Grimca e “perëndeshës së diellit” me energji jashtëzakonisht të lartë bie në Tokë nga hapësira


Grimca është mbi një milion herë më energjike se çdo gjë e krijuar nga Përplasësi i Madh i Hadronit.E zbuluar nga studiuesit duke përdorur eksperimentin e grupit të teleskopëve në Utah, grimca e re është aq përtej çdo gjëje të parë ndonjëherë, saqë mund të hapë një degë krejtësisht të re të astrofizikës.

Llojet e reja të grimcave me energji të lartë janë mjaft të rralla dhe vetëm disa – të tilla si grimca “Oh My God” e zbuluar në 1991 dhe Bosoni Higgs në 2012 – madje janë zbuluar.

Ky zbulim i fundit, i njohur si “perëndesha e diellit” ose grimca “Amaterasu”, mbërriti në Tokë krejt papritur nga hapësira e thellë mes një dushi grimcash të tjera, më pak energjike.

Me një energji që tejkalon 240 volt ekza-elektron, kjo grimcë e re është disa rend magnitudë më e madhe se çdo gjë e prodhuar me përshpejtuesit e grimcave në Tokë dhe është në fakt një nga grimcat më energjike të zbuluara ndonjëherë, kudo.

Grimca duket se ka origjinën nga ajo që njihet si zbrazëtia lokale – një rajon bosh hapësinor pranë galaktikës së Rrugës së Qumështit – por përtej kësaj, ne nuk e dimë se ku dhe si u krijua.

“Gjërat që njerëzit i mendojnë si energjike, si supernova, nuk janë aq sa duhet energjike për këtë,” tha John Matthews nga Universiteti i Utah. “Ju nevojiten sasi të mëdha energjie, fusha magnetike vërtet të larta, për të kufizuar grimcën ndërsa ajo përshpejtohet.”

Është e mundur që grimca të jetë prodhuar nga ndonjë fenomen i panjohur që ne duhet ta zbulojmë ende ose që ekzistenca e saj nxjerr në pah kufizimet në të kuptuarit tonë për universin.

“Grimcat janë me energji kaq të lartë, saqë ato nuk duhet të ndikohen nga fushat magnetike galaktike dhe ekstra-galaktike,” tha Matthews. “Ju duhet të jeni në gjendje të tregoni se nga vijnë ata në qiell.”

“Por në rastin e grimcës Oh-My-God dhe kësaj grimce të re, ju e gjurmoni trajektoren e saj deri te burimi i saj dhe nuk ka asgjë energji të mjaftueshme për ta prodhuar atë.”

Ky është misteri i kësaj – çfarë dreqin po ndodh?”

“Ky është misteri i kësaj – çfarë dreqin po ndodh?”