Gomarët u zbutën për herë të parë në Afrikë mbi 7000 vjet më parë


Gomarët shtëpiak ( Equus asinus ) kanë qenë të rëndësishëm për njerëzit për mijëra vjet, duke qenë burimi kryesor i punës dhe transportit për shumë kultura. Ndryshe nga kuajt, dihej pak për origjinën dhe zbutjen e tyre. Një ekip hulumtues i udhëhequr nga shkencëtarët e Université Paul Sabatier ka renditur gjenomin e 207 gomarëve modernë dhe 31 gomarëve të lashtë, si dhe 15 ekuidëve të egër dhe ka gjetur prova të origjinës nga Afrika Lindore mbi 7000 vjet më parë.

Todd et al . gjeti një strukturë të fortë filogjeografike te gomarët modernë ( Equus asinus ) që mbështet një zbutje të vetme në Afrikë rreth 5000 pes, e ndjekur nga zgjerime të mëtejshme në këtë kontinent dhe Euroazi dhe përfundimisht kthimi në Afrikë. Kredia e imazhit: JackieLou DL.

Gomarët shtëpiak kanë qenë të rëndësishëm për njerëzit për mijëra vjet, duke siguruar një burim të punës së kafshëve dhe transport në distanca të gjata për shumë kultura.

Megjithatë, pavarësisht nga rëndësia e tyre për shoqëritë e lashta baritore nëpër Afrikë, Evropë dhe Azi, dihet pak për historinë e tyre të gjatë me njerëzit, veçanërisht në lidhje me origjinën e tyre, zbutjen dhe ndikimin e menaxhimit njerëzor në gjenomin e tyre.

Megjithëse këto krijesa mbeten thelbësore për zhvillimin e komuniteteve me të ardhura të ulëta dhe të mesme, veçanërisht ato në mjedise gjysmë të thata dhe malore, ato mbeten veçanërisht të nënstudiuara, me gjasë për shkak të statusit të tyre aktualisht të nënvlerësuar dhe humbjes së dobisë në shoqëritë moderne të industrializuara.

Për të adresuar këtë boshllëk, Dr. Evelyn Todd nga Université Paul Sabatier dhe kolegët renditën 238 gjenome moderne dhe të lashta të gomarëve.

Ata gjetën prova të forta filogjeografike që mbështesin një ngjarje të vetme zbutjeje në Afrikën Lindore më shumë se 7000 vjet më parë (5000 pes).

Kjo u pasua nga një sërë zgjerimesh në të gjithë Afrikën dhe në Euroazi, ku nënpopullatat u izoluan dhe u diferencuan përfundimisht, ndoshta për shkak të tharjes së Saharasë.

Përfundimisht, rrjedhat gjenetike nga Evropa dhe Lindja e Afërt gjetën rrugën e tyre përsëri në popullatat e gomarëve të Afrikës Perëndimore.

Përveç kësaj, autorët zbuluan një linjë të re gjenetike nga rajoni Levant që ekzistonte afërsisht 2200 vjet më parë dhe kontribuoi në rritjen e rrjedhës së gjeneve drejt popullatave aziatike të gomarëve.

Menaxhimi i gomarëve përfshinte bashkimin e gjakut dhe prodhimin e linjave gjigante të gjakut në një kohë kur mushkat ishin thelbësore për ekonominë dhe ushtrinë romake.

“Këto zbulime kërkojnë gërmime të reja arkeologjike për të gjetur burimin fillestar të zbutjes në Afrikë, si dhe renditjen e gjenomeve të tjera të hershme të gomarëve në të dy brigjet e detit Mesdhe, për të kuptuar më mirë rolin e kësaj kafshe në historinë e tregtisë mes Evropa dhe Afrika e Veriut”, thanë ata.

Studimi shfaqet  revistën Science .

About Post Author