Guri Cochno- Një hartë kozmike 5000-vjeçar: Harta e lashtë ndërdimensionale e yjeve?


1.

Një gur i mbuluar me simbole të çuditshme ndodhet në Skoci. Zbuluar në 1887 nga Rev. James Harvey , është ndryshe nga asgjë tjetër në rajon. Guri intrigues përmban më shumë se 90 spirale dhe shenja kurioze që disa autorë i kanë interpretuar si pjesë të një harte masive kozmike. Guri antik, i cili përmasat 13 metra i gjatë dhe 7,9 i gjerë, ishte gdhendur me simbole kurioze në kohët e lashta. Simbolet janë një nga shembujt më të shkëlqyer të petroglifeve në Skoci.

Guri ndodhet në Auchnacraig, Faifley, West Dunbartonshire, Skoci, pranë fermës Cochno. Guri Cochno në West Dunbartonshire, mbart atë që konsiderohet të jetë shembulli më i mirë i gdhendjeve të “kupave dhe unazave” të epokës së bronzit në Evropë. Guri u shfaq në filmin skocez May Miles Thomas, i vlerësuar nga kritika, The Devil’s Plantation, i cili gjurmon monumentet antike që lidhin Glasgoun modern me të kaluarën e tij parahistorike. Filmi u bazua në librin e arkeologut të viteve 1980 Harry Bell Hidden Geometria, i cili përfshin gdhendjet në historinë e tij të qytetit dhe peizazhit përreth.

…Guri 5000 vjeçar Cochno ka përmasa 42 me 26 këmbë dhe konsiderohet si një nga shembujt më të mirë të gdhendjeve shkëmbore ‘kupa dhe unaza’ të gjetura në Mbretërinë e Bashkuar. E vendosur në West Dunbartonshire, ai është caktuar një monument i planifikuar dhe me rëndësi kombëtare për Skocinë, për shkak të rëndësisë së tij të epokës së bronzit. 50 vjet më parë Guri Cochno u varros nën tokë me rekomandimin e arkeologëve, nga frika se mund të pësojë dëme të mëtejshme nga vandalizmi.Tani duket se Guri Cochno mund të bëhet i dukshëm për botën edhe një herë pasi këshilli lokal po mendon të zbulojë edhe një herë gurin spektakolar. Kupulat dhe gdhendjet ‘kupa dhe unaza’ janë gjetur në mbarë botën dhe janë një nga format më të lashta të shprehjes që gjenden në artin shkëmbor. Alexander McCallum, një studiues i historisë thotë se ekzistojnë interpretime të shumta për gdhendjet: “Disa njerëz mendojnë se Guri Cochno është një hartë që tregon vendbanimet e tjera në Luginën e Clyde – kjo është një nga teoritë. Unë mendoj se ndoshta është përdorur për shumë gjëra, nuk u përdor kurrë vetëm për një gjë dhe gjatë qindra viteve ai ndryshoi përdorim.”

“Për sa i përket simbolikës, disa besojnë se është një portal, i jetës dhe vdekjes, rilindjes, një mitër dhe një varr – njerëzit besonin në rimishërimin, kështu që ata do të shkonin në tokë dhe pastaj do të dilnin përsëri.”

2.

Viki Verma shprehet më ndryshe:Guri Cochno, i cili gjendet në West Dunbartonshire, Skoci, mendohet se përmban shembullin më të mirë të gdhendjeve të kupave dhe unazave të epokës së bronzit në të gjithë Evropën. Ai përmban dhjetëra spirale me brazda, dhëmbëzime të gdhendura, forma gjeometrike dhe modele të fshehta të shumë llojeve të ndryshme. Guri, i cili ndodhet pranë një ndërtimi banimi, u varros në vitin 1965 për ta mbrojtur atë nga dëmtimi.

Kupa e neolitit ose epokës së bronzit dhe gdhendjet e unazave në gurin Cochno, i cili daton në 3000 para Krishtit, janë ndër më të mëdhenjtë e gjetur në Evropë. Guri, i cili është 42 këmbë me 26 këmbë, u zbulua për herë të parë në 1887 në tokë bujqësore afër asaj që tani është kompleksi i banesave Faifley në periferi të Clydebank nga Rev. James Harvey. Më shumë se 90 dhëmbëza të gdhendura, të referuara edhe si shenja “kupë dhe unazë”, janë të gjitha mbi të.

Shenjat e kupave dhe unazave janë një lloj arti parahistorik që përbëhet nga një depresion i lehtë konkav i gdhendur në një sipërfaqe shkëmbi që shpesh është i rrethuar nga rrathë koncentrikë që janë gjithashtu të gdhendur në gur. Dy palë gjurmë këmbësh të gdhendura, secila me vetëm katër gishta, dhe një kryq i gdhendur parakristian janë gjithashtu të pranishme krahas këtyre simboleve në gurin Cochno, të cilat mendohet se janë bërë rreth 3000 pes. Guri Cochno është njohur si i një rëndësie kombëtare dhe është caktuar si një monument i planifikuar për shkak të shumëllojshmërisë së shenjave të tij.

Guri Cochno u zbulua në 1887, por u varros në vitin 1965 për ta mbrojtur atë nga dëmtimi i vandalëve. krediti: Mjedisi Historik Skoci

Guri Cochno duroi vandalizëm të përsëritur gjatë viteve 1960, përveç trafikut njerëzor. Prandaj, në vitin 1964, arkeologu i Universitetit të Glasgow, Ludovic Maclellan Mann këshilloi që ajo duhej varrosur për të parandaluar dëmtimet e ardhshme. Që atëherë, guri është varrosur, dhe tani është i rrethuar nga pemë dhe i mbuluar me bimësi.

Janë propozuar shumë sugjerime për të shpjeguar se cili mund të jetë qëllimi i këtyre gdhendjeve në Gurin Cochno, pavarësisht nga fakti se tani nuk dihet. Arkeologët nuk janë në gjendje të konfirmojnë se çfarë është pikturuar saktësisht në pllakën e madhe, e cila përfshin yje dhe planetë. Studiuesit nuk kanë bërë një përfundim të fortë në lidhje me rëndësinë e simboleve komplekse që gjenden në sipërfaqen e tij. Është një hartë e qiellit apo një hartë e tokës? Apo ishte një altar i përdorur për rituale?

Ka shpjegime të ndryshme për gdhendjet, sipas studiuesit të historisë Alexander McCallum. “Disa njerëz mendojnë se Guri Cochno është një hartë që tregon vendbanimet e tjera në Luginën e Klajdit – kjo është një nga teoritë. Unë mendoj se ndoshta është përdorur për shumë gjëra; nuk është përdorur kurrë vetëm për një gjë dhe gjatë qindra viteve ka ndryshuar përdorim,” tha McCallum. “Për sa i përket simbolizmit, disa besojnë se është një portal, i jetës dhe vdekjes, rilindjes, një mitër dhe një varr – njerëzit besonin në rimishërimin, kështu që ata do të shkonin në tokë dhe pastaj do të dilnin përsëri.”

Ai tha se ishte gjithashtu e mundur që guri të ishte përdorur në ceremonitë e flijimeve, me qumësht ose ujë të derdhur në brazda dhe kanale si oferta, ose se shenjat ishin harta astronomike, që tregonin yjësitë që drejtonin qepjen e të korrave të fermerëve parahistorikë. McCallum tha se gdhendje të ngjashme ishin gjetur në mbarë botën, duke përfshirë në Hawaii, Indi dhe Afrikë, ndërsa në Skoci ato prireshin të gjendeshin përgjatë bregut perëndimor pranë detit ose lumenjve, shpesh pranë minierave të bakrit.

Skicë nga WA Donnelly (datë 1895) e shenjave të Kupës dhe Unazës në Gurin Cochno, West Dunbartonshire. Botuar nga John Bruce në 1896 Kredia e imazhit: The Urban Prehistorian

Dr. Kenneth Brophy i Universitetit të Glasgout ka qenë duke hulumtuar mbi zotërimet arkivore të Ludovic MacLellan Mann dhe Ronald Morris. Edhe pse të dy ishin arkeologë “amatore”, këta dy individë kontribuan ndjeshëm në studimin dhe dokumentimin e Gurit skocez Cochno.

Dr. Brophy ka studiuar informacionin e arkivit të grumbulluar në lidhje me Gurin Cochno dhe kërkimi i tij i plotë më në fund ka gjetur foto të panjohura më parë të gurit. Më shumë se 100 simbole të lashta janë gdhendur në gur.

Mann skicoi skicën e këtyre simboleve në vitin 1937 duke përdorur bojëra vaji, por ai gjithashtu shtoi linjat e tij dhe shenja të tjera. Dëshmitë e atyre linjave të bojës mund të shiheshin ende rreth skajeve të gurit, ku flora i kishte fshehur pjesërisht kur u zbulua përkohësisht në 2015. Publiku ndoshta do të jetë në gjendje ta shohë këtë gur të mrekullueshëm edhe një herë në të ardhmen, ndoshta në një strukturë të ndërtuar që do ta mbronte.

Mbi 400 vende të artit shkëmbor në Skoci u kataloguan nga Ronald Morris, i cili gjithashtu botoi një pjesë të punës së tij. Të dhënat e shkruara me përpikëri të Morris, të cilat ruhen nga Historic Environment Scotland, i janë vënë në dispozicion Dr. Brophy. Shënimet, fotografitë dhe regjistrimet e tjera të Morris, të pasura me informacion, nuk janë dixhitalizuar. Morris përdori shkumës në vend të bojës për të krijuar këto struktura madhështore të artit shkëmbor, të cilat më pas i fotografoi. Përveç kësaj, ai fërkoi shenjat. Hulumtimet e ardhshme mbi këtë burim të jashtëzakonshëm mund të çojnë në rizbulimin e vendndodhjes së gurëve të artit shkëmbor.

Guri Cochno është hulumtuar, rivarrosur dhe pavarrosur vazhdimisht nga arkeologët vitet e fundit. Me shpresën se sasia e madhe e informacionit që ata kanë qenë në gjendje të mbledhin mund të ndihmojë akademikët e tjerë në kërkimin e tyre për të kuptuar këto linja të vjetra të fshehta, ata gërmuan sitin dhe përdorën anketimin dhe fotografinë bashkëkohore (teknologjitë e imazhit 3D) për të kapur veprën e artit. Si rezultat, rëndësia e Gurit Cochno është ende një mister.