Goditja e kometës:” Shoemaker-Levy 9″ në Jupiter 28 vjet më parë


Ndikimi i kometës Shoemaker-Levy 9 në Jupiter 28 vjet më parë

Don Machholz

Kometa Shoemaker-Levy 9 godet Jupiterin

Njëzet e tetë vjet më parë, midis 16 dhe 22 korrikut 1994, shumë vëzhgues tokësorë panë se si kometa Shoemaker-Levy 9 ( SL9 ) goditi planetin gjigant Jupiter. Astronomët panë kometën duke lënë shenja të dukshme që mbetën me muaj në majat e reve të Jupiterit. Kjo ngjarje spektakolare ishte vëzhgimi i parë në kohë reale i një përplasjeje jashtëtokësore në sistemin tonë diellor. Njerëzit në mbarë botën e ndoqën atë. Shkencëtarët më vonë mësuan se kometa furnizonte me ujë atmosferën e Jupiterit. Sipas studimeve të fundit, uji është ende atje sot.

Astronomët Carolyn Shoemaker , bashkëshorti i saj Eugene Shoemaker dhe David Levy zbuluan SL9 që rrotullohej rreth Jupiterit më 24 mars 1993. Ishte kometa e parë e vëzhguar që rrotullohej rreth një planeti dhe jo diellit. Studimet orbitale treguan se kometa kaloi brenda kufirit Roche të Jupiterit në korrik 1992. Forcat e baticës së planetit e tërhoqën kometën në (të paktën) 21 fragmente.

Astronomët shpejt mësuan se orbita e SL9 do të kalonte brenda Jupiterit në korrik 1994. Më pas, kometa do të përplasej me planetin gjigant afër 44° gjerësi jugore.

Dhe kështu ndodhi. Çfarë ngjarje spektakolare!

Uji nga Shoemaker-Levy 9

Astronomët vëzhguan ndikimin SL9 dhe plagët e tij pasuese në Jupiter për javë të tëra. Por ndikimi kimik i SL9 në atmosferën e Jupiterit zgjati shumë më gjatë. Kometat janë trupa të akullt. Dhe shkencëtarët vëzhguan emetimin nga avujt e ujit gjatë fazës së topit të zjarrit të ndikimeve SL9. Më vonë, në 1997, Observatori i Hapësirës Infra të Kuqe ESA zbuloi avujt e ujit në stratosferën e Jupiterit. Në atë kohë, për shkak se kometat priren të jenë trupa të pasur me ujë, astronomët dyshuan se mund të ishte pasojë e ndikimit SL9.

Por kishte burime të tjera të mundshme të ujit të vëzhguar: për shembull, grimcat e pluhurit ndërplanetar të prodhuara nga aktiviteti kometar dhe përplasjet e asteroideve, unazat e akullta ose një nga 79 satelitët Jovian.

Më pas, në vitin 2013, Thibault Cavalié dhe kolegët e tij vëzhguan Jupiterin me Observatorin Hapësinor ESA Herschel , i cili është mjaft i ndjeshëm për të hartuar bollëkun e ujit kundrejt gjerësisë dhe lartësisë në stratosferën Jovian. Këto vëzhgime, të cilat ata i botuan në revistën e rishikuar nga kolegët Astronomy and Astrophysics , treguan më shumë ujë në jug, veçanërisht pranë gjerësisë gjeografike jugore 44°, ku ishin goditur fragmentet e kometës.

Këto rezultate treguan se 95% e ujit që ata kishin vëzhguar në Jupiter vinte nga kometa.

Kanë kaluar shumë vite që nga ai studim i parë. Por uji është ende aty. Një studim i dytë nga 2019 dhe i publikuar në 2020 tregon se bollëku i ujit ende qëndron në Jupiter si rezultat i përplasjes së kometës Shoemaker-Levy 9.

Ndikimet në Jupiter vazhdojnë

Sot, ne e dimë se ndikimet vazhdojnë të ndodhin në Jupiter herë pas here, por asgjë aq e madhe sa ngjarja SL9.

Një ngjarje e 5 marsit 1979 ishte një nga dy që shiheshin nga një sondë hapësinore. Ekipi i Voyager e kishte vëzhguar atë në anën e natës të planetit; u shfaq si një blic i shkurtër. Një objekt shumë i vogël shkaktoi ngjarjen e vitit 1979. Mendohet të ketë qenë vetëm 24 paund (11 kg) dhe vetëm 5.5 inç (0.14 metër) në madhësi.

Një ngjarje e 19 korrikut 2009 është ndikimi i vetëm krahas Shoemaker-Levy 9 që la një mbresë në retë e Jupiterit. Në këtë rast askush nuk pa një blic ose goditje. Përplasja mund të ketë ndodhur në anën e pasme të Jupiterit. Dëshmitarët panë vetëm plagën e errët si pasojë e një objekti që goditi.

Ekipi i anijes Juno vuri në dukje një ndikim të një objekti të vogël më 10 prill 2020 , në anën e natës të Jupiterit. Ekipi vlerësoi se objekti ishte 3 deri në 13 këmbë (1 deri në 4 metra) në diametër.

Astronomët amatorë zbuluan ndikimet e mbetura . Secili u shfaq si një blic me kohëzgjatje të shkurtër, që zgjat 1 deri në 4 sekonda. Vetëm një, ndikimi i vitit 2012, u vëzhgua vizualisht. Pjesa e mbetur u kap me imazhe astro.

Grafiku rendit 12 ndikimet në Jupiter dhe madhësitë e tyre.Tabela me ndikimet e objekteve me Jupiterin gjatë 43 viteve të fundit. Tabela e krijuar nga Don Machholz.

Si të vëzhgoni ndikimet

Pra, ju mund të pyesni veten: Si i kapën këto ndikime? A mund të realizoj të njëjtën gjë?

Astronomët amatorë që kapin ndikimet në Jupiter e bëjnë këtë duke imazhuar – ose duke regjistruar video të planetit përmes një teleskopi. Teleskopët e përdorur për të realizuar këtë kapje deri më tani kanë pasur hapje prej 4 inç (12 cm) deri në 15 inç (37 cm), me një mesatare prej rreth 8 inç (20 cm). Numri i kornizave për sekondë është nga 15 në 90. Pra, si e skanojnë këta astronomë amatorë secilin prej këtyre kornizave?

Shumica jo. Ata po mbledhin këto imazhe në mënyrë që një program softuer të mund të heqë ato të paqarta (turbulltësinë e shkaktuar nga turbulencat në atmosferën tonë) nga ato të mira. Pastaj ata grumbullojnë të mirat për të krijuar një imazh të bukur të Jupiterit.

Pra, mjaft shpesh ata kanë ndikime të humbura. Por nëse ata e dinë se kur ka ndodhur ndikimi, ata mund të kthehen në imazhet e tyre dhe ta gjejnë atë.

Në ditët e sotme, ka disa softuer që do të shikojë nëpër mijëra imazhe për blicet e ndikimit . 

Ndikimet në të gjithë sistemin diellor

Krateret gjithashtu formohen herë pas here në planetin tonë fqinj Mars . Por çdo ndikim aq i ndritshëm sa të jetë i dukshëm nga Toka do të ishte i rrallë, ndoshta një në çdo 80 vjet . Disa astronomë amatorë gjithashtu monitorojnë Saturnin. Por deri më tani ata nuk kanë parë asnjë blic. Çdo vezullim i planetit që ka të ngjarë të shihni do të jetë në Jupiter.

Kometat dhe asteroidët godasin Jupiterin më shumë se planeti juaj mesatar. Ai është më i madh se çdo planet tjetër dhe ka një sipërfaqe më të madhe, por fajtori kryesor është se ka gravitet masiv. Është gjithashtu i vendosur në një pjesë të sistemit diellor ku asteroidët dhe kometat udhëtojnë ngadalë. Kjo i jep Jupiterit kohë për t’i sjellë ata për një ulje të vështirë.

Ju mund të mendoni se me një teleskop të automatizuar mund të imazhoni Jupiterin për mijëra orë në vit. Por kjo nuk është aq e lehtë sa mund të duket. Nëse imazhet mund të bëhen vetëm kur qielli juaj është i errët dhe kur Jupiteri është të paktën 20 gradë mbi horizontin tuaj, dhe qielli është i pastër dhe ajri është i qëndrueshëm, atëherë ne po e imazhojmë Jupiterin vetëm rreth 10% deri në 15% të koha. Kjo arrin në jo më shumë se 1000 orë në vit.

Megjithatë, duhen vetëm 5 sekonda për të regjistruar një ndikim. Pra, shkoni për atë!

Përfundimi: Ndikimi i kometës Shoemaker-Levy 9 në Jupiter në korrik 1994 ka lënë një përshtypje të qëndrueshme. Asteroidët dhe kometat vazhdojnë të godasin Jupiterin, planetin më të madh në sistemin tonë diellor.

About Post Author