Hëna e Saturnit, Mimas pret oqeanin global, sugjeron një studim i ri


 Mimas , më e vogla dhe më e brendshme nga tetë hënat kryesore të Saturnit, mund të jetë mjaft e ngrohtë për të  strehuar  një oqean uji të lëngshëm global nën një guaskë akulli 24-31 km (15-19 milje) të trashë, sipas një analize të re të të dhënave nga Misioni Cassini i NASA-s.

Një nga zbulimet më të thella në shkencën planetare gjatë 25 viteve të fundit është se botët me oqeane nën shtresat e shkëmbinjve dhe akullit janë të zakonshme në Sistemin tonë Diellor.

Botë të tilla përfshijnë satelitët e akullt të planetëve gjigantë, si Europa, Titan dhe Enceladus, si dhe planetë të largët si Plutoni.

Botë si Toka me oqeane sipërfaqësore duhet të qëndrojnë brenda një gamë të ngushtë distancash nga yjet e tyre për të ruajtur temperaturat që mbështesin oqeanet e lëngëta.

Botët e brendshme të oqeanit me ujë, megjithatë, gjenden në një gamë shumë më të gjerë distancash, duke zgjeruar në masë të madhe numrin e botëve të banueshme që mund të ekzistojnë në të gjithë galaktikën.

“Për shkak se sipërfaqja e Mimas është shumë e krateruar, ne menduam se ishte vetëm një bllok i ngrirë akulli,” tha Dr. Alyssa Rhoden, një studiuese në Institutin e Kërkimeve Jugperëndimore.

“Botët e brendshme të oqeaneve ujore, si Enceladus dhe Europa, priren të thyhen dhe të tregojnë shenja të tjera të aktivitetit gjeologjik.”

“Me sa duket, sipërfaqja e Mimas po na mashtronte dhe kuptimi ynë i ri ka zgjeruar shumë përkufizimin e një bote potencialisht të banueshme në Sistemin tonë Diellor dhe më gjerë.”

Proceset e baticës shpërndajnë energjinë orbitale dhe rrotulluese si nxehtësi në një satelit.

Për t’u përshtatur me strukturën e brendshme të konkluduar nga libraria e Mimas, ngrohja e baticës brenda hënës duhet të jetë mjaft e madhe për të mbajtur oqeanin nga ngrirja, por mjaft e vogël për të mbajtur një guaskë të trashë të akullt.

Duke përdorur modele të ngrohjes së baticës, Dr. Rhoden dhe Dr. Matthew Walker i Institutit të Shkencave Planetare, zhvilluan metoda numerike për të krijuar shpjegimin më të besueshëm për një shtresë akulli në gjendje të qëndrueshme midis 24 dhe 31 km të trashë mbi një oqean të lëngshëm.

“Shumicën e kohës kur krijojmë këto modele, ne duhet t’i rregullojmë ato për të prodhuar atë që vëzhgojmë,” tha Dr. Rhoden.

“Kësaj here provat për një oqean të brendshëm sapo dolën nga skenarët më realistë të stabilitetit të guaskës së akullit dhe u vëzhguan libacionet.”

Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se rrjedha e nxehtësisë nga sipërfaqja ishte shumë e ndjeshme ndaj trashësisë së guaskës së akullit, diçka që një anije kozmike mund ta verifikonte.

Për shembull, anija kozmike Juno e NASA-s është planifikuar të fluturojë pranë Evropës dhe të përdorë radiometrin e saj me mikrovalë për të matur rrjedhat e nxehtësisë në këtë hënë Jovian.

Këto të dhëna do t’i lejojnë studiuesit planetarë të kuptojnë se si rrjedha e nxehtësisë ndikon në predha të akullta të botëve të oqeanit si Mimas, të cilat janë veçanërisht interesante ndërsa Europa Clipper i NASA-s i afrohet nisjes së tij në 2024.

“Megjithëse rezultatet tona mbështesin një oqean të sotëm brenda Mimasit, është sfiduese të pajtohen karakteristikat orbitale dhe gjeologjike të hënës me kuptimin tonë aktual të evolucionit të saj termo-orbital,” tha Dr. Rhoden.

“Vlerësimi i statusit të Mimas si një hënë oqeanike do të shënonte modele të formimit dhe evolucionit të saj.”

“Kjo do të na ndihmonte të kuptonim më mirë unazat e Saturnit dhe hënat me përmasa mesatare, si dhe përhapjen e hënave potencialisht të banueshme të oqeanit, veçanërisht në Uran.”

“Mimas është një objektiv bindës për hetime të vazhdueshme.”

Studimi shfaqet ne  revistën Icarus .

About Post Author