Grua-bota kundërshto dhunën!-Vullnet Mato


Vullnet Mato

Grua-bota kundërshto dhunën,

nga egërsirat që imitojnë faunën!

Ti duhet të jesh, aq krenare,

sa është dielli i jetës planetare;

Erdhe me kavaleri meteorësh,

kur Toka kish mungesë banorësh,

solle gjenezën jetës së rifillimit,

gjenet e gjallesave të popullimit.

Dhe këtë botë e krijove vet,

pse të jesh e ndrydhur në jetë?!

Kush mundohet të lë në hije,

është vet në errësirë paditurie;

Është furtunë që merr kot,

pa ditur nga erdhi në këtë botë,

bën gratë, nënat, të lotojnë,

kur gëzimin së pari meritojnë.

Grua, e bukura, mes lulesh

zbukuron vendin, ku ulesh,

vështrimi yt, porsi magnet,

në të gjitha zemrat troket,

Burrat çmenden pas teje,

të ndjekin, si shiu mes reje

sa të lagin me epshin e tyre,

të trajtojnë sikur je lavire.

Të nëpërkëmbin burrecët,

ngritur mbi pleh si buburrecët,

s’ta dinë vlerën e vërtetë,

kur ti qëndron më lart se mbret.

Mbretëreshë në tokë e dete,

kudo ku frymojnë, gjallesa jete.

Pa ty, askush s’merr frymë jetike,

nga pelenat, te raketa kozmike

Të mundojnë e të dhunojnë,

daljen nga barku, yt harrojnë,

se dorën ua ka bërë të rëndë,

gjaku i bardhë, i gjirit tënd.

Linde heronj, të globit mbarë

mendjendritur, shkencëtarë,

kontinentet, miliarda banorë,

pranverën e blerimit njerëzor.

Ndonëse mundohen ca qafirë,

të të lenë prapa në errësirë,

por sa herë globi lëviz rrotën,

ti je gjysma, që ndriçon botën.

Grua-bota kundërshto dhunën,

nga egërsirat që imitojnë faunën!

Ti duhet të jesh, aq krenare,

sa është dielli i jetës planetare.

Grua-bota kundërshto dhunën,

nga egërsirat që imitojnë faunën!

Ti duhet të jesh, aq krenare,

sa është dielli i jetës planetare…

Vullnet Mato