Guri i lindjes së majit është smeraldi


Guri i lindjes së majit është smeraldi

Smeraldi i përket familjes së mineraleve të berilit . Ai gjithashtu përfshin akuamarinë (një nga gurët e lindjes së marsit), heliodor dhe morganit. Berili, ose silikati i aluminit të beriliumit në zhargonin kimik, është një kristal simetrik me gjashtë anë. Për më tepër, Beryl përmban berilium, alumin, silikon dhe oksigjen.

Smeraldët ndryshojnë në ngjyrë nga jeshile e lehtë në të thellë. Zakonisht mendohet se ngjyra e smeraldit rrjedh nga prania e kromit dhe/ose vanadiumit që zëvendëson një pjesë të aluminit në strukturën e mineralit. Megjithatë, guri mund të humbasë ngjyrën e tij kur nxehet fort.

Mineralogjia e smeraldeve

Smeraldët gjenden më shpesh brenda një forme argjilore – një shkëmb sedimentar me kokërr të imët. Shist argjilor me smerald ka pësuar rikristalizimin e shkaktuar nga ndryshimet në mjedisin fizik si presioni dhe temperatura. Kolumbia prodhon smeraldët më të mëdhenj dhe me cilësi më të lartë. Rreth vitit 1830, ata gjetën dhe filluan të nxjerrin smerald në malet Ural të Rusisë. Gjithashtu, Karolina e Veriut – në Shtetet e Bashkuara – është një burim për smeraldët. Në mbarë botën, ato ndodhin gjithashtu në Zambia, Brazil, Pakistan, Norvegji, Austri, Indi, Madagaskar dhe Australi.

Kimistët gjermanë filluan të bëjnë smerald sintetikë pak para Luftës së Dytë Botërore. Më pas, rritja e gurëve sintetikë të cilësisë së mirë filloi në Shtetet e Bashkuara në vitin 1946. Gjithashtu, ka në treg smeraldë të shkëlqyer imitues të bërë nga xhami me ngjyrë të prerë.

Historia e smeraldeve

Emri i smeraldit rrjedh nga fjala greke «smaragdos», një term që përdoret për disa lloje gurësh jeshilë. Plus, njohuritë për smeraldët datojnë që në antikitet. Royalty i veshi ato në Babiloni dhe Egjipt. Në fakt, minierat e smeraldit të Egjiptit kishin mjete që datojnë që nga viti 1300 para Krishtit, gjatë mbretërimit të Ramesses II. Smeraldët e mbretëreshës Kleopatra ndoshta kanë origjinën nga minierat në Egjiptin jugor, pranë Detit të Kuq.

Kur pushtuesit mbërritën për herë të parë në Amerikën e Jugut nga Spanja, ata panë sundimtarët indigjenë të veshur me smerald. Pastaj ata vodhën sasi të mëdha smeraldi nga peruanët gjatë pushtimit. Por ata kurrë nuk e zbuluan burimin e smeraldëve. Më pas në 1537, spanjollët gjetën Chivor në Kolumbi, tani vendndodhja e një miniere të rëndësishme smeraldi. Ata gjithashtu morën minierën Muzo pas disfatës së indianëve Muzo. Operacionet minerare në Muzo kanë vazhduar pothuajse pa ndërprerje që nga pushtimi spanjoll. Është ndoshta miniera më e famshme e smeraldit në Kolumbi dhe prodhon smeraldët më të mirë në botë.

Njohuria e gurit të lindjes së majit të gjelbër

Disa objekte të famshme historike përmbajnë smerald. Midis tyre është Kurora e Andeve , e bërë nga smeraldët e veshur nga Atahualpa, Inka (mbreti) i fundit i Perusë. Kurora është e vendosur me rreth 450 smeraldë, që peshojnë kolektivisht 10 ounces (1523 karat).

Ka shumë mite që lidhen me smeraldin. Besohet se parandalon epilepsinë, ndalon gjakderdhjen, kuron dizenterinë dhe ethet dhe mbron përdoruesin nga paniku. Plus, ngjyra e saj e mrekullueshme jeshile mund të pushojë dhe të lehtësojë syrin. Për më tepër, romakët e lashtë i kushtonin smerald perëndeshës Venus sepse smeraldi jeshil simbolizonte forcat riprodhuese të natyrës. Gjithashtu, të krishterët e hershëm e panë atë si një simbol të ringjalljes së Krishtit. Më pas, në mesjetë, ata mendonin se smeraldi kishte fuqinë për të parashikuar të ardhmen.

Përfundimi: Për ata që kanë lindur në maj, guri i lindjes së majit është smeraldi, një lloj berili me ngjyrë jeshile nga kromi. Smeraldët e përsosur janë ndër më të rrallët nga të gjithë gurët e çmuar.

About Post Author