Harxheshka…!Eduart Veli


Kur linda unë,nënës i iku qumështi i gjirit …

Linda në mëngjes,dita sa kishte zbardhë

Qeshte dhe lotë gëzmi i rridhnin prej syrit.

Harxhinjtë..,tek sheshi,sapo kishin ardhë. !

Erdhën në oborr,e plot zhurmë,hodhën valle..

Me zë të lartë,uruan nënën time dhe tim atë..

Nëna digjej ethesh,fytyra ngjyrë portokalle..

Nga gjoksi,i dilte me zhurmë ,kolla e thatë..!

Më mori harxhesha,më mbështolli me fustan

Motër,djalit do ti jap unë qumësht,nga gjiri im!

I nxorri dy gjinjtë e sajë,sa një kokërr bostan….

Kur unë fillova të pija,buzëqeshte gjithë gëzim!

Festë në obor,klarinetës i binte Braho Selameti

Kërcenin e këndonin,komshinjtë dhe harxhinjtë

Harxhofkë e bukur ,tre vakte në derë na mbeti. .

Duart plot unaza,në qafë i shkëlqenin florinjtë. .!

Njërin gji e pija unë,tjetrin djali i sajë sy shkruar

Këtë harxheshkë ,na e solli Zoti i madh në derë

Në gjuhë të sajë dhjetëra ninulla,më ka kënduar

Ajo harxheshkë,thoshe nëna,ishte një pranverë !

Një ditë sheshi mbeti i shkretë,ikën u bënë erë

Harxheshkën e bukur,ooh,nuk e pamë më kurrë . Erdhën plot harxhinj të tjerë,në dimër e në verë..

Vitet ikën një nga një,.e unë i vogli ,u bëra burrë !

Kushedi,mbase flasin gurët,ose qumështi gjirit

Një harxheshkë plakë,erdhi një dite tek shtëpia.

E njoha nga fjalët e nënës time,e njoha prej syrit.

S’harrohet qumështi nënës,s’harrohet fëmijëria..!

Nënës,ka tre vjet,që s’ja dëgjoj zërin si kanarinë

Që nga dheu na e dërgoi arxheshkën mëndeshë

U bera dhe njëherë i vogël,e dua unë fëmijërinë..

Kushdo që të jep gjinë,ishte e mbetet Mbretëreshë !