Gjendet në Izrael një grumbull monedhash argjendi nga revolta makabease


Thargu ishte në një kuti druri dhe përmbante 15 monedha argjendi tetradrahma nga mbretërimi i Antiokos IV Epifanit , një mbret helenist që sundoi Perandorinë Seleucid – që përfshinte Judenë – nga viti 175 pes deri në vitin 164 pes.

Thesarit 2200-vjeçar u gjet në shpellën Muraba’at në Rezervatin Natyror Darageh Stream në Izrael.

“Kur u hoq kapaku, doli se pjesa e sipërme e kutisë ishte plot me tokë të mbushur dhe gurë të vegjël”, thanë arkeologët e Autoritetit të Antikiteteve të Izraelit (IAA).

“Poshtë kësaj shtrese dheu, u gjet një copë e madhe pëlhure leshi ngjyrë vjollce, që mbulonte 15 monedhat e argjendta që ishin të renditura me copa leshi deleje në pjesën e poshtme të kutisë.”

Monedhat e tetradrahmës në thesar janë prerë nga Ptolemeu VI , një mbret maqedonas që sundoi Egjiptin në të njëjtën kohë kur xhaxhai i tij Antiochos IV Epiphanes mbretëronte mbi Mbretërinë Seleucid.

Monedhat më të hershme janë prerë në vitin 176/5 pes, dhe më e fundit daton 171/0 pes. Emri ‘Shalmai’ në shkrimin aramaik ishte i prerë së dyti në njërën prej monedhave.

Bazuar në datën e monedhës më të re, 170 pes, viti kur u fsheh cache mund të fiksohet në fillimin e Revoltës së Makabeve .

“Është interesante të përpiqesh të vizualizosh personin që iku në shpellë dhe fshehu pronën e tij personale këtu duke synuar të kthehej për ta mbledhur atë,” thanë ekspertët e IAA Dr. Eitan Klein dhe Dr. Gabriela Bijovsky.

“Personi ndoshta u vra në beteja dhe ai nuk u kthye për të mbledhur pasuritë e tij, të cilat pritën gati 2200 vjet derisa ne t’i merrnim ato.”

“Ky zbulim unik paraqiti dëshminë e parë të qartë arkeologjike se shpellat e Shkretëtirës së Judesë luajtën një rol aktiv si faza e aktiviteteve të rebelëve hebrenj ose të arratisurve në ditët e para të Revoltës së Makabeve ose ngjarjeve që çuan deri te ato.”

” Librat e Makabenjve përshkruajnë ngjarjet dramatike të kohërave që do t’i kishin shtyrë njerëzit të fshihnin zotërimet e tyre në shkretëtirën e Judesë derisa të kalonte rreziku,” shtoi Dr. Klein.

“Një shpjegim mund të jetë grabitja e thesareve të Tempullit të Jerusalemit nga Antiokusi IV dhe shkatërrimi i murit të qytetit të Jeruzalemit në vitet që çuan në Revoltën Hasmoneane .

Një shpjegim tjetër mund të jenë dekretet fetare që iu imponuan judenjve në vitin 167 pes.

“Libri i Parë i Makabenjve shënon se grupe hebrenjsh ikën në vende të fshehta në shkretëtirë për shkak të dekreteve të vendosura ndaj hebrenjve:

Atëherë shumë nga ata që kërkonin drejtësi dhe drejtësi zbritën në shkretëtirë për të banuar atje: ata, bijtë e tyre, gratë e tyre dhe bagëtia e tyre, sepse të këqijat i kishin goditur rëndë.

Kështu u njoftuan oficerëve të mbretit dhe trupave në Jeruzalem, në qytetin e Davidit, se njerëzit që kishin hedhur poshtë urdhrin e mbretit kishin zbritur në vende të fshehta në shkretëtirë.

Shumë i ndoqën dhe i arritën; fushuan përballë tyre dhe u përgatitën për betejë kundër tyre ditën e shtunë. dhe ata vdiqën, me gratë, fëmijët dhe bagëtinë e tyre, rreth një mijë veta. (1 Makabejtë 2:29-37).

About Post Author