HEOPS vë në dukje një planet të deformuar nga batica rreth WASP-1


Astronomët kanë marrë 12 vëzhgime të reja tranziti me saktësi të lartë të WASP-103b – një planet pothuajse dyfishi i madhësisë së Jupiterit me 1.5 herë masën e tij – me Satelitin ExOplanet (CHEOPS) që karakterizon ESA për të studiuar ndërveprimin e baticës me yllin e tij pritës, WASP-103. .

“Është e pabesueshme që CHEOPS ishte në gjendje të zbulonte këtë deformim të vogël,” tha Dr. Jacques Laskar, një astronom me Observatorin e Parisit në Université Paris Sciences et Lettres.

“Kjo është hera e parë që është bërë një analizë e tillë dhe ne mund të shpresojmë se vëzhgimi për një interval më të gjatë kohor do ta forcojë këtë vëzhgim dhe do të çojë në njohuri më të mira të strukturës së brendshme të planetit.”

“Për shkak të afërsisë së madhe me yllin e tij, ne kishim dyshuar tashmë se baticat shumë të mëdha shkaktoheshin në planet. Por, ne ende nuk kishim qenë në gjendje ta verifikonim këtë”, tha profesori Yann Alibert, një astronom në Universitetin e Bernës.

WASP-103b është dukshëm më masiv (1.5 masa Jupiteri) dhe më i madh (2 rreze Jupiter) se Jupiteri.

I zbuluar në vitin 2014, ai rrotullohet rreth yllit të sekuencës kryesore të tipit F8 WASP103  një herë në 22 orë.

I njohur gjithashtu si TIC 276754403 dhe 2MASS J16371556+0711000, ylli është rreth 1.7 herë më i madh dhe 200 gradë Celsius më i nxehtë se Dielli.

Sistemi ndodhet afërsisht 1800 vite dritë (552 parseks) larg në yjësinë e Herkulit.

Dr. Lask, profesor Alibert dhe kolegët e tyre ishin në gjendje të përdornin kurbën e dritës kalimtare të WASP-103b për të nxjerrë një parametër – numrin Dashuria – që mat se si masa shpërndahet brenda një planeti.

Të kuptuarit se si shpërndahet masa mund të zbulojë detaje mbi strukturën e brendshme të planetit.

“Rezistenca e një materiali ndaj deformimit varet nga përbërja e tij,” tha Dr. Susana Barros, një astronome në Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço dhe në Universitetin e Portos.

“Për shembull, këtu në Tokë kemi baticë për shkak të Hënës dhe Diellit, por ne mund të shohim vetëm baticat në oqeane.”

“Pjesa shkëmbore nuk lëviz aq shumë. Duke matur se sa është deformuar planeti, ne mund të themi se sa prej tij është shkëmbor, i gaztë ose ujë.

Numri i Dashurisë për WASP-103b është i ngjashëm me Jupiterin, gjë që sugjeron paraprakisht se struktura e brendshme është e ngjashme.

“Në parim, ne do të prisnim që një planet me masën 1.5 herë më të madhe të Jupiterit të kishte përafërsisht të njëjtën madhësi, kështu që WASP-103b duhet të jetë shumë i fryrë për shkak të ngrohjes nga ylli i tij dhe ndoshta mekanizmave të tjerë,” tha Dr. Barros.

“Nëse ne mund të konfirmojmë detajet e strukturës së saj të brendshme me vëzhgimet e ardhshme, ndoshta mund të kuptojmë më mirë se çfarë e bën atë kaq të fryrë.”

“Njohja e madhësisë së bërthamës së këtij ekzoplaneti do të jetë gjithashtu e rëndësishme për të kuptuar më mirë se si u formua.”

Studimi u botua   në revistën Astronomy & Astrophysics .

About Post Author