Gjon Pagezori dhe veprat që i janë kushtuar


Marre nga Wikiwand

Në art

Ikona ortodokse lindore Gjon Pagëzori - Engjëlli i Shkretëtirës (Shkolla Stroganov, vitet 1620) Galeria Tretyakov, Moskë

Ikona ortodokse lindore Gjon Pagëzori – Engjëlli i Shkretëtirës ( Shkolla Stroganov , vitet 1620) Galeria Tretyakov , Moskë

Arti i hershëm i krishterë

Paraqitjet më të hershme të Shën Gjonit janë gjithmonë në Pagëzimin e Krishtit , [16] një nga skenat më të hershme nga Jeta e Krishtit që është përshkruar shpesh në artin e hershëm të krishterë , dhe figura e gjatë, e hollë, madje e dobët dhe me mjekër e Gjonit është tashmë themeluar nga shekulli i 5 -të. Vetëm ai dhe Jezusi janë treguar vazhdimisht me flokë të gjatë nga kohët e hershme të krishtera, kur apostujt në përgjithësi kanë prerje klasike të zbukuruara; në fakt Gjoni përshkruhet në mënyrë më të qëndrueshme në këtë mënyrë sesa Jezusi. citimi i nevojshëm ]

Arti ortodoks bizantin dhe lindor

Në artin bizantin dhe më vonë ortodoks lindor, Gjon Pagëzori dhe Virgjëresha Mari shpesh e rrethojnë Jezusin në të dyja anët. Përbërja e Deesis u përfshi në çdo kishë ortodokse lindore , siç mbetet kështu edhe sot e kësaj dite. Këtu Gjoni dhe Theotokos (Maria “bartësi i Zotit”) mbështesin një Pantokrat të Krishtit dhe ndërmjetësojnë për njerëzimin.

Në ikonat ortodokse , ai shpesh ka krahë engjëlli, pasi Marku 1: 2 [185] e përshkruan atë si një lajmëtar. [16] [186]

Arti perëndimor

Pas imazheve më të hershme që tregojnë Pagëzimin e Zotit, ndiqni të tilla me Shën Gjonin të treguar si një asket i veshur me flokë deveje, me një shkop dhe rrotull të shkruar (në artin perëndimor) “Ecce Agnus Dei”, ose duke mbajtur një libër ose pjatë me një qengj në të. [16]

Pagëzori tregohet shumë shpesh në altaritë e dizajnuara për kishat kushtuar atij, ose ku mbrojtësi donator u emërua për të ose kishte ndonjë lidhje tjetër patronazhi. Gjon Pagëzori është shenjt mbrojtës i Firences dhe shpesh është përshkruar në artin e atij qyteti, [187] dhe gjithashtu shfaqet shpesh në pagëzimet , të cilat shumë shpesh i kushtohen atij. [188] Veprat kryesore që përshkruajnë Shën Gjon Pagëzorin mund të gjenden në Pagëzim (mozaikët në qemer, dyert prej bronzi të Andrea Pisano dhe altari i madh argjendi [189] tani në Museo dell’Opera del Duomo ) në afresket nga Giotto për Kapelën Peruzzi[190] në kishën e Santa Croce , ato nga Filippo Lippi në katedralen e Prato dhe, afresket nga Ghirlandaio për Chancel, ose Tpelabuoni Chapel në Santa Maria Novella.

Gjon Pagëzori (djathtas) me fëmijën Jezus, në pikturën Fëmijët e Shenjtë me një predhë nga Bartolomé Esteban Perez Murillo

Gjon Pagëzori (djathtas) me fëmijën Jezus , në pikturën Fëmijët e Shenjtë me një predhë nga Bartolomé Esteban Perez Murillo

Një numër skenash narrative nga jeta e tij u shfaqën shpesh në predelën e altarpieces kushtuar Gjonit, dhe mjedise të tjera, veçanërisht seria e madhe në afreskun e grisaille në Chiostro dello Scalzo , e cila ishte vepra më e madhe e Andrea del Sarto , dhe afresku Jeta nga Domenico Ghirlandaio në Kapelën Tornabuoni , të dyja në Firence. Ekziston një tjetër cikël afresk i rëndësishëm nga Filippo Lippi në Katedralen Prato . Këto përfshijnë skena tipike: [191] Lajmërimit të Zakarias , lindjes së Gjonit, emërtimin e tij nga babai i tij, iVizita , nisja e Gjonit për në shkretëtirë, predikimi i tij në shkretëtirë, Pagëzimi i Krishtit , Gjoni para Herodit, vallëzimi i njerkës së Herodit, Salome , prerja e kokës , Salome duke mbajtur kokën në një pjatë. [192] [193]

Lindja e tij, e cila ndryshe nga Lindja e Jezusit lejoi të tregohej një brendshme relativisht e pasur shtëpiake, u bë gjithnjë e më popullore si subjekt në Mesjetën e vonë , [188] me përshkrimet e Jan van Eyck në Orët e Torinos-Milanos dhe Ghirlandaio në Chapel Tornabuoni duke qenë ndër më të njohurit. Ekzekutimi i tij, një kishë festë-ditor, u shfaq shpesh, dhe nga shekulli i 15-të skenave të tilla si valle e Salome u bë popullor, nganjëherë, si në një gdhendje nga Israhel van Meckenem , interesi i artistit është e qartë në tregon jeta e oborrit të Herodit, duke pasur parasysh veshjen bashkëkohore, po aq sa martirizimin e shenjtorit. [194] Ekzekutimi ishte zakonisht nga një shpatar, me Gjonin të gjunjëzuar në lutje, Salome shpesh duke qëndruar pranë me një pjatë bosh dhe Herodi dhe Herodiada në tryezë në një pamje të prerë të një ndërtese në sfond.

Kreu i Shën Gjon Pagëzorit në një pjatë, Holanda Jugore, shek.  1430, lisi

Kreu i Shën Gjon Pagëzorit në një pjatë, Holanda Jugore, shek. 1430, lisi

Salome duke mbajtur kokën e Gjonit në një pjatë u bë subjekt i grupit Fuqia e Grave : një modë e Rilindjes Veriore për imazhet e grave magjepsëse por të rrezikshme ( Delilah , Judith dhe të tjerët). [195] Ajo ishte pikturuar shpesh nga Lucas Cranach Plaku dhe e gdhendur nga Mjeshtërit e Vogël . Kur koka sillet në tryezë nga Salome, Herodi mund të shfaqet si i tronditur, nëse jo i neveritur, por Herodiada zakonisht nuk është. Këto imazhe mbetën të njohura në barok, me Carlo Dolci që pikturoi të paktën tre versione. Predikimi i Gjonit, në një mjedis peizazhi, ishte një temë popullore në artin holandez nga Pieter Brueghel Plakudhe pasardhësit e tij. [196] Motivi i izoluar i kokës së prerë, shpesh në pjatën e tij, ishte një imazh i shpeshtë, shpesh në skulpturë, nga mesjeta e vonë e tutje, [197] i njohur si Ioannes në disko (latinisht për “Gjoni në një pjatë”) Me

Si fëmijë (në moshë të ndryshme), ai ndonjëherë shfaqet nga shekulli i 15 -të në skena familjare nga jeta e Krishtit, siç është Familja e Shenjtë , [198] Prezantimi i Krishtit , Martesa e Virgjëreshës dhe Familja e Shenjtë . Në Pagëzimin e Krishtit prania e tij ishte e detyrueshme. [199] Versionet e Leonardo da Vinçit për Virgjëreshën e Shkëmbinjve ishin me ndikim në krijimin e një mode të Rilindjes për variacionet në Madonën dhe Fëmijën që përfshinte Gjonin. Raphael në mënyrë të veçantë pikturoi shumë kompozime të subjektit, të tilla si Alba Madonna ,La belle jardinière , Aldobrandini Madonna , Madonna della seggiola , Madonna dell’Impannata , të cilat ishin ndër veprat e tij më të njohura.

Shën Gjoni (djathtas) në Krishtin në Shtëpinë e Prindërve të Tij nga John Everett Millais, 1849–50

Shën Gjoni (djathtas) në Krishtin në Shtëpinë e Prindërve të Tij nga John Everett Millais , 1849–50

Gjoni gjithashtu u tregua shpesh nga ai si një adoleshent ose i rritur, zakonisht tashmë i veshur me fustanin e tij të veçantë dhe mbante një kryq të gjatë të hollë prej druri [186]-një temë tjetër e ndikuar nga Leonardo , përbërja e tij e paqartë, me veshjen e lëkurës së devesë, u zhvillua nga Raphael, Titian dhe Guido Reni ndër shumë të tjerë. Shpesh ai shoqërohet nga një qengj, veçanërisht në pikturat e shumta holandeze të hershme të cilat kishin nevojë për këtë atribut pasi mbante rroba normale, ose një mantel të kuq mbi një lëkurë deveje jo shumë të qartë. [186] Caravaggio pikturoi një numër veçanërisht të madh të veprave përfshirë Gjonin, nga të paktën pesë të rinj kryesisht lakuriqi atribuohet atij, tre veprave të vonshme për vdekjen e tij – Ekzekutimi i madh në Maltë, dhe dy Salomes të zymtë me kokën e tij, një në Madrid dhe një në Londër .

Katedralja Amiens, e cila mban një nga kokat e supozuara të Pagëzorit, ka një sekuencë biografike në relievin polikrom, që daton nga shekulli i 16 -të. Kjo përfshin ekzekutimin dhe asgjësimin e eshtrave të shenjtorit, të cilat sipas legjendës u dogjën në mbretërimin e Julian Apostatit (shekulli i 4 -të) për të parandaluar pelegrinët. [197]

Një portretizim i shquar para Raphaelit është Krishti në Shtëpinë e Prindërve të Tij nga John Everett Millais . Këtu Pagëzori shfaqet si një fëmijë, i veshur me një i mbuluar me lëkurë kafshësh, duke nxituar në dyqanin e marangozit të Jozefit me një tas me ujë për t’u bashkuar me Marinë , Jozefin dhe nënën e Marisë, Anës, në qetësimin e dorës së dëmtuar të Jezusit. Interesi artistik gëzoi një ringjallje të konsiderueshme në fund të shekullit të 19 -të me piktorët simbolistë si Gustave Moreau dhe Puvis de Chavannes ( Galeria Kombëtare, Londër ). Shfaqja e Oscar Wilde Salomeu ilustrua nga Aubrey Beardsley , duke krijuar disa nga imazhet e tij më të paharrueshme. citimi i nevojshëm ]

About Post Author