Hubble zbulon vrimën e zezë supermasive të arratisur


Hubble zbulon vrimën e zezë supermasive të arratisur

Enrico de Lazaro

Vrima e zezë supermasive e sapozbuluar ndodhet në një galaktikë kompakte yje-formuese rreth 7.7 miliardë vjet larg dhe ka një masë prej 20 milionë masash diellore. Objekti ka lënë pas një “kundër” yjesh të porsalindur, të paparë kurrë më parë, 200,000 vite dritë, dyfishi i diametrit të galaktikës sonë të Rrugës së Qumështit.

Ka disa mënyra që një vrimë e zezë supermasive të shpëtojë nga qendra e një galaktike.

Hapi i parë është gjithmonë një bashkim galaktikash, i cili çon në formimin e një vrime të zezë supermasive binare në qendër të mbetjes së bashkimit.

Binarja mund të jetë jetëgjatë dhe nëse një vrimë e tretë e zezë supermasive arrin në qendër të galaktikës përpara bashkimit të binarit, një ndërveprim me tre trupa mund t’i japë një shpejtësi të madhe njërës prej vrimave të zeza supermasive që çon në ikjen e saj nga bërthama.

Edhe në mungesë të një vrime të tretë të zezë supermasive, bashkimi eventual i binarit mund t’i japë një goditje vrimës së zezë të sapoformuar përmes zmbrapsjes së rrezatimit gravitacional.

Shpejtësia e vrimës së zezë supermasive të hedhur varet nga mekanizmi dhe dinamika specifike.

Përgjithësisht goditjet priten të jenë më të larta për skenarët me llastiqe sesa për zmbrapsjet, edhe pse në raste të jashtëzakonshme kthimet mund të arrijnë afërsisht 5000 km në sekondë.

Në të dy skenarët, shpejtësia e vrimës së zezë supermasive mund të tejkalojë shpejtësinë e ikjes së galaktikës pritëse.

Identifikimi i vrimave të tilla të zeza supermasive të arratisura është me interes të dukshëm, por i vështirë.

“Ne mendojmë se po shohim një zgjim pas vrimës së zezë ku gazi ftohet dhe është në gjendje të formojë yje,” tha Dr. Pieter van Dokkum, një astronom në Universitetin Yale.

“Pra, ne po shikojmë formimin e yjeve që ndjekin vrimën e zezë.”

“Ajo që po shohim është pasoja. Ashtu si zgjimi pas një anijeje, ne po shohim zgjimin pas vrimës së zezë.”

“Gjurma duhet të ketë shumë yje të rinj, duke pasur parasysh se është pothuajse gjysma më e ndritshme se galaktika pritëse me të cilën është lidhur.”

“Vrima e zezë shtrihet në njërin skaj të kolonës, e cila shtrihet përsëri në galaktikën e saj mëmë.”

“Ka një nyje jashtëzakonisht të ndritshme të oksigjenit të jonizuar në majën më të jashtme të kolonës.”

“Ne besojmë se gazi ndoshta po tronditet dhe po nxehet nga lëvizja e vrimës së zezë që godet gazin, ose mund të jetë rrezatim nga një disk grumbullimi rreth vrimës së zezë”.

“Gazi përballë tij tronditet për shkak të këtij ndikimi supersonik, me shpejtësi shumë të lartë të vrimës së zezë që lëviz nëpër gaz. Se si funksionon saktësisht nuk dihet vërtet,” shtoi ai.

“Kjo është një gjë e çuditshme që ne e hasëm.”

Dr. van Dokkum dhe kolegët e tij dyshojnë se dy galaktikat e para u bashkuan ndoshta 50 milionë vjet më parë.

Kjo bashkoi dy vrima të zeza supermasive në qendrat e tyre. Ata rrotulloheshin rreth njëri-tjetrit si një vrimë e zezë binare.

Pastaj erdhi një galaktikë tjetër me vrimën e saj të zezë supermasive.

Kjo ndjek idiomën e vjetër: ‘shoqëria e dyve dhe turma e treve’.

Tre vrimat e zeza duke e përzier atë çuan në një konfigurim kaotik dhe të paqëndrueshëm.

Njëra nga vrimat e zeza rrëmbeu vrimën nga dy vrimat e tjera të zeza dhe u hodh jashtë galaktikës pritëse.

Binar origjinal mund të ketë mbetur i paprekur, ose vrima e re e zezë e ndërthurur mund të ketë zëvendësuar një nga dy që ishin në binarin origjinal dhe të ketë nxjerrë jashtë shoqëruesin e mëparshëm.

Kur vrima e zezë e vetme u ngrit në një drejtim, vrimat e zeza binare u nisën në drejtim të kundërt.

Ekziston një veçori që shihet në anën e kundërt të galaktikës pritëse që mund të jetë vrima e zezë binare e arratisur.

Dëshmi rrethanore për këtë është se nuk ka asnjë shenjë të një vrime të zezë aktive të mbetur në thelbin e galaktikës.

“Hapi tjetër është të bëjmë vëzhgime pasuese me teleskopin hapësinor të NASA/ESA/CSA James Webb dhe Observatorin e NASA-s me rreze X Chandra për të konfirmuar shpjegimin e vrimës së zezë.”

Një punim mbi gjetjet u botua në Astrophysical Journal Letters .

About Post Author