Identifikimi i specieve të reja të zambakëve gjigantë


Natali Anderson

Victoria boliviana shënon zbulimin e parë të një lloji gjigant zambak uji në më shumë se një shekull dhe thyen rekordin si më i madhi në botë.

Victoria është një gjini e vogël bimësh me lule me gjethe jeshile shumë të mëdha në familjen e zambakëve Nymphaeaceae .

I emëruar pas monarkes britanike Mbretëresha Victoria në 1852, ajo gjendet në ujërat e bardha dhe herë pas here me ujë të zi dhe igapos të pellgjeve të lumenjve Amazonian dhe Parana në Amerikën e Jugut.

Sythat e luleve Victoria zhvillohen nën ujë dhe dalin mbi sipërfaqe kur janë gati për të lulëzuar. Çdo lule hapet gjatë dy netëve të njëpasnjëshme, duke ndryshuar formën dhe ngjyrën në mënyrë dramatike në mes.

Këto ndryshime të formës dhe ngjyrës pasqyrojnë rolin e tyre në pllenim, që është të kapin brumbujt pjalmues.

“Llojet në gjininë Victoria janë karakterizuar dobët për dekada,” tha Dr. Alex Monro i Kopshtit Botanik Mbretëror, Kew dhe kolegëve të tij.

“Hendeku i njohurive rrjedh nga mungesa e ekzemplarëve të tipit në koleksionet globale të bimëve. Kjo është kryesisht për shkak të faktit se zambakët gjigantë të ujit janë të vështirë për t’u mbledhur në të egra.

“Me qëllimin e përmirësimit të njohurive për Victorian , ne përpiluam të gjithë informacionin ekzistues nga të dhënat historike, hortikulturën dhe gjeografinë, dhe mblodhëm një grup të dhënash të karakteristikave të specieve duke përdorur shkencën e qytetarëve dhe ekzemplarë nga herbaria dhe koleksionet e gjalla në mbarë botën.”

E quajtur Victoria boliviana , specia e sapopërshkruar gjendet vetëm në fushat e përmbytjeve të Llanos de Moxos në Bolivi.

Me lule që kthehen nga e bardha në rozë dhe me gjethe të gjembave, tani është zambaku më i madh i ujit në botë, me gjethe që rriten deri në 3 m (9.8 këmbë) në natyrë.

“Rekordi aktual për speciet më të mëdha mbahet nga Kopshtet La Rinconada në Bolivi, ku gjethet arritën 3.2 m (10.5 këmbë),” vunë në dukje studiuesit.

Ata gjithashtu analizuan ADN-në e Victoria boliviana dhe zbuluan se ajo ishte gjenetikisht shumë e ndryshme nga dy anëtarët e tjerë të gjinisë së saj, Victoria amazonica dhe Victoria cruziana .

Rezultatet e tyre sugjerojnë se specia e re është më e lidhur me Victoria cruziana dhe se ato u ndanë rreth një milion vjet më parë.

“Përballë një shkalle të shpejtë të humbjes së biodiversitetit, përshkrimi i specieve të reja është një detyrë me rëndësi themelore,” tha Dr. Natalia Przelomska nga Kopshti Botanik Mbretëror, Kew dhe Muzeu Kombëtar i Historisë Natyrore i Institutit Smithsonian.

“Shpresojmë që kuadri ynë multidisiplinor mund të frymëzojë studiues të tjerë që po kërkojnë qasje për të identifikuar me shpejtësi dhe me forcë speciet e reja.”

“Të kesh këto të dhëna të reja për Victoria dhe të identifikosh një specie të re në gjini është një arritje e jashtëzakonshme në botanikë – identifikimi dhe dokumentimi i duhur i diversitetit të bimëve është thelbësor për mbrojtjen e tij dhe përfitimin e qëndrueshëm prej tij,” tha Dr. Monro.

Punimi i ekipit shfaqet në revistën Frontiers in Plant Science .

About Post Author