Halloween është një festë astronomike, një festë e shenjtë e Keltëve dhe Druidëve të lashtë në Ishujt Britanikë


Bruce McClure

Halloween është një ditë ndër-çerekëshe

Halloween është i shkurtër për All Hallows’ Eve . Dhe, megjithëse shumë nuk e kuptojnë këtë, është një festë astronomike. Sigurisht, është pasardhësi i ditëve moderne të Samhain , një festë e shenjtë e Keltëve dhe Druidëve të lashtë në Ishujt Britanikë. Por është gjithashtu një ditë e përbashkët dhe një testament për të kuptuarit e thellë të qiellit nga paraardhësit tanë.

Ditët e katërta bien pak a shumë në mes të ekuinokseve (kur dielli perëndon në perëndim) dhe solsticeve (kur dielli perëndon në pikën e tij më veriore ose jugore në horizont). Halloween – 31 tetor – është afërsisht në mes të ekuinoksit tonë të vjeshtës (shtator) dhe solsticit të dimrit (dhjetor).

Me fjalë të tjera, në astronominë tradicionale, ekzistojnë tetë nënndarje kryesore sezonale të çdo viti. Ato përfshijnë ekuinokset e marsit dhe shtatorit, solsticet e qershorit dhe dhjetorit dhe katër ditët e ndërmjetme.

Në kohët moderne, katër ditët çerekore shpesh quhen Dita e Groundhog (2 shkurt), Dita e Majit (1 maj), Lammas (1 gusht) dhe – dita më e keqe e tërthortë, sepse vjen në një kohë të errët të vitit. – Halloween (31 tetor).

Bie në një kohë të errët të vitit

Për ne në hemisferën veriore, Halloween është më i errëti i ditëve të tërthorta, që vjen në një kohë të vitit kur ditët po shkurtohen. Njerëzit e hershëm thanë dikur se shpirtrat e të vdekurve enden nga perëndimi i diellit deri në mesnatë rreth kësaj dite të katërt. Pas mesnatës – më 1 nëntor, tani e quajtur Dita e Gjithë Shenjtorëve – fantazmat supozohet se kthehen për të pushuar.

Data 31 tetor për Halloween është fiksuar nga tradita. Dita e vërtetë e tërthortë bie më 7 nëntor, duke përfaqësuar një mospërputhje prej rreth një jave. Sipas keltëve të lashtë, një ditë kryq çerek shënon fillimin – jo mesin – të një sezoni.

Lidhja Pleiades

Disa besojnë se paraardhësi i hershëm i Halloween – Samhain – ndodhi në natën që grupi yjor Pleiades arriti kulmin në mesnatë.

Me fjalë të tjera, Plejadat u ngjitën në pikën e saj më të lartë në qiell në mesnatë në ose afër të njëjtës datë me këtë ditë të katërt. Në ditët tona, kulmi i mesnatës së grupit Pleiades tani ndodh më 21 nëntor, por Halloween është fiksuar më 31 tetor.

Duke supozuar lidhjen e supozuar midis Samhain dhe kulminacionit të mesnatës së Plejadave, të dy ngjarjet ndodhën në ose afër të njëjtës datë në shekullin e 11-të (1001-1100) dhe shekullin e 12-të (1101-1200). Kjo ishte disa shekuj para prezantimit të kalendarit gregorian .

Në atë kohë, kur kalendari Julian ishte në përdorim, dita e tërthortë dhe kulmi i mesnatës së Plejadave ranë – çuditërisht – më ose afër 31 tetorit. Por, atëherë, kalendari Julian ishte rreth një javë jashtë hapit me Stinët. Nëse kalendari Gregorian do të ishte në përdorim në atë kohë, data e festimit të ditës së katërt do të ishte 7 nëntori.

Por Halloween tani bie më 31 tetor. Ndërkohë, dita e vërtetë e kryqëzimit të tremujorit tani ndodh në ose afër 7 nëntorit dhe kulmi i mesnatës së grupit Pleiades në ose afër 21 nëntorit.

Përfundimi: 31 tetori, data e tanishme për Halloween, shënon pikën e përafërt mes ekuinoksit të vjeshtës dhe solsticit të dimrit. Pra, Halloween është një festë astronomike dhe një nga katër ditët e vitit.

About Post Author