Guri i lindjes së korrikut: Rubini i rrallë dhe i çmuar


Guri i lindjes së korrikut tregohet këtu si kristale rubini natyral. 

Guri i lindjes së korrikut: Rubinë

Së bashku me të afërmin e tij të ngushtë, safirin , rubinët janë një formë e mineralit korund . Ky mineral është normalisht i zbehtë dhe me ngjyrë gri. Pra, në thelb, një gur i çmuar me zmer të kuq është një rubin, dhe të gjithë gurët e tjerë të çmuar prej korundi me ngjyrë – portokalli, të verdhë, kafe, jeshile, blu, vjollcë, vjollcë, të zezë dhe të pangjyrë – janë safirë. Dhe kjo e bën gurin e lindjes së korrikut – rubinin – të rrallë dhe të çmuar. Është ndër gurët e çmuar më të çmuar. Rubinët e mëdhenj janë më të vështirë për t’u gjetur se diamantet e mëdhenj. Ata janë më të fortë se smeraldët dhe safirët.

Si rezultat, vlera e rubinit rritet me madhësinë më shumë se çdo gur tjetër i çmuar.

Fjala rubin vjen nga latinishtja “ruber”, që do të thotë e kuqe. Ky emër më parë aplikohej për të gjithë gurët e kuq, duke përfshirë spinelin e kuq, turmalinë të kuqe dhe granata të kuqe.

Burimet e rubinit

Lugina Mogok e Birmanisë së Epërme është e famshme si burimi për rubinët më të mirë dhe më të rrallë nga të gjithë, i njohur si “gjaku i pëllumbit” për ngjyrën e kuqe intensive të gurëve. Një tjetër burim kryesor i rubinëve është Tajlanda, e njohur për rubinët e errët, kafe-kuqe. Si Tajlanda ashtu edhe Birmania e konsiderojnë rubinin si gurin e tyre kombëtar.

Dije rubine

Në pjesën më të madhe të Azisë, njerëzit dikur besonin se rubinët përmbanin shkëndijën e jetës – “një pikë e thellë e gjakut të zemrës së Nënë Tokës”, sipas legjendave të lashta lindore. Plus historitë e lashta aziatike thonë se rubini është i vetë-ndritshëm. Ata e quajtën atë “gur me shkëlqim” ose “gur llambë”. Një histori është se një perandor i Kinës përdori një rubin të madh për të ndezur dhomën e tij, ku shkëlqente si dita. Brahminët – priftërinjtë hindu të kastës më të lartë – besonin se shtëpitë e perëndive ndriçoheshin nga smeraldët dhe rubinët e mëdhenj. Më vonë, legjendat greke treguan historinë e një lejleku femër, e cila e shpërbleu mirësinë e Herakleas duke i sjellë asaj një rubin të shkëlqyer – një rubin aq i ndritshëm sa që ndriçonte dhomën e Herakleas natën.

Rubinët e papërpunuar të Tanzanisë të ngulitur në një matricë shkëmbi. Imazhi nga Jarno .

Hindusët e lashtë, birmanezët dhe ceilonezët i konsideronin safirët si rubin të papjekur. Kështu duke besuar nëse do ta varrosnin safirin në tokë, ai do të piqej në një rubin të kuq të pasur.

Në mesjetë, rubinët mendohej se sillnin shëndet të mirë, si dhe ruanin nga mendimet e liga, dëshirat dashurore dhe mosmarrëveshjet. Rubinët, së bashku me llojet e tjera të gurëve të kuq, thuhet se shërojnë gjakderdhjen. Dhe besohej se rubini kishte fuqinë për të paralajmëruar pronarin e tij për fatkeqësitë, sëmundjet ose vdekjen e ardhshme, duke u bërë më të errët në ngjyrë. Gjithashtu, thuhet se Katerina e Aragonit, gruaja e parë e mbretit Henriku VIII, parashikoi rënien e saj kur pa errësimin e rubinit të saj.

Rubinët e famshëm?

Për shkak të rrallësisë së tyre, ka shumë pak rubin të mëdhenj të famshëm. Në librat e tij të shekullit të 13-të të udhëtimeve të tij, Marco Polo tregon historinë e një guri të çmuar madhështor – që besohet të jetë një rubin nëntë inç i gjatë dhe i trashë sa krahu i një njeriu – që i përket mbretit të Ceilonit. Kublai Khan, perandori i Kinës, ofroi një qytet të tërë në këmbim të gurit të madh, të cilit mbreti i Ceilonit iu përgjigj se nuk do të ndahej kurrë nga çmimi i tij për të gjitha thesaret e botës.

Shumë rubin të famshëm në histori doli të mos ishin rubin në fund të fundit. Për shembull, rubini i famshëm Timur – i dhënë mbretëreshës Viktoria në 1851 – më vonë u zbulua se ishte spinel rubin.

Përfundimi: Guri i lindjes së korrikut është rubini.

Nga EarthSky.

About Post Author