Gjeopolitika dhe shqiptarët-Nga Nazif Laçi


GJEOPOLITIKA DHE SHQIPTARËT

Gjatë ndarjës së krishtrimit, në vitin 1054, në atë katoliko-perendimor me qendër në Romë dhe atë ortodokëso-lindor me qendër në Stamboll, shqiptarët ishin në zonën ndarëse të tyre. Kështu, nga atëherë e deri më tani, intresat e botës katolike dhe ortodokëse, konfrontohen mu në tokat shqiptare. Shqiptarët i takojnë në mënyrë natyrele botës perendimore, por gjatë historisë padashjen e tyre servoheshin interesit të lindjës, që na la pasoja të rënda. Kombi më i lashtë i Ilirikut-shqiptarët, gjatë historisë i kanë dhën shumë Evropës dhe botës. Në kohën e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, ishte e vetmja mburoj e Evropës që luftoi kundër osmanlive dhe e mbrojti Evropën nga invazioni osman. Gjatë viteve të 70 dhe 80-ta, shqiptarët në ish Jugosllavi u ngritën kundër të keqës së njerëzimit- komunizmit ruso-sllav dhe brohoritnin demokracisë përendimore. Sot, kur konfrontimet gjeopolitike perndim-lindje, shqiptarët janë faktor kyq i mbrotjës së përendimit-katolicizmi. Kur shofenizmi rus-serb po e kërcnon botën me luftën në Ukrain, shqiptarët gjinden në krah të perendimit.Tash, bota perendimore( SHBA, Gjermoni, Angli e Austri) e kanë kuptuar rëndësinë e shqiptarëve në gjeopolitikë. Këtë momentum historik shqiptarët duhet ta shfrytzojnë me çdo kusht. Gjeografia shqiptare e pasur, por e vafër, përshkak të keqmenagjimit të elitave politike në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni. Ne jemi preh nga gjeopolitika e ortodokizmit. Kam besim të plotë se përendimi në krye me amerikanët do rregullojnë padrejtësit historike që iu kanë bërë shqiptarëve.