Gjyshi Im-Jashar H Selmanaj


Gjyshi Im

1.

Ah, nata e errët e egër e kohës vjetër

U vërsulen mbi shqipe bishat e malit

O luftë ose vdekje s’ kishte zgjedhje tjetër

Në luftë më shka brez pas brezi e djalë pas djalit.

2.

Ah, nëpër beteja kundër serbit më shqiptar

Vjell nata e tërbon helmi i ndyerë më erë

Gjushi im Metushi ishte pishtar e atdhetar

Në luftë më shka ishte trimi çdo herë.

3.

Shkodren. Tiranën. Vlorën Lezhën e Fierin

Ata e kishin, sikur shtëpinë e tyrë trimat

E kanë rrezikuar jetën duke kaluar kufirin

Në kosovë ishin dhe mbetën, sikur jetimat.

4.

S’ kishin qetësi serbet nga ju në Kosovë

Gjyshi kundër shkaut më trima duke luftuar

Më pushk në dorë nji pjes të jetës e kalovë

Dardanin dhe trojet tona për më i bashkuar.

5.

Kundër turkut, si Mihail Grameno e Çerçizi

Ah, ne kunder serbit më luftuar u betuam

Por më sherr për Trepç e kishtë patur Hinglizi

Nga partia komuniste shqiptare u tradhetuam.

6.

Dëshira e jonë më e bashkuar kombin shqiptar

Jugosllavia kundër nesh më partin komuniste

Në popull, ne ishim për kombin tonë çlirimtar

U vërsulen mbi ne hordhitë e Enverit e ato Titiste.

7.

Dikush na kishte tradhtuar pa fishek mbetëm

Jugosllavet e OZNA më u dorëzuar ata kërkuan

U ndamë në grupe të vogla e unë mbeta vetëm

E çava rrethimin më bomba ato më shpetuan.

8.

Për robtë e shtëpisë jashtë masës isha brengos

OZNA më u dorzuar ata më kishin sygjeruar

Nëse nuk dorëzohem familjaret kemi më i burgos

Nuk dorëzohesh familjen kemi më ta pushkatuar.

9.

U detyrova për hirë të familjes të dorëzohem

Në Gjakovë rrahëm në mënyrë më ç,njerzore

Në stacion të Deçanit tri ditë e netë torturohem

Në Pejë OZNA më Milici kanë kryer krime mizore.

10.

Burgu i rënd në vetmi pa ngrëne dhe pa pirë

Atdhetaret nji pjesë u burgosen e u pushkatuan

Bukë e ujë në ëndërr më sjellte nji njeri i mirë

Familja shumë pare paguan dhe më shpëtuan.

Sqarim: Fjala Hingliz – Anglia – Britania E Madhe.

Pleqtë në Kosove e kanë quajtur Hinglizi – Anglinë.