I shenjti mëmëdhe:Setkti Q.Jashari


I shenjti mëmëdhe

O më i ëmbli, i shenjti im mëmëdhe

Ti, që emrin më t’bukur, mua ma dhe…

Dashuria për ty, nuk më mbaron kurrë

O kombi im, me ma t’bukurin flamur

Durimi yt, shumë më ka zemëruar

E shpirtin keq, ti m’a ke hidhëruar

Se s’të ka mbetur, as dritë, as ngjyrë

As nderë, as besë, as trup dhe fytyr…

Të kanë zënë ligësht, si zogu në qark

Hienat, që kurrë s’u ngopen me gjak

Dhe ti, aspak s’përpiqesh të shpëtosh

Nga të pangopurit, kodosh e horosh

Të tallin bukshkelët, si grua pa burr

Dhe ty të shpëtosh, s’përpiqesh kurr

I mban mbi shpinë zabtonjësit, derrat

Dhe trupin e bukur ta mbuluan ferrat

Si lumi i Bunës, po të rrjedh gjaku

Të gremisën avlli dhe kulla bajraku

Të pshurën gjithçka, tokë, racë e fe

E s’lanë gjë pa t’bërë, ty o mëmëdhe

Bërtasin gogolët, kërcejnë si kangur

Me gjak lyer duart, ju prekin flamur

T’këndojn dhe hymnin, këta tradhëtar

Dhe t’poshtron çdo ditë, ky soj barbar

O shqiptar! Kur bre do t’ju sos durimi

Kur do t’bashkohet, i mençuri dhe trimi

Kur do t’pastrohet dheu, nga e keqja far

Kur do të jetë i virgjër, flamuri shqiptar.

About Post Author