Grabitja planetare: “Yjet masivë vjedhin planetët”


Kelly Kizer Whitt

Ky imazh tregon një planet gjigant me gaz (si Jupiteri) në një orbitë të largët rreth një ylli blu, masiv. Planeti ka të ngjarë të jetë kapur ose vjedhur nga një yll tjetër. Imazhi nga Mark Garlick/ Universiteti i Sheffield . Përdoret me leje.

Si përfundojnë yjet masivë – të cilët nxjerrin rrezatim ultravjollcë që mund të kufizojë rritjen e planetëve – me planetë të mëdhenj sa Jupiteri? Ata i vjedhin ato, thanë astronomët nga Universiteti i Sheffield. Në një njoftim më 7 shtator 2022, studiuesit propozuan që yjet masive – më shumë se tre herë më e madhe se dielli ynë – të nxjerrin planetë nga çerdhet e tyre yjore në atë që ata e quajnë grabitje planetare .

Studiuesit publikuan gjetjet e tyre në revistën e rishikuar nga kolegët Monthly Notices of the Royal Astronomical Society më 23 maj 2022. Punimi është gjithashtu i disponueshëm në arXiv .

Yjet masivë mund të vjedhin BISHËT

Nga ana pozitive, është e mundur që planetët mund të formohen rreth yjeve masive. Megjithatë, rrezatimi i fuqishëm që del prej tyre është një faktor kufizues për rritjen e planetëve të tyre. Megjithatë, astronomët kanë gjetur yje masive me planetë të madhësisë së Jupiterit.

Me këtë në mendje, astronomët në Universitetin e Sheffield shpjeguan se planetët fillimisht mund t’i përkisnin yjeve më pak masivë në një çerdhe yjesh ose një grup yjor të rinj. Por yjet masivë i shkëputën planetët nga ylli i tyre origjinal, prind. Astronomët i quajnë këta planetë që kanë gjetur BISHË për Studimin e Bollëkut të Ekzoplaneteve me Yje B (BEAST).

 

Këto BISHË orbitojnë në një distancë të madhe nga ylli i tyre aktual pritës. Distanca midis yllit dhe BEASTie mund të jetë qindra herë më e madhe se distanca midis Tokës dhe diellit. Bashkautorja Emma Daffern-Powell e Universitetit të Sheffield tha:

Hulumtimi ynë i mëparshëm ka treguar se në çerdhet yjore yjet mund të vjedhin planetë nga yjet e tjerë, ose të kapin ato që ne i quajmë planetë ‘lundrues të lirë’. Ne e dimë se yjet masivë kanë më shumë ndikim në këto çerdhe sesa yjet si dielli. Dhe ne zbuluam se këta yje masivë mund të kapin ose vjedhin planetë, të cilët ne i quajmë ‘BEASTies’.

Në thelb, kjo është një grabitje planetare. Ne përdorëm simulime kompjuterike për të treguar se vjedhja ose kapja e këtyre BISHËVE ndodh mesatarisht një herë në 10 milionë vitet e para të evolucionit të një rajoni yjor-formues.

Vizatimi i një fotografie të një grabitjeje planetare

Bashkautori Richard Parker i Universitetit të Sheffield tha:

Planetët BEAST janë një shtesë e re në një mori sistemesh ekzoplanetare, të cilat shfaqin diversitet të jashtëzakonshëm, nga sistemet planetare rreth yjeve të ngjashëm me diellin që janë shumë të ndryshëm nga sistemi ynë diellor, te planetët që rrotullohen rreth yjeve të evoluar ose të vdekur.

Bashkëpunimi BEAST ka zbuluar të paktën dy planetë super-Jovian që rrotullohen rreth yjeve masive. Ndërsa planetët mund të formohen rreth yjeve masivë, është e vështirë të parashikohet që planetë gjigantë me gaz si Jupiteri dhe Saturni të jenë në gjendje të formohen në mjedise të tilla armiqësore, ku rrezatimi nga yjet mund të avullojë planetët përpara se të formohen plotësisht.

Megjithatë, simulimet tona tregojnë se këta planetë mund të kapen ose vidhen, në orbita shumë të ngjashme me ato të vëzhguara për BESHI. Rezultatet tona i japin më shumë besim idesë se planetët në orbita më të largëta (më shumë se 100 herë distanca nga Toka në Diell) mund të mos rrotullohen rreth yllit të tyre mëmë.

Përfundimi: Yjet masive nxjerrin rrezatim të fuqishëm që kufizon rritjen e planetëve rreth tyre. Por një studim i ri tregon se ata mund të vjedhin planetë të madhësisë së Jupiterit nga çerdhet yjore.

About Post Author