Gëzim Llojdia:Si u zbulua një objekt metalik brenda një meteori 4.5 miliardë vjeçar?


Gëzim Llojdia

1.

David Bryant rrëfen eksperiencën e tij befasuese gjatë tregtimit të meteoritëve .Ja cfarë thoptë ai në këtë rrëfim të cuditshëm:Si tregtarë të meteorit, gruaja ime Linda dhe unë kemi vazhduar të furnizohemi me meteoritë dhe të importojmë aksione të reja gjatë gjithë bllokimit. Të Premten, 17 Prill 2020, mora një parcelë meteorësh që kisha porositur nga një burim i rregullt i besueshëm. Këto ishin njëzet shembuj të një kondriti të zakonshëm shumë të njohur dhe të njohur si NËA 869. Njëri prej tyre ishte i ndryshëm dhe dukej se përmbante një objekt metalik brenda.

Për më shumë se njëzet vjet ne kemi qenë pronarë të shitjeve të vetme të meteoritëve me kohë të plotë në Mbretërinë e Bashkuar . Të dy kemi kualifikime universitare në astronomi dhe kemi ligjëruar gjerësisht në shumë prej institucioneve më të mbara të vendit. Në çdo moment, ne kemi disa mijëra meteoritë të të gjitha llojeve në inventarin tonë. Prandaj jemi plotësisht të njohur me pamjen e tyre.

2.

Origjina shumë e lashtë e meteoritëve

Në këtë pikë, ia vlen të jepni një shpjegim të shkurtër rreth asaj se çfarë janë meteorët dhe nga vijnë. Sistemi diellor (Dielli, planetët, asteroidet dhe kometat) u kondensua nga një re pluhuri dhe gazi e njohur si mjegullnaja diellore rreth pesë miliard vjet më parë. Objektet e para të ngurta ishin sfera milimetrike të quajtura chondrules. Këta u bashkuan së bashku për disa miliona vjet për të formuar copa gjithnjë e më të mëdha. Përfundimisht, nga përplasja, këta u akredituan për të formuar planetizëmë dhe më në fund, rreth 4.5 miliardë vjet më parë, tetë planetët e mëdhenj dhe trupat e tjerë, më të vegjël që përbëjnë sistemin diellor.

3.

Meteorët, ose yjet që qëllojnë, shkaktohen kur fragmentet nxehen kur hyjnë në atmosferën e Tokës. Nëse mbijetojnë për të arritur sipërfaqen e Tokës, ata njihen si meteorë.

Boshllëqet e mëdha midis orbitave të tetë planetëve kryesorë janë plot me mbeturina të mbetura nga këto ditë të hershme. Për më tepër, një rajon midis Marsit dhe Jupiterit mban shumë mijëra objekte më të vogla planetare të njohura si asteroide. Këto herë pas here përplasen (më shumë në të kaluarën), duke lëshuar mbetje të mëtejshme shkëmbore dhe metalike në sistemin diellor .

Nëse një nga këto fragmente përplaset me Tokën në kalimin e saj rreth Diellit, ajo do të nxehet deri në mbi 6,000 gradë Celsius për shkak të fërkimit me atmosferën. Ky është shkaku i yjeve të njohur të gjuajtjes, ose meteorëve, që mund të shohim gjatë natës. Nëse një copë është mjaft e madhe, ajo mund të mbijetojë dhe të arrijë në sipërfaqen e Tokës. Ky objekt i mbetur njihet si meteorit.

4.

Shpjegimi i llojeve të meteoritit

Duke folur gjerësisht, ekzistojnë tre lloje të meteoritit:

1) Kondritët: fragmente të gurëve origjinalë antikë që mbeten nga fillimet e sistemit diellor. Këto shpesh përmbajnë chondrules, sferat e vogla të përmendura më parë. Kondritët janë të gjithë rreth 4.5 miliardë vjet të vjetër.

2) Akondritët: materiali guror që shpërtheu nga sipërfaqja e një planeti, asteroidi ose sateliti nga ndikimi i një objekti tjetër. Meteoritët e akondritit janë provuar të kenë origjinën në shumë trupa, duke përfshirë Marsin, Hënën dhe asteroidet si Vesta.

o Misteri i Shkëmbit Hapësinor: Nga lindi meteori Fukang?

o Materiali më i vjetër në tokë i zbuluar se është më i vjetër se dielli

3) Hekurat prej guri janë fragmente të bërthamave të planetëve të vegjël plotësisht të formuar që u përçanë gjatë përplasjeve miliarda vjet më parë. Si planetët e parë u rritën në madhësi, elementë të rëndë si nikeli dhe hekuri u zhytën në qendrat e tyre për të formuar bërthama metalike, si ajo e Tokës.

Në përgjithësi, meteorët janë emëruar sipas vendit ku ata ranë ose u gjetën. Kjo është arsyeja pse meteorit hekuri që bëri kraterin e Arizonës Meteor quhet Canyon Diablo dhe ai që shpërtheu mbi Rusi në 1947 njihet si Sikhote-Alin.

Një meteorit individual 1.7 kg nga shiu i meteorit Sikhote Alin (oktahedriti më i mirë, klasa IIAB). Ky ekzemplar është i gjerë rreth 12 cm. Dushi i meteorit Sikhote Alin ra më 194 shkurt 12 në pyllin e dendur të Siberisë lindore dhe mbi 23 tonë material meteoritik janë rikuperuar.

5.

Meteoriti NËA 869 në fjalë

Meteoriti për të cilin po diskutojmë këtu, NËA 869, vjen nga një fushë e madhe e shpërndarë e cila ishte e 869- ta e tillë që u zbulua në Afrikën Veri-Perëndimore: prandaj mer emri i tij. Pse 869 vlerësohet kaq shumë nga koleksionistët është se shumica e meteoritëve nga kjo fushë janë shembuj të vegjël, të plotë, sesa fragmente trupash më të mëdhenj që shpërthejnë ndërsa kalonin nëpër atmosferë .

Shumica kanë një kore tërheqëse bashkimi blu-gri (e shkrirë në sipërfaqe) dhe forma e tyre pasqyron qëndrimin e tyre ndërsa vija poshtë. Kjo njihet si ‘orientim’: pak si mënyra se si anijet kozmike hyjnë së pari në mburojën e nxehtësisë në atmosferë.

Kur isha duke përpunuar parcelën e 869-të të sapo ardhura, papritmas vura re një shkëlqim metalik nga njëri prej tyre. Kjo nuk është e pazakontë: të gjithë kondritet përmbajnë hekur nikeli dhe disa (shih foton) shfaqin flete metalike mjaft të dukshme. Kjo ishte ndryshe. Në këtë rast, rajoni me shkëlqim mund të shihet të jetë një tipar i vogël cilindrik me diametër rreth 6 mm (0.2 in).

Kjo zonë metalike ishte e dalë në një kënd nga një rajon i kores së shkrirjes së qelqtë, e cila, në vende, mund të shihej se dilte larg objektit. Një tjetër tipar interesant është se cilindri kishte një krater të vogël goditjeje në sipërfaqen e tij, diçka që nuk shihet rrallë në meteoritët e hekurit ose, në të vërtetë, anijet kozmike gjatë kthimit të tyre nga orbita.

Meteori dhe përfshirja e tij e çuditshme janë ekzaminuar si mikroskopikisht ashtu edhe spektroskopikisht nga një kontakt në Universitetin e Anglisë Lindore. Rezultatet paraprake tregojnë se cilindri i argjendtë nuk është i përbërë nga asnjë prej mineraleve të zakonshëm të aksesorëve që gjenden në meteorit.

Nuk dyshoj aspak që objekti i ngulitur në meteorin NËA 869 ishte në vend ndërsa guri hyri në atmosferën e Tokës disa kohë në të kaluarën. Meqenëse vetë meteori u formua disa qindra miliona vjet para planetëve, ai shtron pyetjet: kush e bëri atë, dhe nga lindi ai para se të bëhej pjesë e mjegullnajës diellore? Një mundësi shumë reale mund të jetë që cilindri të ketë origjinën në një planet që rrotullohet rreth një ylli të Popullsisë 2 që shpërtheu si një e re disa miliardë vjet para se të formohej sistemi ynë diellor.

A mund të ishte prodhuar ky objekt nga qenie nga një planet antik?

6.

Çfarë mund të thotë ky zbulim?

Yjet më të vjetër në univers quhen, në mënyrë kontinuitive, yjet e Popullsisë 3. “Furrat bërthamore” në zemër të këtyre ishin origjina e disa prej elementeve “më të rëndë” se hidrogjeni. Ndërsa këtyre yjeve antikë mbaronin hidrogjen, ato më të mëdhenjtë do të ishin zvogëluar, pastaj do të shpërthenin, duke lëshuar gaz, pluhur dhe disa nga këto elementë më të rëndë në univers. Ishte ky material që u kondensua për të formuar yjet e Popullsisë 2 dhjetë deri në pesëmbëdhjetë miliardë vjet më parë. Shembujt më të mëdhenj të këtyre gjithashtu iu nënshtruan supernovave kataklizmike, duke gjeneruar rajone të formimit të yjeve ku Popullsia 1 yje si Dielli ynë – dhe planetët e tyre të lidhur – u kondensuan.

7.

Fermeri zbulon se ai ka qenë duke përdorur një meteorit si një vrimë e mbyllur … Dhe ia vlen 100,000 dollarë u shit.

Meteoriti 4,5 miliardë vjeçar është artikulli më i vjetër i shitur ndonjëherë në tokë

Tani dihet që planetët janë shumë të zakonshëm. Deri më tani astronomët kanë zbuluar mbi 4,000! Ndoshta është rasti që shumica e yjeve të Pop 1 kanë sisteme planetare. Meqenëse më i vjetri nga këta yje u formua dhjetë miliardë vjet më parë – dy herë më shumë se Dielli – do të dukej shumë e mundshme që jeta dhe në fund të fundit civilizimet të evoluan në ato në vende të përshtatshme.

Kushdo që i dha fund jetës së tyre si supernova do të ketë shpërndarë të gjitha llojet e mbetjeve yjore, planetare dhe – ndoshta – arkeologjike në galaktikën e saj. Ose jemi vetëm – unik – në kozmos, ose jeta ndodh kudo që ka mundësinë më të vogël të tij: në këtë rast, ne duhet të presim që të gjejmë objekte të huaja brenda meteoritëve antikë .

About Post Author