Hëna e plotë e shtatorit 2022 është “Hëna e korrjeve”


John Jardine Goss Deborah Byrd

Për ata prej nesh në Amerikë, hëna e plotë e shtatorit është më afër plotësimit në natën e 9 shtatorit 2022, sesa do të jetë natën e 10 shtatorit… edhe pse kalendari juaj mund të thotë se hëna e plotë është 10 shtatori. Kjo Hëna e plotë është më e afërta me ekuinoksin e shtatorit. Pra, është hëna e korrjes së hemisferës veriore . Bonus! Hëna e 9 shtatorit lind midis planetit shumë të ndritshëm Jupiter dhe Saturnit të artë. Ai përshkon qiellin midis këtyre 2 planetëve të ndritshëm gjatë gjithë natës. 

Hëna e Korrjes – hëna e plotë më e afërt me ekuinoksin e vjeshtës – ndodh në 9 dhe 10 shtator 2022, për hemisferën veriore.

Kur dhe ku të shikoni në 2022 : Më 9 shtator, shikoni që hëna e plotë e ndritshme dhe e rrumbullakët të lindë në lindje në perëndim të diellit. Do të ngrihet vetëm pak pas perëndimit të diellit më 10 shtator (për vendet e hemisferës veriore). Në të dyja netët, Hëna e ndritur e Korrjes do të zgjasë gjithë natën.
Hëna më e plotë bie në orën 9:59 UTC më 10 shtator. Kjo është ora 4:59 e mëngjesit CDT më 10 shtator në Amerikën e Veriut qendrore.
Çfarë është hëna e korrjes? Është hëna e plotë më e afërt me ekuinoksin e shtatorit. Në vitin 2022, ekuinoksi ndodh në orën 1:04 UTC më 23 shtator. Kjo është ora 20:04 CDT më 22 shtator.
A është Hëna e Harvestit më e madhe, më e ndritshme apo më e verdhë? Jo! Por ka karakteristika dalluese, për të cilat mund të lexoni më poshtë.
Shënim:Për hemisferën jugore, hëna e korrjes vjen gjithmonë në mars ose në fillim të prillit.

Pse është e veçantë hëna e korrjes?

Harvest Moon është vetëm një emër. Në disa mënyra, është si çdo emër tjetër i hënës së plotë . Por këto hëna të plota të vjeshtës kanë karakteristika të veçanta që lidhen me kohën e lindjes së hënës. Natyra është veçanërisht bashkëpunuese për të na dhënë dritën e hënës nga muzgu deri në agim, për disa mbrëmje me radhë, rreth kohës së Hënës së Korrjes.

 

Mesatarisht, hëna e plotë lind rreth perëndimit të diellit dhe lind rreth 50 minuta më vonë çdo ditë. Por kur një hënë e plotë ndodh afër ekuinoksit të vjeshtës, hëna në netët në vijim ngrihet më afër kohës së perëndimit të diellit. Për gjerësitë me temperaturë mesatare, ajo rritet vetëm rreth 20 deri në 25 minuta më vonë çdo ditë për disa ditë para dhe pas Hënës së plotë të Korrjes.

Për gjerësi veriore shumë të larta, ka edhe më pak kohë midis lindjeve të njëpasnjëshme të hënës. Sa më larg në veri të jetoni, aq më i madh është efekti Harvest Moon. Për shembull, në Anchorage, Alaska ( 61 gradë gjerësi veriore ) hëna do të lindë pothuajse në të njëjtën kohë për një javë!

Diferenca midis 50 minutave dhe 25 minutave mund të mos duket shumë. Por kjo do të thotë që, netët pas hënës së plotë të korrjes, do të shihni hënën duke u ngjitur në lindje relativisht shpejt pas perëndimit të diellit. Hëna do të lindë gjatë ose afër muzgut në këto net, duke paraqitur dritën e hënës nga muzgu deri në agim për disa netë me radhë rreth kohës së Hënës së Korrjes.

Pse ndodh kjo? Shikoni ilustrimet më poshtë:

Në vjeshtë, ekliptika – që shënon rrugën e përafërt të hënës nëpër qiellin tonë – bën një kënd të ngushtë me horizontin e mbrëmjes. Imazhi nga classicalastronomy.com . Përdoret me leje.Këndi i ngushtë i ekliptikës nënkupton që hëna ngrihet dukshëm më larg në veri në horizont nga një natë në tjetrën. Pra, nuk ka një periudhë të gjatë errësirë ​​midis perëndimit të diellit dhe lindjes së hënës. 

Më e madhe? Më e ndritshme? Më shumë ngjyra?

Për shkak se orbita e hënës rreth Tokës nuk është një rreth i përsosur, distanca e hënës së plotë nga Toka – dhe madhësia e dukshme në qiellin tonë – ndryshon nga muaji në muaj. Nëse mund ta matni, do të zbulonit se disa hëna të plota janë relativisht të vogla në qiellin tonë dhe disa janë relativisht të mëdha. Por ndryshimi i madhësisë së hënës së plotë nga muaji në muaj nuk është i dukshëm për syrin. Edhe superhënat – hënat e plota më të afërta dhe për këtë arsye më të mëdhatë – nuk janë dukshëm më të mëdha (edhe pse janë dukshëm më të ndritshme). Në vitin 2022, hëna e korrjes bie vetëm disa ditë pas perigjeut hënor , pika më e afërt e hënës me Tokën për këtë muaj, më 7 shtator. Pra, hëna e korrjes së 2022-ës është në anën e madhe. Thjesht i mungon të qenit një superhënë. Por nuk është aq i madh sa të vini remadhështinë e saj, vetëm me sy.

Megjithatë, në çdo vit, mund të mendoni se Hëna e Korrjes duket më e madhe ose më e ndritshme ose më portokalli. Kjo për shkak se Hëna e Korrjes ka një mistikë kaq të fuqishme. Dhe shumë njerëz e kërkojnë atë menjëherë pas perëndimit të diellit rreth kohës së hënës së plotë. Pas perëndimit të diellit rreth kohës së çdo hëne të plotë, hëna do të jetë gjithmonë pranë horizontit. Sapo do të jetë ngritur. Është vendndodhja e hënës pranë horizontit që bën që Hëna e Korrjes – ose çdo hënë e plotë – të duket e madhe dhe me ngjyrë portokalli.

Ngjyra portokalli e një hëne pranë horizontit është një efekt i vërtetë fizik. Ai buron nga fakti se – kur shikoni drejt horizontit – po shikoni përmes një trashësie më të madhe të atmosferës së Tokës sesa kur shikoni lart dhe sipër.

Madhësia më e madhe se zakonisht e një hëne të parë pranë horizontit është diçka krejtësisht tjetër. Është një mashtrim që po luajnë sytë tuaj – një iluzion – i quajtur Iluzioni i Hënës . Ju mund të gjeni shumë shpjegime të gjata të Iluzionit të Hënës duke bërë një kërkim në internet për ato fjalë.

Si e mori emrin Hëna e Korrjes?

Koha e vonesës më e shkurtër se zakonisht midis lindjeve të hënës rreth Hënës së plotë të Korrjes nënkupton mungesën e periudhës së gjatë të errësirës midis perëndimit të diellit dhe lindjes së hënës për ditë të njëpasnjëshme.

Në ditët para ndezjes së traktorit, llamba e Hënës së Korrjes i ndihmoi fermerët të mblidhnin të korrat e tyre pavarësisht nga zvogëlimi i orëve të ditës. Ndërsa drita e diellit venitej në perëndim, hëna së shpejti do të lindte në lindje për të ndriçuar fushat gjatë gjithë natës.

Kush e quajti Hënën e Korrjes? Ky emër ndoshta doli në buzët e fermerëve në të gjithë Hemisferën Veriore, në mbrëmjet e vjeshtës, ndërsa Hëna e Korrjes ndihmoi në sjelljen e të korrave.

Emri u popullarizua në fillim të shekullit të 20-të nga kënga më poshtë.

Shine On Harvest Moon
nga Nora Bayes dhe Jack Norworth (1903)

Shkëlqe, shkëlqe në hënën e korrjes
Lart në qiell,
nuk kam pasur dashuri’
Që nga janari, shkurti, qershori ose korriku
Koha e borës nuk është kohë për të qëndruar në
natyrë dhe lugë,
Kështu që shkëlqe, shkëlqe në hënën e korrjes,
Për mua dhe vajzën time.

Dhe mos e humbisni këtë version më të fundit të këngës nga Leon Redbone.

Përfundimi: Hëna e plotë e shtatorit – Hëna e korrjes – ndodh brenda natës më 9 shtator 2022. Kjo hënë e plotë shtrihet pranë Jupiterit dhe Saturnit. Hëna do të lindë vetëm pak pas perëndimit të diellit – dhe do të duket e plotë – në natën e 10 shtatorit 2022 gjithashtu.

About Post Author