij, van Gogh mbërtheu preokupimin e parave nga Gauguin. Kur van Gog parashikonte kolektivin e artistit të tij, ishte pothuajse monastike, thotë Collins, shënuar nga një ndjenjë e sakrificës komunale për një ideal. Versioni i kolonisë së një artisti të Gauguin ishte më shumë si një sindikatë, ku piktorët bashkojnë punën e tyre dhe u shesin aksione investitorëve. Me një ton jokarakteristik antisemitik, van Gogh dikur u ankua Teos për “planin hebre” të Gauguin.

 Van Gog u bë më i çrregullt.Është e vështirë të dihet e vërteta e saktë për serinë e ngjarjeve që çuan që Gauguin të ikte me tren për në Paris dy ditë para festës  së krishter në fund vitit. Gazetat e Gauguin e paraqesin atë si një mentor të kujdesshëm të shqetësuar nga sjellja gjithnjë e më e çrregullt e van Gog dhe e shqetësuar për jetën e tij. Van Gog raportohet se u ndal në heshtje mbi shtratin e Gauguin ndërsa ai flinte, dhe i shpenzoi paratë e tyre të përbashkëta për prostituta dhe absinthe. Një natë, pasi van Gogh hodhi një pije në kokën e Gauguin në një bar, Gauguin më në fund arriti kufirin e tij. Ai i tha van Gogh se po shkruante Theos dhe po kthehej në Paris.

4.

Vendimi i Gauguin për t’u larguar nga Arles ishte dukshëm i tepërt për mendjemadhësinë e brishtë të Van Gog. Të nesërmen, Gauguin raporton se van Goghe ndoqi në rrugë me një brisk rroje. Gauguin kontrolloi në një hotel për sigurinë e tij, duke mos ditur që shoku i tij i shtëpisë ishte kthyer në shtëpi dhe e kishte prerë në mënyrë të pashpjegueshme pjesën e poshtme të veshit të tij të majtë. Sipas njoftimeve të policisë, van Gog më pas shkoi në një bordello vendase,  kërkoi një gruaje të quajtur Rachel, dhe ia paraqiti veshin e mbështjellur dhe të përgjakur porositi më tej një birrë.

“Duhet të shohësh prerjen e veshit në kontekstin e marrëdhënieve me Gauguin, dhe van Gogh ridrejton një pjesë të zemërimit që ndjeu ndaj Gauguin drejt vetvetes,” thotë Collins. “Pse e mori atë formë të çuditshme, kush e di?” Të dy burrat nuk do ta shihnin kurrë më njëri-tjetrin përsëri personalisht, megjithëse vazhduan të shkruajnë letra të tjera drejt e deri në vetëvrasjen tragjike të Van Gog në një azil të çmendur në moshën 39 vjeç.

About Post Author