Gjimnazi jo publik”Perla” një gjimnaz i suksesshëm në lëmin e arsimit


Nga Gëzim Llojdia

1.

Emri i Petrit Golemit ka  njëzet vite, ndërkaq në qytetin bregdetar njihet si një ndër bizemenët më të suksesshëm në fushën e arsimit shqiptar me gjimnazin “Perla” më të madh jo publik jo vetëm në rrethin e Vlorës madje në të gjithë vendin. Në sytë e Presidentit të këtij gjimnazi, Petrit Golemi është ende i pikëzuar dita e parë, kur u hapën dyert e dijes. Atë ditë,rrëfen Presidenti,në bankat e tij erdhën 45 nxënësit e parë,të ndarë në tre klasa ku jepnin mësim 11 mësues definitiv.

2.

Një emër thesaresh,Gjimnazi jo publik “Perla” është në një garë me kohën. Në librin e arsimit shqiptar,nxënësit e këtij gjimnazi jopublik do të meritojnë vëmendje të veçantë për njohurit e fituara në lëmin e dijes dhe të emrit të mirë,që i bënë arsimit shqiptar. Gjimnazi jopublik në një konceptim është një shkollë e mesme e përgjithshme me vendodhje në veri të qytetit bregdetar të Vlorës. Kohë-formimi ,është regjistruar ky shekull i dijes shqiptare,më saktësisht vitet ‘2000,rrugë-nisi veprimtarin mësimore edukative viti arsimor 2000-2001. Një kohë vjeshte, ka regjistruar shtatorin e parë të dyerve të hapura për gjimnazin jopublik “Perla”.

3.

Një vatër e etur dijesh,përpara qarkohet nga një mjedis gjelbërimi. Godina me ngjyrën e tullës së pjekur. Shtiza ku qëndron flamuri ynë kombëtar. Në një zbardhje dite,tingujt,kënga e nxënësve,refren i përditshëm. Por ca më larg në shkollat publike këta tinguj gjenden prej kohe në harresë. Mjediset të pastërta. Komode e bashkohore. Kjo shkollë përmban një numër rreth 17 klasa të cilat kanë një strukturë6-4-4-3. 4 laborator për mësim-shpërndarjen i përkasin lëndëve si:informatikë e lidhur me internetin,kimi,biologji,fizikë. Në mjediset e saj gjendet një bibliotekë me literaturë shkencore,letrare. Fondi i librave sivjet shkoi në 100.000 libra. Një palestër ku treguesit madhësi,gjatësi,lartësi kapin parametra optimal me një sipërfaqe 600 m2 shtruar, me parket gjerman,përmbush standarde për orët e fizkulturës. Gjimnazi jo publik në gjuhën e shifrave:1288m2 mjedis mësimor dhe 2500m2 mjedis shlodhës me gjelbërim, stola të këtij gjimnazi, që shtrihet në pjesën veriore të qytetit detar.

4.

Deviza e këtij gjimnazi është e lexuar në fytyrën e tij me shprehjen:”Cfarë zbuluam ne tek “Perla”:dije,kulturë,të ardhme,siguri,qetësi,argëtim,pikënisje e lumturisë, si dhe një vargëzimi poetik kushtuar dijes që jep kjo shkollë:”Mal me dije/det me perla”. Si ishte konceptuar zhvillimi i këtij gjimnazi. Që jeta të ndryshojë,ëndrrat të bëhen realitet dhe të përgatitemi për të përballuar sfidat e jetës. Disa tregues rritje:Në vitin 2000-2001- 45 nxënës.’2002-130 nxënës.2003-220 nxënës.2004-320 nxënës. 2005-414 nxënës në raportin: 153 vajza, 261 djem. Puna e kryer dhe arritjet, që sollën nxënësit e saj në olimpiada solli trefishimin e numrit të nxënësve. Brenda vitit të dytë të jetës së tij numri i nxënëse ariti në 130, të ndarë në 7 klasa. Treguesit e rritjes regjistrojnë shifra progresive ndërkohë që ky gjimnaz në vitin 2006 u frekuentua nga 394 nxënës të ndarë në 17 paralele me një staf mësimor prej 32 mësues. Çelësi, që ka hapur dyert e kësaj dije sipas drejtorit të saj, Jemi një shkollë e konsoliduar me një përvojë në trajtimin e nxënësve si partnerë në procesin mësimor dhe të edukimit. Që në krijimin e saj sipas drejtuesve,shkolla ka zbatuar paralelisht me 15 shkolla publike kurikulën e re të arsimit të përgjithshëm. Në këto vite konvergohet puna shkencore,mësimore,edukative për të rritur përgjegjësin përpara shtetit dhe komunitetit vlonjat. Një përzgjedhje specifike, që kryen stafi i kësaj shkolle është është hapja e dyerve të këtij gjimnazit,nxënësve që mbrijnë nga arsimi 9-vjeçar me një mesatare note mbi 8. Nga procesi mësimor cilësohet,asnjë orë mësimi e humbur. Mësimdhënie me rendiment të lartë. 100% e maturantëve vazhdojnë arsimin e lartë. 50% e nxënësve përcaktohen të nivelit mesatar dhe mbi mesatar. Stafi mësimor kryen një planifikim shkencor të lëndës,zhvillimin e saj me rendiment të lartë,duke sjellë shifra të admirueshme në mbyllje të cdo viti shkollor. Ky gjimnaz zhvillon një jetë të pasur gjithëvjetore me veprimtari kulturore,artistike,sportive, në vende historike, qendra të rëndësishme,por edhe jashtë vendit në trevat ku banojnë shqiptarët si Mal i Zi, Kosovë, Maqedoni. Gjimnazi “Perla” nga 6 shkolla jopublike që funksionojnë në qytetin detar vlerësohet si shkolla kampione në olimpiada.

5.

Fitues në olimpiadat e zhvilluar në Vlorë. Në Shqipëri dhe në botë. Ersilio Tushaj fitues në olimpiadat matematike. Vendi i parë në Vlorë. Medalje bronxi në ballkaniadë në Qipro. Në fizikë,vendi i parë në Vlorë,vendi 2 në Shqipëri. Në biologji,informatikë vendi i parë në Vlorë.Fitues i vendit të 4 në botë në Singapor. Manushaqe Muco ka fituar vendin e parë në matematikë në Vlorë dhe Shqipëri .Vendi i parë në trevat shqiptare. Klevis Ymeri vendi i 1 në Vlorë,i treti në Shqipëri,I pesti në Ballkan.Julian Gjipali,vendi i parë në matematiakë në olimpiadën e Vlorës,i 4 në Shqipëri.Rinald Murati vend i parë në olimpiadën e matematikës.Niko Kaso,vend i dytë në trevat shqiptare në olimpiadën e matematikës.Jahela Jahaj dhe Vjola Konstandini vend i dytë dhe vend i parë ne olimpiadën e matematikës . Nxenesi Jurgen Fataj, ishte i vetmi ne qe  arriti te fitonte ne konkursin e Kolegjeve te Botes se Bashkuar, te drejtën e vazhdimit te studimeve me burse ne Kanada. Përvoja e pasur e këtij gjimnazi në grumbullimin dhe zbulimin,nxitjen e talenteve të rinj,në rezultatet që kanë aritur në shkallë qyteti,vendi dhe rang ndërkombëtar. Karakteri masiv i kësaj pune dallon në shtrirjen me pjesëmarrje :20% të nxënësve të këtij gjimnazi në olimpiada dhe shumë prej tyre shpallen fitues. Në qarkun e Vlorës,nxënësit e këtij gjimnazi fituan18 vende nderi nga 24 të mundshme në matematikë, fizikë, kimi, biologji, informatikë. Në shkallë vendi nxënësit fituan 3 vende të para në matematikë, vendin e dytë në fizikë.5 nxënës fitues janë anëtarë të ekipeve kombëtare të matematikës. Për të gjithë këta tregues Bashkia e këtij qyteti detar në mbyllje të vitit arsimor i dorëzoi këtij gjimnazi certifikatën,stafit pedagogjik të shkollës jo publike”Perla” me këtë mbishkrim”Për përkushtimin e lartë dhe profesionalizmin në përgatitjen me cilësi të brezit të ri. Kryetari i bashkisë Shpëtim Gjika”.Me treguesit e dhënë,gjimnazi “Perla”,është shkolla e të ardhmes ,që qytetit tonë me një histori të hershme në këtë fushë i kishte munguar prej kohësh. Emri i këtij gjimnazi jo publik do të ketë një vlerësim, ai do të përmendet në kontributin e tij si dikur shkolla tregtare e Vlorës,që nxori intelektualë e personalitete në vitet e një shekulli që mbylli sytë,traditën e saj e ka “rrëmbyer” sot ky gjimnaz jo publik me emër thesaresh dhe me det diturie.

About Post Author