Hubble zbulon yllin më të largët të vetëm që është parë ndonjëherë


NASA ka njoftuar zbulimin e saj të misterit – zbulimin rekord të një ylli 12.9 miliardë vite dritë larg.

Javën e kaluar agjencia hapësinore la të kuptohej se do të shpallte një zbulim të madh të bërë nga teleskopi Hapësinor Hubble që premtoi se mund të hapte një epokë krejtësisht të re kërkimi.

Tani më në fund ai njoftim është bërë dhe rezulton se teleskopi me famë botërore ka zbuluar yllin e vetëm më të largët të parë ndonjëherë në një distancë marramendëse prej 12.9 miliardë vitesh dritë.

I quajtur WHL0137-LS (ose “Earendel” që do të thotë “yll i mëngjesit” ose “yll në rritje”), ylli është 50 herë më i madh se masa e Diellit dhe është gjithashtu miliona herë më i ndritshëm.

Rekordi i mëparshëm për yllin më të largët të vëzhguar ishte vetëm katër miliardë vite dritë larg.

Normalisht, vëzhgimi i një ylli aq të largët sa Earendel do të ishte i pamundur me teleskopët e sotëm, por në këtë rast u bë i mundur falë efektit të lenteve gravitacionale të një galaktike të madhe.

“Ky zbulim na jep një mundësi për të studiuar një yll në detaje në universin e hershëm,” tha autori kryesor i studimit Brian Welch nga Universiteti Johns Hopkins për Space.com .

“Hubble ka vëzhguar galaktikat në distanca më të mëdha.”

“Megjithatë, ne shohim dritën nga miliona yje të tyre të përzier të gjithë së bashku. Ky është objekti më i largët ku ne mund të identifikojmë dritën nga një yll individual.”

Do të jetë shumë interesante të shihet se çfarë mund të dallojë teleskopi hapësinor James Webb sapo të kthejë vëmendjen drejt Earendelit në të ardhmen e afërt.