Gjuha shqipe na jep nder me heronjtë…Sami Arifi


Gjuha shqipe na jep nder me heronjtë…Sami Arifi

Gjuha shqipe na jep nder me heronjtë kur trojet tona kthehen në vende të shenjta për pelegrinazh siç ishin me mijëra vite më parë…

Shkruan: Sami ARIFI

Elementet që e forcojnë shtetin kombëtar janë ushtia e centralizuar, akademitë dhe universitetet si dhe konfesionet e unifikuara…

-Gjuha jonë nga lashtësia e pellazgëve me mijëra vjet ka qenë e para dhe është folur në tri kontinente në Azi, në Afrikën e Veriut dhe në Evropë…dëftohet më së miri që nga Thoti 12.000 vjet para lindjes së Jezusit, te Agroni, Teuta, Konstandini, Justiniani, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu nëpër kohë deri te Ismail Qemali e Adem Jashari…

-Si vende të zgjedhura për pelegrinazhe mundë edhe sot të caktohen Kruja, Prizreni, Shkodëra Korça e të tjera…me figurat unifikuese historike të konfesioneve që tani mbajnë shqiptarët: Mysliman, katolik, ortodokës e bektashinj me Ymer Haxhi Prizrenin, At Gjergj Fistën, Naim Frashërin si dhe me Papa Kristo Negovanin….

-Pellazgjishtja ishte gjuhë e parë nënë e njerëzisë, nga kjo gjuhë lindën gjuhë të tjera mbesa e stërmbesa në rruzullin tokësor të mbarë shoqërisë…

-Si vende të zgjedhura për pelegrinazhe me heronjt kombëtar teolog myderriz, Haxhi Ymer Prizrenin, që luftoi pë çlirim kundër Perandorisë Osmane duke e udhëhequr Lidhjen Shqiptare të Prizrenit, vëllezërit Abdyl dhe Naim Frashëri të konfesionit bektashi, At Gjergj Fishta teolog i përkatësisë shqiptare katolike duke dhënë kontribut të jashtëzakonshëm për alfabetin shqip, si dhe teologu shqiptar ortodoks, Papa Kristo Negovani, që luftoi shovenizmin grek ndaj shqiptarëve…

-Në vende ku edhe sot jeton etnicitetii ynë si në Krujë, Prizren, në Shkodër e në Korçë…të ndërtohen vende të shenjta të mbahen pelegrinazhe unifikuese të përbashkëta për të gjithë konfesionet që mbajnë shqiptarët nëpërmjet tre figurave madhështore: Ymer Prizrenin, vëllezërve Naim dhe Abdyl Frashërin, At Gjergj Fishtën, Papa Kristo Negovanin duke u pri në ballë figurat madhore të çështjes kombëtare Skënderbeu I. Qenali, dhe A. Jashari. Uroj që kjo të realizohet me ndihmën e akademive dhe me financimin e shtetit të Shqipërisë dhe Kosovës, sa më parë, për tu fuqizuar shqiptaria me shtetin e tyre…nëpërmjet pelegrinazheve në vendet të përbashkëta për të gjithë shqiptarët pavarësisht prej konfesioneve të ndryshme që kanë populli shqiptar…