Guri i lindjes së shkurtit është ametisti


Guri i lindjes së shkurtit: Ametisti

Në fakt, ametistet përmbajnë mineralin e dytë më të bollshëm që gjendet në koren e Tokës: kuarcin. Dhe kuarci shpesh gjendet në pjesën e brendshme të gjeodave, të cilat formohen pranë zonave të aktivitetit vullkanik. Pra, nuk është çudi që gjeodat ndonjëherë përmbajnë ametistë, dhe disa gjeode ametist janë jashtëzakonisht të mëdhenj .

Ashtu si kuarci, ametistet janë një formë transparente e dioksidit të silikonit ( SiO2 ). Ngjyra e një ametisti mund të variojë nga një vjollcë e zbehtë në një vjollcë të pasur. Por nga vjen ngjyra? Disa shkencëtarë besojnë se ngjyra vjollcë lind nga përmbajtja e oksidit të hekurit të ametistëve, ndërsa të tjerë ia atribuojnë ngjyrën manganit ose hidrokarbureve.

Gjithashtu, ametistët janë shumë të ndjeshëm ndaj nxehtësisë. Kur nxehet në rreth 750 deri në 900 gradë Fahrenheit (400 ose 500 gradë Celsius), ngjyra e një ametisti ndryshon në të verdhë kafe ose të kuqe. Pastaj, në disa rrethana, gurët bëhen të gjelbër kur nxehen. Në fakt, nxehtësia madje mund të transformojë një ametist në një mineral natyral të rrallë të verdhë të quajtur citrinë . Dhe edhe pa ngrohje, ngjyra vjollce e ametistit mund të zbehet me kalimin e kohës.

 Burimet komerciale të ametistit janë Brazili dhe Uruguai, dhe Arizona dhe Karolina e Veriut janë burimi i ametistit me cilësi të çmuar.

Dije për gurin e lindjes së shkurtit

Ametisti ka një histori të pasur të legjendave dhe legjendave, që mund të gjurmohet në 25,000 vjet më parë në Francë, ku ishte një gur dekorativ i përdorur nga njerëzit parahistorikë. Është gjetur edhe ndër mbetjet e epokës së neolitit .

Thuhet se unaza e vulës e mbajtur nga Kleopatra ishte një ametist i gdhendur me figurën e Mithrës , një hyjni persiane që simbolizon Idenë Hyjnore, Burimin e Dritës dhe Jetës.

Shën Valentini supozohet se kishte veshur një ametist të gdhendur me figurën e ndihmësit të tij, Cupid. Gjithashtu, dita e Shën Valentinit është në shkurt.

Egjiptianët e hershëm besonin se ametisti zotëronte fuqi të mira dhe i vendoste gurët në varret e faraonëve. Gjatë Mesjetës, ametisti u përdor si një amulet për të larguar gjumin, për të mprehur intelektin dhe për të mbrojtur atë që e mbante nga magjia. Besohej gjithashtu se sillte fitore në betejë. Në mitologjinë arabe, ametisti duhej të mbronte përdoruesin nga ëndrrat e këqija dhe përdhes.

Ametist do të thotë të mos pihet

Fjala ametist vjen nga fjala greke “amethystos”, që do të thotë “jo i dehur”, dhe kështu mitet thonë se i pengon ata që e përdorin atë të dehen. Më poshtë është një histori nga mitologjia greko-romake, e cituar nga ” Birthstones ” nga Willard Heaps:

Bacchus, perëndia e verës në mitologjinë klasike, u ofendua nga gjuetarja Diana. I vendosur për hakmarrje, ai deklaroi se njeriun e parë që takoi teksa kalonte nëpër pyll do të hahej nga tigrat e tij. Siç ndodhi, personi i parë që kaloi rrugën e tij ishte vajza e bukur Ametist në rrugën e saj për të adhuruar në faltoren e Dianës. E tmerruar, ajo i bëri thirrje perëndeshës që ta shpëtonte dhe para syve të tij, Bacchus vuri re se vajza ishte ndryshuar në një imazh të bardhë të pastër, të shkëlqyeshëm prej guri.

Duke kuptuar fajin e tij dhe duke u penduar për mizorinë e tij, Bacchus derdhi verë rrushi mbi të, duke i dhënë kështu gurit ngjyrën e hollë vjollce të ametistit. Kalimi në jo-dehje ishte mjaft logjike, dhe në Romën e lashtë, gotat e ametistit përdoreshin për verë, kështu që pirësit nuk do të kishin frikë nga kënaqja e tepërt.

Përfundimi: Pa dyshim, guri vjollcë i shkurtit, ametisti, ka një histori shumëngjyrëshe dhe interesante.