Gjuetia për ‘teknosignature’ aliene është zgjeruar me një faktor prej 1000


Projekti Breakthrough Listen ka bashkuar forcat me teleskopin MeerKAT në Afrikën e Jugut për ta ndihmuar atë të zgjerojë kërkimin e tij.I lançuar në vitin 2016 me ndihmën e fizikanit të ndjerë, profesor Stephen Hawking dhe sipërmarrësit izraelit Yuri Milner, Breakthrough Listen synon të fshijë qiellin e natës për “teknofirma” aliene – tregues të teknologjisë së përparuar jashtëtokësore në orbitë rreth yjeve të largët.

Projekti përdor shërbimet e Teleskopit Green Bank (GBT) në Virxhinia Perëndimore si dhe Teleskopit Parkes në Australi dhe tani ai po bashkon gjithashtu forcat me teleskopin MeerKAT në Afrikën e Jugut – një grup prej 64 enësh individuale që mund të ndihmojnë për të marrë kërkimi në nivelin tjetër.

Përpjekjet për të integruar pajisjet e nevojshme me sistemet e MeerKAT kishin zgjatur më shumë se tre vjet, por tani më në fund të dhënat e para të mbledhura nga teleskopi po analizohen për shenja të qytetërimeve inteligjente jashtëtokësore.

“MeerKAT përbëhet nga 64 pjata, të cilat mund të shohin një zonë të qiellit 50 herë më të madhe se sa GBT mund të shikojë menjëherë,” tha Dr. Andrew Siemion i Breakthrough Listen.

Një fushë e tillë e madhe e shikimit zakonisht përmban shumë yje që janë synime interesante të nënshkrimit të teknologjisë.”

“Superkompjuteri ynë i ri na mundëson të kombinojmë sinjalet nga 64 pjatat për të marrë skanime me rezolucion të lartë të këtyre objektivave me ndjeshmëri të shkëlqyer, të gjitha pa ndikuar në kërkimin e astronomëve të tjerë që përdorin grupin.”

Marrë parasysh të gjitha gjërat, ky zhvillim i ri mund të rrisë numrin e objektivave që mund të kërkohen nga projekti me një faktor prej 1000.

“Një nga objektivat e parë që do të vëzhgojmë është ylli fqinj më i afërt, Proxima Centauri, i cili duket se pret dy planetë të vegjël shkëmborë në zonën e banueshme të yllit,” tha drejtori ekzekutiv Dr. S. Pete Worden.

“Vëzhgimet rutinë me Listen backend në MeerKAT tani janë duke u zhvilluar dhe ekipi mezi pret të ndajë rezultatet e para shkencore në muajt e ardhshëm.”

About Post Author