Hapësira tingëllon shumë e frikshme në këtë videoklip të ri të NASA-s


Klipi i sapo publikuar është një regjistrim i përpunuar i valëve të zërit që valëviten nëpër retë e gazit dhe plazmës.

Etiketimi ikonë nga filmi “Alien” thotë – “në hapësirë, askush nuk mund të të dëgjojë të bërtasësh” – dhe në vakuumin e hapësirës kjo është e saktë, por është e rëndësishme të mbani mend se jo e gjithë hapësira është një vakum.

Disa ditë më parë, NASA publikoi një videoklip me disa tinguj shumë të çuditshëm që u regjistruan duke valëzuar gazin dhe plazmën që rrethon një vrimë të zezë në grupin e largët të galaktikës Perseus.

I ndodhur 250 milionë vite dritë larg, ky rajon i largët i hapësirës u fotografua nga Observatori i rrezeve X Chandra të NASA-s në vitin 2003, por tani falë teknikave të reja të sonifikimit që kanë sjellë tingujt në gamën e dëgjimit njerëzor, është e mundur. për t’i dëgjuar për herë të parë.

Audioja që rezulton është padyshim rrëqethëse – një lloj rënkimi i botës tjetër,

“Në disa mënyra, ky sonifikimi është i ndryshëm nga çdo tjetër i bërë më parë… sepse riviziton valët aktuale të zërit të zbuluara në të dhënat nga Observatori i rrezeve X Chandra të NASA-s,” shkroi NASA.

“Në këtë sonifikimi të ri të Perseut, valët e zërit të identifikuara më parë nga astronomët u nxorën dhe u bënë të dëgjueshme për herë të parë.”

About Post Author